Σάββατο 19 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερωτηματικά για τους ισχυρισμούς Βενιζέλου

Είπε στη Βουλή ότι κατέχει αντίγραφα των αμυντικών σχεδίων της χώρας

Αντιδράσεις και ερωτηματικά έχουν προκαλέσει τα όσα είπε ο Ε. Βενιζέλος προχτές στην Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει το θέμα της διαρροής αντιγράφων της λίστας, παραδέχθηκε πως έχει πάρει από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, την περίοδο που ήταν υπουργός, αντίγραφα ακόμα και των αμυντικών σχεδίων της χώρας.

Είπε συγκεκριμένα: «Τι λοιπόν υπεξήχθη; Μια άτυπη φωτοτυπία ψηφιακή; Οι υπουργοί παίρνουν κάθε μέρα δεκάδες άτυπες φωτοτυπίες από όλες τις υπηρεσίες. Ολες οι υπηρεσίες κρατούν τα πρωτότυπα, τους φακέλους, τα επίσημα αντίγραφα. Ο υπουργός για πολιτικούς λόγους, για λόγους κοινοβουλευτικού ελέγχου, πολιτικών διαπραγματεύσεων, ενημέρωσης, έχει άτυπες φωτοτυπίες συμβατικές ή ψηφιακές. Βεβαίως. Μήπως δεν έχω ψηφιακή φωτοτυπία των αμυντικών σχεδίων της χώρας από τη θητεία μου στο υπουργείο Αμύνης; Βεβαίως έχω. Είναι δυνατόν να μην έχω; Πώς πήγαινα στο ΝΑΤΟ; Πώς πήγαινα στην Ευρωπαϊκή Ενωση;».

Στην επόμενη παρέμβασή του και αντιλαμβανόμενος το μέγεθος του ζητήματος που δημιούργησε, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας πως έκανε χιούμορ και ότι ήταν «άτυπα αντίγραφα» του «αμυντικού δόγματος που συνέταξα ο ίδιος». Πάντως, στην αρχική ομιλία του, η οποία άλλωστε διανεμήθηκε από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, μιλούσε καθαρά για «φωτοτυπία των αμυντικών σχεδίων».

Το θέμα πήρε διαστάσεις, αφού ανακύπτει ζήτημα παράβασης των κανόνων ασφάλειας της χώρας και παραβίασης του κανονισμού στρατιωτικών πληροφοριών, καθώς και του κώδικα στρατιωτικής αλληλογραφίας. Προφανώς πρόκειται για απόρρητα σχέδια, εφόσον ο Ε. Βενιζέλος μίλησε για «αμυντικά σχέδια», για τη διαχείριση των οποίων εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, από τους οποίους δεν εξαιρείται κανείς. Μάλιστα, τυχόν αντίγραφα χρεώνονται συγκεκριμένα και ακολούθως επιστρέφονται στην υπηρεσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ