Τετάρτη 23 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
50ή ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ
Συνεργασία του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με κοινή συνεδρίαση των δύο υπουργικών συμβουλίων, συζήτηση στη γερμανική Βουλή, συνάντηση των δύο αρχηγών κρατών και πλήθος άλλων εκδηλώσεων, Γαλλία και Γερμανία τίμησαν χτες την 50ή επέτειο της συμφωνίας «συμφιλίωσης» που υπέγραψαν το Γενάρη του 1963 ο Γάλλος Πρόεδρος ντε Γκολ και ο Γερμανός καγκελάριος Αντενάουερ. Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, υποστήριξαν ότι είναι «μη αναστρέψιμη η ολοένα στενότερη συνεργασία» των δύο χωρών αν και η πορεία αυτή «δεν σημαίνει ότι θα είναι πάντα ήρεμη».

Ως προς την ΕΕ, και οι δύο υποστήριξαν ότι θα εντείνουν τη συνεργασία τους, επαναφέροντας τον όρο «γαλλογερμανική μηχανή» της ΕΕ, προκειμένου να επιτευχθεί η λεγόμενη «σταθεροποίηση και ενίσχυση της οικονομικής ένωσης», δηλαδή να προωθηθεί η στρατηγική του κεφαλαίου. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ως «αποτέλεσμα» της συνεργασίας τους ο Ολάντ ανέφερε την «παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», εννοώντας προφανώς τη στήριξη των Ελλήνων κεφαλαιοκρατών με τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Οι δύο ηγέτες προανήγγειλαν την παρουσίαση κοινών προτάσεων μέχρι το Μάη για ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» και την υποτιθέμενη ταυτόχρονη στήριξη της «κοινωνικής προστασίας».

  • Στη Γαλλία η «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων δείχνει και πάλι τα «δόντια» της. Η διοίκηση της αυτοκινητοβιομηχανίας «Renault» απειλεί ότι θα κλείσει τουλάχιστον δύο εγκαταστάσεις επί γαλλικού εδάφους, αν τα συνδικάτα δε δεχθούν να υπογράψουν «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», δηλαδή αν δε δεχθούν τη σφαγή των δικαιωμάτων τους.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ