Τετάρτη 28 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΥΓΕΙΑ
«Στο πόδι» έξι νοσοκομεία

Αύριο η συγκέντρωση στο Πολεμικό Μουσείο και η πορεία στο υπουργείο Υγείας

Εξω από το χώρο των «Επειγόντων» θα συγκεντρωθούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό»
Εξω από το χώρο των «Επειγόντων» θα συγκεντρωθούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό»
Τετράωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) και κοινή αγωνιστική πορεία στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν αύριο οι εργαζόμενοι έξι νοσοκομείων της Αθήνας - «Ευαγγελισμός»,«Αγλαΐα Κυριακού»,«Ιπποκράτειο», Δημοτικό Νοσοκομείο «Ελπίς»,«Αγιος Σάββας» και «Θριάσιο» - αλλά και των φορέων της πρόνοιας, διεκδικώντας θεσμικά και οικονομικά αιτήματα, αλλά και για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας και κοινωνικής ασφάλισης.

Η προσυγκέντρωση των εργαζομένων θα γίνει στις 9 π.μ. της Πέμπτης στο Πολεμικό Μουσείο.

Κοινά αιτήματα της κινητοποίησης είναι: Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των πάγιων αναγκών των νοσοκομείων, η σύνδεση του Ανθυγιεινού με το Ασφαλιστικό και η ένταξη των νοσηλευτικών επαγγελμάτων στα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, με αύξηση των βασικών και του νοσοκομειακού επιδόματος, αλλά και ειδικά προβλήματα του κάθε χώρου.

Στον «Ευαγγελισμό»

Τη δεύτερη βδομάδα των κινητοποιήσεών τους διανύουν οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού», οι οποίοι πραγματοποιούν σήμερα και αύριο στάσεις εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και συγκεντρώσεις στα «Επείγοντα» στις 8:30 π.μ. Επίσης, την Πέμπτη θα συμμετάσχουν στην κοινή πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Σε ανακοίνωσή του το σωματείο του νοσοκομείου καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις για την κατάκτηση των στόχων.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους, που είναι άκρως απαραίτητη για να λειτουργήσει το νοσοκομείο αποτελεσματικά. «Δε μας πείθουν οι υποσχέσεις για διαγωνισμούς που υλοποιούνται εν μέρει μετά από χρόνια. Δε λύνουν το πρόβλημα οι 8μηνες και 11μηνες συμβάσεις. Οταν η ανεργία καλπάζει, όταν με ομολογία της κυβέρνησης οι κενές οργανικές θέσεις σε όλη την Ελλάδα ξεπερνούν τις 25.000, όταν ποτέ δεν αναπληρώθηκαν οι έγκυες γυναίκες και αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν, όταν γίνονται μετατάξεις με καθαρά φιλοκυβερνητικά και προσωπικά κριτήρια, τότε με ποιους θα λειτουργήσει το νοσοκομείο;», υπογραμμίζει το σωματείο και ζητεί άμεσα προσλήψεις για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.

Ζητούν επίσης 25% αύξηση στο βασικό μισθό, αφού τόση είναι η απώλεια πραγματικού εισοδήματος τα τελευταία χρόνια, αλλά και αύξηση του εξευτελιστικού νοσοκομειακού επιδόματος των 6.000 δραχμών σε 100.000 δραχμές το μήνα.

Αίτημα αιχμής για τους εργαζόμενους αποτελεί και η υπεράσπιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους. «Η κυβέρνηση και η εργοδοσία σχεδιάζουν αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων, μείωση του εφάπαξ. Ειδικά για τους υγειονομικούς αυτό σημαίνει πρόωρη φυσική εξόντωση», τονίζει το σωματείο του «Ευαγγελισμού» και επισημαίνει ότι τα μέτρα δε θα θίξουν μόνο όσους εργαζόμενους εργάζονται λίγα χρόνια, αλλά και εκείνους που πλησιάζουν στη σύνταξη. Ταυτόχρονα, απαιτεί την ένταξη του επαγγέλματος των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Το σωματείο υπογραμμίζει επίσης ότι η νοσηλεία σε ράντζα είναι προσβλητική και επικίνδυνη για τον ασθενή και φοβερά κουραστική για το προσωπικό, αφού με τα ράντζα στους διαδρόμους η πληρότητα του νοσοκομείου ξεπερνά το 120%.

«Η λύση βρίσκεται στην οργανωμένη κρατική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», επισημαίνει το σωματείο και ζητεί να μη χαθεί καμία νοσηλευτική κλίνη στο λεκανοπέδιο και να αξιοποιηθούν πλήρως οι κλίνες όλων των νοσοκομείων και των γειτονικών (ΝΜΤΣ) και των άλλων, ώστε να πάψει ο «Ευαγγελισμός» να εφημερεύει μόνος του, πρακτικά για όλη την Ελλάδα.

«Ο αγώνας είναι κοινός», τονίζει τέλος το σωματείο και απευθύνει στους εργαζόμενους κάλεσμα: «Να μη λείψει κανείς».

Στο «Θριάσιο»

Τη συμμετοχή των εργαζομένων του «Θριάσιου» Ελευσίνας στην κοινή κινητοποίηση της Πέμπτης αποφάσισε το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν την Πέμπτη στάση εργασίας από τις 8 π.μ. - 3 μ.μ., ενώ την Παρασκευή 30 Μάρτη πραγματοποιούν νέα στάση εργασίας από τις 12 μ. - 3 μ.μ. και συγκέντρωση έξω από τη νομαρχία Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα, όπου και θα επιδοθεί ψήφισμα στο νομάρχη σχετικά με τα προβλήματα του νοσοκομείου και τα αιτήματα των εργαζομένων.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν πορεία στους δρόμους της Ελευσίνας, ενώ θα μοιράσουν και ενημερωτικά φυλλάδια στους κατοίκους.

Πέρα από τα κοινά αιτήματα των έξι νοσοκομείων οι εργαζόμενοι του Θριάσιου ζητούν την κατάρτιση νέου οργανισμού του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό αλλά και κάλυψη των αδειών μητρότητας. Τέλος, ζητούν να σταματήσει η διγλωσσία του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου, τα οποία τονίζουν ότι πρέπει να λειτουργούν μόνο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Στο «Ελπίς»

Εκτός από την αυριανή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στο «Ελπίς» έχουν αποφασίσει να κάνουν και τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 2.4.2001.

Διεκδικούν προσλήψεις προσωπικού, εκσυγχρονισμό - ανάπτυξη και αντιμετώπιση του κτιριολογικού προβλήματος του νοσοκομείου, οικονομικά αιτήματα, την προάσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας - κοινωνικής ασφάλισης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαίτησαν μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις(2020-07-16 00:00:00.0)
Σημαντική συμμετοχή στη σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης(2018-05-12 00:00:00.0)
Κινητοποίηση «πενταμηνιτών» στο υπουργείο Υγείας(2016-02-18 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τις στάσεις εργασίας(2005-05-05 00:00:00.0)
Σήμερα η σύσκεψη των σωματείων(2002-02-13 00:00:00.0)
Πάλη για δωρεάν υγεία και πρόνοια(2001-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ