Παρασκευή 18 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Αψιμαχίες που συσκοτίζουν την ουσία

Την εμπέδωση του νέου δίπολου στα μάτια του λαού υπηρέτησε και η χτεσινή διαμάχη στη Βουλή

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Icon

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή
Αφορμή για έναν ακόμα γύρο αντιπαράθεσης, προκειμένου να τονωθεί το δίπολο και ο αποπροσανατολισμός, αποτέλεσαν οι παρεμβάσεις του Ε. Βενιζέλου και του Αλ. Τσίπρα, κατά την ολοκλήρωση της χτεσινής συζήτησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «στρατηγική εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποτυχία της εφόδου στις εκλογές Ιούνη» και για «πολιτική ρεσάλτου» με στόχο τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο «είναι εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας, στάθηκε όρθιο και ανέκοψε τον ΣΥΡΙΖΑ».

Κατά τον Ε. Βενιζέλο, στόχος της πρότασης για παραπομπή του είναι να πέσει η κυβέρνηση και να στοχοποιηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ έκανε λόγο για μένος που έχει εναντίον του ο ΣΥΡΙΖΑ. Για την ουσία της υπόθεσης, έκανε λόγο για σκευωρία και σαφώς έδειξε τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη. Οπως ισχυρίστηκε, η έρευνα για τη λίστα Λαγκάρντ κατέστη εφικτή επειδή ο ίδιος έστειλε το σχετικό στικάκι στον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά. Είπε ότι ο Ι. Διώτης πρώτα αντέγραψε το στικάκι και μετά τον ενημέρωσε για την ύπαρξή του, φτάνοντας στο σημείο να πει προκλητικά ότι «αντί να με επαινέσουν που το παρέδωσα» με κατηγορούν.

Ανέφερε ότι όταν έστειλε το στικάκι στον πρωθυπουργό, δεν ήξερε ότι είχε χαθεί το αρχικό CD ούτε ότι ο Ι. Διώτης διέθετε αντίγραφο. Υπαινικτικά ανέφερε ότι κάποιος είχε βγάλει πολλά αντίγραφα της λίστας και τα μοίραζε, ενώ αίσθηση προκάλεσαν τα λόγια του ότι έχει και σήμερα στην κατοχή του από τον καιρό που ήταν υπουργός Αμυνας ψηφιακή απεικόνιση των απόρρητων αμυντικών σχεδίων της χώρας. Ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι ο ίδιος είχε δώσει στο ΣΔΟΕ εντολή να αξιοποιηθεί το υλικό της λίστας ως πηγή και έκτοτε δεν ασχολήθηκε με το θέμα.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την αποπροσανατολιστική θέση περί «κλεπτοκρατίας», η οποία κατέστρεψε τη χώρα και είπε ότι τα δυόμισι χρόνια των μνημονίων «και των θυσιών του λαού», οι διάφοροι υπουργοί κρατούσαν για προσωπική χρήση στοιχεία και λίστες για τον πλούτο μιας διαπλεκόμενης ολιγαρχίας και ενός καθεστώτος «κλεπτοκρατίας». Αποπροσανατολίζοντας από τις πραγματικές αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, τις απέδωσε απλώς στην «εγκαθίδρυση της κλεπτοκρατίας» και είπε ότι η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ είναι κορυφαίο θέμα που έφτασε η χώρα σε αυτήν την «κατάντια της λεηλασίας».

Εκανε λόγο για όρκους σιωπής και ομερτά και είπε ότι κρύβονται πολλοί «σκελετοί στο ντουλάπι της κλεπτοκρατίας». Ετσι, όπως είπε, εξηγείται η ανεξήγητη στάση του πρωθυπουργού, που παρέχει πλήρη κάλυψη και προσφέρει σανίδα σωτηρίας στον συνεταίρο του. Ανακοίνωσε επίσης ότι το κόμμα του θα επανέλθει στην υπόθεση με πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν.

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Γ. Παπακωνσταντίνου ότι έχει το ύφος «της αθώας περιστεράς» ενώ για τον Ε. Βενιζέλο είπε ότι η αντίδρασή του δείχνει ενοχή. Οσον αφορά στην πρόταση της τρικομματικής κυβέρνησης για την παραπομπή μόνο του Γ. Παπακωνσταντίνου, έκανε λόγο για όρους μαφίας, με τους οποίους «ρίχνετε στα σκυλιά τον αδύναμο κρίκο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ