Παρασκευή 25 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Θεριεύει η πείνα στα παιδιά λαϊκών οικογενειών

Τα 1.073 έφτασαν τα αιτήματα από 69 δημοτικά σχολεία της Αθήνας προς το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας να τους στέλνει μερίδες φαγητού για να σιτίζονται πεινασμένοι μαθητές. Δείγμα κι αυτό της κρίσης που κατατρέχει τις λαϊκές οικογένειες, οι οποίες δεν έχουν πλέον ούτε τα απαραίτητα για τα παιδιά τους.

Το ΔΒΑ λειτουργεί τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθήνας και έχει δικά του μαγειρεία από όπου στέλνει στους σταθμούς φαγητό για τα βρέφη και τα νήπια. Ταυτόχρονα, στέλνει μερίδες και στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου. Στην περσινή σχολική χρονιά (2011-12) κατόπιν δραματικών εκκλήσεων από διευθυντές δημοτικών σχολείων (π.χ. «(...) να δοθεί βοήθεια σε ένα παιδί του σχολείου μας που φοιτά στην πρώτη τάξη και υποσιτίζεται. Ο μπαμπάς είναι άνεργος και παίρνει φαρμακευτική αγωγή για το λόγο ότι έχει επιληπτικές κρίσεις. Η οικογένεια έχει άλλα δύο παιδιά προσχολικής ηλικίας και μένει σε διαμέρισμα το οποίο δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε νερό». 'Η «Παρακαλούμε, εφόσον μπορείτε, να αυξήσετε τις χορηγούμενες μερίδες φαγητού κατά πέντε (σύνολο 15) (...) καθόσον, λόγω των γνωστών δυσμενών εργασιακών και οικονομικών συνθηκών, εμφανίστηκαν πέντε ακόμη οικογένειες που δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν επαρκώς στη σίτιση των παιδιών τους») το Βρεφοκομείο ξεκίνησε να στέλνει περίπου 280 μερίδες φαγητού και σε δημοτικά σχολεία. Πληροφορίες για το πρώτο εξάμηνο την φετινής χρονιάς (2012-13) αναφέρουν ότι ο αριθμός τέτοιων μερίδων προς δημοτικά ανέβηκε περίπου στις 400. Τώρα, στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΒΑ τίθεται προς συζήτηση απόφαση για «παροχή 1.073 μερίδων σε 69 σχολεία των Αθηνών λόγω οικονομικής κρίσης».

Προφανώς τα παιδιά πρέπει να ταϊστούν, ωστόσο τίθενται αυτομάτως ερωτήματα πόσο θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με βάση τις δυνατότητες πλέον του ΔΒΑ. Το προσωπικό λόγω συνταξιοτήσεων και απόλυσης συμβασιούχων μειώνεται σταθερά, τα μαγειρεία είναι όλα κι όλα δύο, παλαιότερη πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για επτά μαγειρεία, ένα ανά Δημοτικό Διαμέρισμα δεν εισακούστηκε. Αλλες χίλιες μερίδες σημαίνουν αύξηση 20% στην καθημερινή παραγωγή χωρίς η διοίκηση του ΔΒΑ και η δημοτική αρχή Αθήνας να κάνουν το παραμικρό για ενίσχυση των υπαρχουσών περιορισμένων πλέον υποδομών.

Σε αυτό το πλαίσιο προβάλλει επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας που, τονίζοντας ότι ο υποσιτισμός των παιδιών είναι βαρβαρότητα, ζητά να δοθεί έκτακτο κονδύλι από το κράτος στους δήμους έτσι που να παρέχεται ένα μικρό γεύμα (σάντουιτς, γάλα, χυμός κλπ.) σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό των δήμων (χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και χορηγών), ιεραρχώντας τις λαϊκές γειτονιές και όπου διαπιστώνονται κρούσματα υποσιτισμού παιδιών, δίνοντας έμφαση στα Δημοτικά Σχολεία ολοήμερης λειτουργίας και στα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ.

Ξεκίνησε η κοινή πρωτοβουλία ΔΟΕ - ΠΟΕΔ

Στο μεταξύ ξεκίνησε να υλοποιείται η κοινή συμβολική πρωτοβουλία της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) για τη σίτιση των παιδιών σε κάποια σχολεία. Θυμίζουμε ότι οι δυο Ομοσπονδίες είχαν συγκεντρώσει 60.000 ευρώ, που συμφώνησαν συμβολικά να το διαθέσουν για την κάλυψη, σε καθημερινή βάση, από τώρα και μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους, του κολατσιού όλων των μαθητών συγκεκριμένων σχολείων, που προτάθηκαν από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης.

Στόχος της δράσης αυτής των δύο Ομοσπονδιών είναι η ανάδειξή του και η ευαισθητοποίηση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας στην κατεύθυνση της θεσμικής επίλυσης του προβλήματος του υποσιτισμού, καθώς το οικονομικό κόστος δεν είναι απαγορευτικό: Οι δύο Ομοσπονδίες με το ποσό των 60.000 θα καλύψουν το σύνολο των μαθητών στα 5 επιλεγμένα σχολεία, δηλαδή σε περίπου 800 μαθητές. Τα σχολεία βρίσκονται: στο κέντρο της Αθήνας, στο Μενίδι, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην Πολίχνη και στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

Πάντως, παρά την πρόσφατη προφορική εξαγγελία του υπουργού Παιδείας στη Βουλή ότι έχει βρεθεί ευρωπαϊκό κονδύλι με το οποίο θα εξασφαλίσει καθημερινά μικρογεύματα για όλους τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων της χώρας... ακόμα στην πράξη τα σχολεία δεν έχουν δει τίποτα.

Εξάλλου, ανάλογες εξαγγελίες είχαν γίνει και από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για σίτιση των μαθητών στα σχολεία των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, οι οποίες ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ