Παρασκευή 25 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Πρόκληση για κάθε εργαζόμενο η επιστράτευση των απεργών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στόχος τους είναι να συκοφαντήσουν συνολικά τους εργατικούς αγώνες, να τρομοκρατήσουν όποιον σηκώνει κεφάλι στα βάρβαρα μέτρα

Αποφασισμένη να επιβάλει τα βάρβαρα μέτρα διά πυρός και σιδήρου είναι η κυβέρνηση, όπως έδειξε και η χτεσινή της απόφαση

Eurokinissi

Αποφασισμένη να επιβάλει τα βάρβαρα μέτρα διά πυρός και σιδήρου είναι η κυβέρνηση, όπως έδειξε και η χτεσινή της απόφαση
Την προειλημμένη απόφαση να προχωρήσει στο αυταρχικό μέτρο της επιστράτευσης των απεργών στο Μετρό και τα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ανακοίνωσε χτες η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει στην ανοιχτή καταστολή των εργατικών - λαϊκών αγώνων, προκειμένου να περάσει διά πυρός και σιδήρου τα ψηφισμένα μέτρα που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για να σωθεί η πλουτοκρατία.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση συνόδευσε την απόφαση αυτή με μπαράζ συκοφαντικών επιθέσεων κατά των απεργών, χείμαρρο ψεμάτων, υποδαύλιση του «κοινωνικού αυτοματισμού» και επίκληση της «τήρησης της νομιμότητας», εννοώντας ως τέτοια την πλήρη υποταγή των εργαζομένων στην εφαρμογή των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων.

Πρόκειται για την ίδια προπαγάνδα που ξεδίπλωναν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όταν και στο παρελθόν, σαν κυβέρνηση, αποφάσιζαν την επιστράτευση απεργών. Μόνο τους ναυτεργάτες, τους έχουν επιστρατεύσει τρεις φορές μετά το 2000 (2002, 2006 και 2010), ενώ και άλλοι κλάδοι (ΟΤΑ, μεταφορές κτλ.) έχουν υποστεί το μέτρο. Γεγονός παραμένει ότι όσο μεγαλώνει η σαπίλα του αστικού συστήματος και δυσκολεύεται να περάσει μέτρα αναγκαία για το κεφάλαιο, τόσο θα οξύνεται ο αυταρχισμός και η καταστολή σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.

Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε ο Α. Σαμαράς, ο οποίος με δήλωση που έκανε χτες το απόγευμα μπήκε επικεφαλής της εκστρατείας κατασυκοφάντησης των απεργών, ενώ ταυτόχρονα προχώρησε σε νέα επίδειξη πυγμής γενικότερα κατά των εργαζομένων που αντιπαλεύουν τα μέτρα.

«Ο ελληνικός λαός έχει κάνει θυσίες, τεράστιες θυσίες, και εξαιρέσεις δεν μπορώ να επιτρέψω. Αλλωστε, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν ανήκουν στις συντεχνίες. Στο λαό ανήκουν, που έχει το δικαίωμα να τα χρησιμοποιεί και όχι να τον ταλαιπωρούν από το πρωί μέχρι το βράδυ», δήλωσε προκλητικά εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, συνοψίζοντας την άθλια κυβερνητική προπαγάνδα κατά των απεργών.

Μάλιστα, προειδοποίησε με νόημα ότι «τα λάθη του παρελθόντος δε θα ξαναγίνουν», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιβάλει «το νόμο και την τάξη». Στην πράξη, αυτό σημαίνει, όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, ότι όταν τα δικαστήρια κηρύσσουν μια απεργία παράνομη ή/και καταχρηστική, ο νόμος θα εφαρμόζεται πλήρως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή απολύσεις συνδικαλιστών, αγωγές αποζημιώσεων, κ.ο.κ.

Θέλουν «κοινωνικό αυτοματισμό»

Την απόφαση για την επιστράτευση των απεργών στο Μετρό είχε ανακοινώσει το μεσημέρι μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος άφησε ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο συλλήψεων συνδικαλιστών και απεργών.

Στο επαίσχυντο και κατάπτυστο «κατηγορώ» που απηύθυνε κατά των απεργών, περιλαμβανόταν ότι «ακολούθησαν το δρόμο της τυφλής σύγκρουσης», ότι «υιοθέτησαν αθέμιτες πρακτικές ως προς την απεργία», καθώς και ότι «δε σεβάστηκαν κατ' επανάληψη τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης».

«Μετά από αυτά, η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορεί ούτε μπορεί να παρακολουθήσει μια προσχηματική προσπάθεια μιας δήθεν καλής θέλησης. Δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο παρά να προχωρήσουμε στο μέτρο της επίταξης», τόνισε με θράσος ο Κ. Χατζηδάκης, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι αυτή ήταν δική του εισήγηση που αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός.

Επιχειρώντας να κλιμακώσει τις πιέσεις κατά των απεργών και συνολικά του εργατικού κινήματος, σημείωσε ότι παράλληλα προχωρούν οι έρευνες για την «περιφρόνηση των αποφάσεων των δικαστηρίων», προαναγγέλλοντας συλλήψεις συνδικαλιστών αλλά και απολύσεις εργαζομένων. Κορυφώνοντας τον αντεργατικό παραλήρημα, ο υπουργός διακήρυξε ότι «σε κάθε περίπτωση, πάντως, ούτε η κυβέρνηση ούτε η κοινωνία μπορεί να είναι όμηροι συντεχνιακών αντιλήψεων».

Παράλληλα, το προπαγανδιστικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει εξαπολύσει ένα βρώμικο πόλεμο κατά των απεργών, με άθλιες κατηγορίες, που εκτόξευε από τα κανάλια χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, όπως ότι τάχα «ζητούν εξαίρεση από τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται η υπόλοιπη κοινωνία» και άλλα παρόμοια.

Ο ίδιος έδωσε το έναυσμα για τον κοινωνικό αυτοματισμό λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εχουν θιγεί ακόμη και οι μικροσυνταξιούχοι του ΟΓΑ. Πρέπει, όμως, πέστε μου, από πού θα βρούμε, εάν κάποιος κλάδος ζητάει εξαίρεση». Ουσιαστικά, η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει τους εξαθλιωμένους ενάντια στους μελλοντικούς εξαθλιωμένους!

Συμπράττουν ενάντια στο λαό

Την ίδια στιγμή, το κυβερνητικό επιτελείο φέρεται πανέτοιμο να προχωρήσει στη λήψη νέων αυταρχικών μέτρων που πλήττουν τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως αυτό της απεργίας, αλλά και των διαδηλώσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο ενισχύονται ολοένα και περισσότερο οι φωνές που ζητούν οι αποφάσεις για απεργία να λαμβάνονται από την απόλυτη πλειοψηφία των εργαζομένων, βάζοντας ουσιαστικά ταφόπλακα στο δικαίωμα της απεργίας.

Σε ευθεία και προκλητική επίθεση εναντίον των απεργών προχώρησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Βγάζοντας όλο το ταξικό του μένος, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κινητοποίησή τους. Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση, στήριξε την απόφαση της συγκυβέρνησης και σε απόλυτη σύμπλευση με τον πρωθυπουργό υπεραμύνθηκε του αντεργατικού μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης υποστηρίζοντας ότι «ήταν μία αναγκαστική λύση».

Την ίδια ώρα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης υποστήριζαν ότι η πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων ήταν «η πλέον ήπια επιλογή» και ισχυρίζονταν ότι «με αυτό τον τρόπο δε θα υπάρξουν απολύσεις»! Ο Ε. Βενιζέλος, στη χτεσινή του ομιλία, απαίτησε ταξική συναίνεση, λέγοντας ότι «πρέπει τα συνδικάτα, να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο», στη συντριβή των εργαζόμενων και του λαού.

Βάζοντας στο στόχαστρο συνολικά του αγώνες των εργαζομένων, υποστήριξε ότι είναι «απαράδεκτη κοινωνικά η απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς». Ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης, ισχυρίστηκε:

«Πλήττουν την αξιοπιστία του συνδικαλιστικού κινήματος όποιοι το καθιστούν αντίπαλο της κοινωνίας και όποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι το να φορτίζεις την ατμόσφαιρα και να επαυξάνεις την ταλαιπωρία της κοινωνίας υπό τέτοιες οικονομικές συνθήκες, είναι μια πρόκληση. Είναι μια απαράδεκτη και αδιανόητη πρόκληση. Αυτή η αντίληψη για το Συνδικαλιστικό Κίνημα και τις συνδικαλιστικές πρακτικές, δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες της εποχής και με τη δική μας αντίληψη για το τι σημαίνει δημόσια ευθύνη».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε ουσιαστικά να αντιστρέψει την πραγματικότητα, αφού την κοινωνία και τους εργαζομένους πλήττει η βάρβαρη πολιτική της συγκυβέρνησης που προασπίζεται τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Σε μια προσπάθεια να απορροφήσει κραδασμούς για λογαριασμό της συγκυβέρνησης, η ΔΗΜΑΡ έκανε χτες λόγο για «ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης» που «δεν τη βρίσκει σύμφωνη». Οπως τις προηγούμενες μέρες σιγόνταρε την κατασυκοφάντηση των απεργών, στρώνοντας το δρόμο για την επιστράτευσή τους, έτσι και τώρα η ΔΗΜΑΡ σπεύδει να χρεώσει αδιαλλαξία στους εργαζόμενους και εμμέσως να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης.

Οπως λέει: «Σε μια περίοδο που η κοινωνία πιέζεται αφόρητα, αυτό που χρειάζεται είναι η εξάντληση κάθε δυνατότητας για συνεννοήσεις. Οι αδιαλλαξίες από κάθε πλευρά δε διευκόλυναν την ανεύρεση λύσεων».

Τα άλλα κόμματα

Για «νέο "πραξικόπημα"» και προσπάθεια «με "στρατιωτικού" τύπου μέτρα να σπάσει τον αγώνα» των εργαζομένων του Μετρό, κατήγγειλε την κυβέρνηση ο Δ. Στρατούλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε ακόμα λόγο για «ακραίες, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που θυμίζουν ανώμαλες πολιτικά περιόδους του παρελθόντος στη χώρα μας».

Η βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Ρ. Μακρή με δήλωσή της κάλεσε την κυβέρνηση «να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά και να έρθει σε ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζόμενους στο Μετρό προκειμένου να απεμπλακούν οι συγκοινωνίες». Κατήγγειλε ακόμα την κυβέρνηση ότι επιτίθεται στους εργαζόμενους «προκειμένου να φύγει από πρώτο θέμα το θέμα του κ. Γεωργίου και της παραποίησης των στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χέρι - χέρι η αντιλαϊκή επίθεση με την ένταση του αυταρχισμού στην ΕΕ(2014-07-12 00:00:00.0)
Πειθαρχική δίωξη απεργών στις αστικές συγκοινωνίες(2013-12-14 00:00:00.0)
Πειθαρχική δίωξη απεργών στις αστικές συγκοινωνίες(2013-12-14 00:00:00.0)
Με 24ωρη απεργία σήμερα απαντούν στην επιστράτευση(2013-05-14 00:00:00.0)
Επίδειξη πυγμής προς τους απεργούς(2008-03-12 00:00:00.0)
Η ταξική πάλη κινητήρια δύναμη(2006-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ