Τρίτη 15 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενοπλη επίθεση κατά των κεντρικών γραφείων της ΝΔ

Εγινε το ξημέρωμα της Δευτέρας και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις χρησιμοποιήθηκαν δυο όπλα

Από τις έρευνες στον τόπο της επίθεσης
Από τις έρευνες στον τόπο της επίθεσης
Ενοπλη επίθεση κατά των γραφείων της ΝΔ σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα. Οπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, «στις 03.00 ώρα περίπου, σήμερα (σ.σ. χτες) τα ξημερώματα, άγνωστοι δράστες πυροβόλησαν, με πολεμικό τυφέκιο τύπου Καλάσνικοφ, κατά των κεντρικών γραφείων της ΝΔ, που στεγάζονται επί της Λ. Συγγρού 340 και στη συνέχεια διέφυγαν. Από τη μέχρι τώρα εξερεύνηση του χώρου έχουν βρεθεί μία βολίδα, η οποία διαπέρασε την τζαμαρία του 3ου ορόφου και βρέθηκε εντός του γραφείου του προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μία βολίδα που βρέθηκε στην ταράτσα του κτιρίου, εννέα κάλυκες Καλάσνικοφ σε νησίδα, στον παράδρομο της Λ. Συγγρού, στο ύψος του αριθμού 348. Εξετάζεται η εμπλοκή στην υπόθεση αυτοκινήτου, το οποίο βρέθηκε λίγη ώρα μετά καμένο στο Π. Φάληρο και έχει κλαπεί από 12-01-2013».

Σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια, στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν δύο όπλα. Σύμφωνα με τις αρχές, η σφαίρα που βρέθηκε στην ταράτσα του κτιρίου, προέρχεται από περίστροφο τύπου 0,357 μάγκνουμ ή 0,38άρι σπέσιαλ.

Η «αντιτρομοκρατική» εξετάζει το μαγνητοσκοπημένο υλικό από τις κάμερες ασφαλείας των γραφείων της ΝΔ, αλλά και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων στην περιοχή, ενώ με βαλλιστική έρευνα εξετάζονται οι δύο βολίδες και οι εννέα κάλυκες, για να διαπιστωθεί εάν τα συγκεκριμένα όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Στα εργαστήρια έχει μεταφερθεί το όχημα, μάρκας «Toyota», που πυρπολήθηκε τα ξημερώματα στο Παλαιό Φάληρο και το οποίο φέρεται να συνδέεται με την επίθεση.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο των διωκτικών αρχών, οι δράστες προσέγγισαν στις τρεις τα ξημερώματα τα γραφεία της ΝΔ οδηγώντας μοτοσικλέτα ή κατ' άλλες μαρτυρίες αυτοκίνητο. Πέρασαν μπροστά από το κτίριο, ίσως σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τα μέτρα ασφαλείας. Στη συνέχεια ακολουθώντας τον παράδρομο πέρασαν τα γραφεία και έκαναν αναστροφή με κατεύθυνση τη λεωφόρο Αμφιθέας.

Στο σημείο όπου αρχίζει η βύθιση του δρόμου στην άκρη της γέφυρας οι δράστες σταμάτησαν. Δύο άτομα κατέβηκαν και ακολούθησαν τη διάβαση των πεζών στο πλάι του δρόμου.

Μετά από μια διαδρομή λίγων μέτρων στο σημείο όπου υπάρχει η έξοδος του πάρκινγκ κτιρίου, οι δύο άνδρες στάθηκαν και από απόσταση περίπου 70 μέτρων, έχοντας τα πλαϊνά του κτιρίου των γραφείων της ΝΔ απέναντί τους, άρχισαν να πυροβολούν. Φαίνεται πως πυροβόλησαν κατά ριπάς και οι δύο. Εικάζεται, επίσης, πως οι δύο άνδρες που πυροβόλησαν δεν ήταν μόνοι. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, πριν διαφύγουν, οι δράστες συνέλεξαν και μερικούς κάλυκες.

Ποιος ωφελείται;

Η επίθεση στα γραφεία της ΝΔ έδωσε αφορμή στα κόμματα της διαχείρισης να κλιμακώσουν το μεταξύ τους ανταγωνισμό, σε συνέχεια της αντιπαράθεσης που είχε ξεκινήσει με την επέμβαση στη βίλα «Αμαλία» και τους εμπρησμούς που ακολούθησαν, μεταξύ αυτών και στο σπίτι του Γ. Κεδίκογλου, αδερφού του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Παράλληλα, η επίθεση έδωσε νέα ώθηση στη προσπάθεια της συγκυβέρνησης να ανασύρει την αντιδραστική θεωρία των άκρων. Χαρακτηριστικότερος όλων, ο γραμματέας της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης, ζήτησε «να καταδικαστούν τα άκρα και οι ακρότητες, από όπου και να προέρχονται, από την άκρα Δεξιά έως την άκρα Αριστερά».

Λίγο πριν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κινδυνολογούσε στον ΣΚΑΪ ότι «απειλείται η Δημοκρατία» και «υπονομεύεται η οικονομία». Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει συμβολική βία», «καλή ή κακή βία» και πως η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την προστασία του πολιτεύματος. Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαμόρφωση του κλίματος πολιτικής έντασης, λέγοντας ότι «από τις εμπρηστικές δηλώσεις μέχρι τις εμπρηστικές επιθέσεις η διαφορά είναι πολύ μικρή» και ότι «πρέπει να υπάρξει πλήρης αποκήρυξη της βίας και της φραστικής βίας».

Προσερχόμενος αργά χτες το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε ότι «τη Δημοκρατία δεν μπορείς να την πυροβολήσεις, η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται». Την πλήρη διερεύνηση όλων αυτών «των άθλιων γεγονότων» ζήτησε ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δ. Καρύδης και πρόσθεσε ότι «ξετυλίγοντας αυτό το κουβάρι των επιθέσεων, από την αρχή και δεν αναφέρομαι στο σημερινό περιστατικό, δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του επισημαίνει ότι η επίθεση «συνιστά μια επικίνδυνη κλιμάκωση αδιέξοδων τρομοκρατικών ενεργειών τυφλής βίας, απόλυτα καταδικαστέων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ». Συμπληρώνει πως τέτοιες ενέργειες στοχεύουν «στην εμπέδωση ενός κλίματος φόβου, που προσιδιάζει σε πρακτικές ακροδεξιάς και παρακρατικής τρομοκρατίας». Ο Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον Αντ. Σαμαρά, και εξέφρασε «την ανησυχία του γι' αυτήν την επικίνδυνη κλιμάκωση της τρομοκρατικής βίας». Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ακόμα την κυβέρνηση ότι «καλλιεργεί κλίμα ενός νέου εμφυλίου».

Αντιπαράθεση και στη Βουλή

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στο δίπολο μεταφέρθηκε και στη Βουλή, όταν ο Ευ. Βενιζέλος καταλόγισε στο ΣΥΡΙΖΑ «αμηχανία φιλική προς πράξεις βίας» ενώ ο Ν. Δένδιας (όταν ανέβηκε στο βήμα αποχώρησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ) είπε ότι «με έκπληξη και οδύνη είδα την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ και τις καινοφανείς θεωρίες περί παρακρατικών της Δεξιάς». Παίρνοντας το λόγο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης είπε ότι «αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναζητά στο ΣΥΡΙΖΑ φλερτ με τη βία χτυπάει λάθος πόρτα και παίζει με τη φωτιά, παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία».

Με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ«καταδικάζει όλα τα κρούσματα βίας». «Σήμερα, που συζητείται και ψηφίζεται στη Βουλή η αντισυνταγματική παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και ασυλίας της χώρας, κάποιοι επέλεξαν να είναι πρώτο θέμα η βία», σημειώνουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ