Παρασκευή 18 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
«Μύλος» η διαδικασία μέχρι την τελευταία ώρα

Μπρος - πίσω των κομμάτων της συγκυβέρνησης, για τον τρόπο που θα γινόταν η ψηφοφορία

Στα όρια του εκφυλισμού κινήθηκαν τα χτεσινά μπρος - πίσω των κομμάτων της συγκυβέρνησης, αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθούνταν στην ψηφοφορία για την προανακριτική.

Κάτω από τη γενικευμένη κατακραυγή για το επιχειρούμενο κουκούλωμα της υπόθεσης με τις επτά κάλπες και τις τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες, που είχε αποφασιστεί την Τετάρτη από την τρικομματική πλειοψηφία, ο Ε. Βενιζέλος, στην αρχή της χτεσινής συνεδρίασης, πρότεινε η ψηφοφορία να γίνει με τέσσερις κάλπες, όσες και τα πρόσωπα για τα οποία ζητείται η παραπομπή, πρόταση που είχε κάνει το ΚΚΕ και άλλα κόμματα.

Η πρόταση αυτή είχε απορριφθεί προχτές από τους εκπροσώπους της συγκυβέρνησης στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και αργά το βράδυ της Τετάρτης είχαν καταλήξει στην πρόταση με τις επτά κάλπες και τις τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες, την οποία εισηγήθηκε στην αρχή της χτεσινής συνεδρίασης ο πρόεδρος της Βουλής Ε. Μεϊμαράκης. Μετά την ανασκευή της θέσης από τον Ε. Βενιζέλο, η πρόταση για τις τέσσερις κάλπες έγινε τελικά δεκτή από όλα τα κόμματα.

Λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, όμως, αργά το βράδυ, παρουσιάστηκε νέα εμπλοκή, αφού η πλειοψηφία προσπάθησε να φέρει μια διαδικασία η οποία προσομοίωνε την αρχική διάτρητη πρόταση, που αποφασίστηκε από τα κόμματα της συγκυβέρνησης το βράδυ της Τετάρτης. Κι αυτό επειδή τα τελικά ψηφοδέλτια που παραδόθηκαν στους βουλευτές είχαν συνταχθεί με βάση τις τρεις προτάσεις των κομμάτων, παρά το γεγονός ότι διατηρούνταν οι τέσσερις κάλπες. Δηλαδή, στο ψηφοδέλτιο καλούνταν ο κάθε βουλευτής να ψηφίσει ναι, όχι ή παρών σε κάθε μία από τις τρεις προτάσεις των κομμάτων.

Αντιδρώντας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι η πρωινή συμφωνία αφορούσε τέσσερα ψηφοδέλτια ανά πρόσωπο και με όλες τις κατηγορίες. Προειδοποίησε ότι με αυτό που προτείνεται στο παραπέντε, υπάρχει ο κίνδυνος η ψηφοφορία να μη βγάλει αποτέλεσμα και να μην παραπεμφθεί ούτε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η συνεδρίαση διακόπηκε και μετά από διαβουλεύσεις συνεχίστηκε μετά τα μεσάνυχτα, όταν η τρικομματική πλειοψηφία αποφάσισε να γίνει η ψηφοφορία με τον τρόπο που προτάθηκε πριν τη διακοπή. Δηλαδή, με ναι, όχι ή παρών σε κάθε μία από τις προτάσεις των κομμάτων, σε ενιαίο ψηφοδέλτιο για κάθε κάλπη.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σ. Χαλβατζής στην παρέμβασή του υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ εδώ και μέρες πρότεινε να στηθούν τέσσερις κάλπες με ψηφοδέλτια που θα αναγράφουν το πρόσωπο για παραπομπή και τα αδικήματα για τα οποία παραπέμπεται. Το πρωί υπήρξε συναίνεση, αλλά στη συνέχεια άλλαξαν τα πράγματα, είπε και ζήτησε να καταγραφεί η διαφωνία του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ