Τρίτη 15 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Εγγυάται συναίνεση για να προχωρήσουν οι «αναδιαρθρώσεις»

Με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας συναντήθηκε χτες ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Γρηγοριάδης Κώστας

Εχοντας «καταπιεί» τους αντιμνημονιακούς «δεκάρικους» που εκφωνούσε στο εσωτερικό της χώρας για να ψαρέψει ψήφους και να διαφημίσει το άλλο μείγμα διαχείρισης, ο Αλ. Τσίπρας έκανε ένα βήμα παραπέρα, κατά την περιοδεία του στο Βερολίνο, δίνοντας επαρκή πειστήρια για τη προσήλωσή του στην επιτυχία του προγράμματος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και στο στόχο επαναφοράς των μονοπωλίων σε τροχιά ανάπτυξης, διαβεβαιώνοντας τη γερμανική κυβέρνηση ότι μπορεί να στηριχτεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο Β. Σόιμπλε με τον οποίο συναντήθηκε, του δήλωσε πως δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από το σημερινό πρόγραμμα της δημοσιονομικής σταθερότητας που εφαρμόζεται, ζητώντας του «να υποστηρίξει το δρόμο που έχει υιοθετηθεί». Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ο Σόιμπλε φέρεται να είπε στον Αλ. Τσίπρα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη «μόνον» εάν το πρόγραμμα εφαρμοστεί επιτυχώς και πως «όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό πρέπει να τιμήσουν τις αμοιβαίες υποχρεώσεις τους».

«Χρήσιμη και εποικοδομητική» χαρακτήρισε τη συνάντηση ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας: «Του είπα ότι τα σχέδια της λιτότητας έχουν αποτύχει και στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα (...) και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις». Εκρινε σκόπιμο να επισημάνει πως «οι διαφορές μας είναι πολιτικές, όχι προσωπικές».

Σύμφωνα με ανταποκρίσεις από το Βερολίνο, ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τον Β. Σόιμπλε ότι στόχος του κόμματός του είναι η «παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ», αφού «ενδεχόμενη έξοδος δεν θα ευνοούσε ούτε την Ελλάδα ούτε την Γερμανία, ενώ θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στο κοινό νόμισμα». Είπε ακόμα ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ «είναι η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, ώστε να ανακάμψει η οικονομία και να μπορούν οι Ελληνες να ζουν με αξιοπρέπεια».

Επισήμανε ότι επιθυμεί και ο ίδιος διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να οικοδομηθεί αποτελεσματικό κράτος που θα προσελκύσει επενδύσεις, επικαλούμενος μάλιστα την υπόθεση Γερμανού επενδυτή, ο οποίος, «στην επιχειρηματική του προσπάθεια στην Ελλάδα συναντά εμπόδια, όχι μόνο γραφειοκρατίας αλλά και διαπλοκής». Τέλος, δεσμεύτηκε για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, προσθέτοντας ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το χρέος, πολλές χώρες της Ευρωζώνης θα καταστούν «αναξιόχρεες» με κίνδυνο να χάσουν τα λεφτά τους οι δανειστές.

Αναζητά πεδίο συμφωνίας

Σε ομιλίες και συνεντεύξεις του στη γερμανική πρωτεύουσα, ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε σαν ανάγκη την αποκατάσταση ενός διαύλου επικοινωνίας με τη γερμανική κυβέρνηση, ενώπιον της οποίας εμφανίστηκε σαν ο πλέον αξιόπιστος συνομιλητής, σε αντιπαράθεση με τα κόμματα που σήμερα συγκυβερνούν στην Ελλάδα. «Πρέπει κανείς να ορίσει το πεδίο της διαφωνίας, από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε» ανέφερε, προσθέτοντας πως επιθυμεί «φυσιολογικές σχέσεις με κυβερνήσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στα ελληνικά πράγματα».

Κάνοντας ο ίδιος το βήμα, έθαψε όσο πιο βαθιά μπορούσε ακόμα και την κούφια αντιμνημονιακή ρητορεία, λέγοντας «καλό είναι να καταγγέλλεις, αλλά το ζήτημα είναι να ψάξουμε για λύσεις». Αναγνώρισε την ανάγκη για εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, τόνισε ότι κάποια ζητήματα που θέτουν οι δανειστές τον βρίσκουν σύμφωνο και ανέκραξε: «Η απάντηση είναι ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και δημοκρατία».

Η κοινωνική συνοχή είναι μείζονος σημασίας ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο υποταγμένος λαός αποτελεί προϋπόθεση για την απρόσκοπτη συνέχιση της αντιλαϊκής αστικής διαχείρισης, ανεξάρτητα από το μείγμα που θα κυριαρχήσει. 'Η, όπως το έθεσε ο Αλ. Τσίπρας: «Αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε σημαντικές, ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές, που είναι αναγκαίο να συμβούν, πρέπει ο ελληνικός λαός να κατανοήσει (...) Εάν δεν πεισθεί (...) δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές, διότι θέλουν κυρίως συναίνεση».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκρινε σαν «επιβεβλημένο να υπάρξει μια ομαλοποίηση των σχέσεων» ανάμεσα «στην αξιωματική αντιπολίτευση της Ελλάδας με τον θεσμικό της ρόλο» και της κυβέρνησης της Γερμανίας, καθώς όπως εξήγησε: «Μπορεί αύριο να είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Αυτό το γνωρίζει η γερμανική πλευρά. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Πρέπει να δούμε αν υπάρχει ένα πεδίο διαπραγμάτευσης κατ' αρχάς».

«Λύσεις» για το καλό της ΕΕ

Ορίζοντας ο ίδιος το πλαίσιο, ουσιαστικά δήλωσε το σεβασμό του στα όσα έως σήμερα έχουν συμφωνηθεί, λέγοντας: «Να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε κάτι, δηλαδή, ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλες θυσίες και ότι χρειάζεται να αναθεωρηθεί αυτό το πρόγραμμα. Χρειάζεται να δούμε όλοι τρόπους μέσα από τους οποίους, και οι δύο πλευρές, θα καταφέρουν να πετύχουν, διότι η αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα και η οικονομική κατάρρευση δεν θα είναι προς όφελος της Γερμανίας και του γερμανικού λαού»!

Και απευθυνόμενος στη γερμανική κυβέρνηση, εγκωμίασε το κόμμα του σαν το μοναδικό αξιόπιστο συνομιλητή: «Αυτό είναι ένα βασικό σημείο το οποίο θέλω να καταθέσω στις επαφές μου με τη γερμανική πολιτική ηγεσία, να τους εξηγήσω ότι δεν μπορούν να βασίζονται σε ένα πολιτικό προσωπικό που οδήγησε τη χώρα στα βράχια»!

Αλλωστε, κύκλοι της Κουμουνδούρου τόνιζαν τις προηγούμενες μέρες πως στόχος της συνάντησης με τον Β. Σόιμπλε είναι να διαλυθεί η εικόνα που υπάρχει για τον ΣΥΡΙΖΑ και να πειστεί η Γερμανία ότι απέναντί του έχει έναν αξιόπιστο και σοβαρό συνομιλητή. Πρόσθεταν μάλιστα πως επαφίεται στον ίδιο τον Β. Σόιμπλε αν «θέλει να ανοίξει ένα κανάλι επαφής» να εστιάσει στις «πολιτικές συμπτώσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ