Τρίτη 15 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τις Θέσεις της ΚΕ

1) Θέση 28 (Βασικά σημεία της ιδεολογικοπολιτικής πάλης), Β) & Δ)

Σχετικά με την επίθεση «φιλίας» στο ΚΚΕ και τα συνθήματα για την «ενότητα της αριστεράς» κ.λπ., το πόσο θα ήταν παράλογη κάθε μορφής συνεργασία/συμμαχία/συγκυβέρνηση του ΚΚΕ με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται κι απ' τις παρακάτω μεγάλες αντιθέσεις:

-- Μάαστριχτ, ΟΝΕ, ευρώ: ΚΚΕ ΟΧΙ, ΣΥΝ ΝΑΙ

-- Στρατηγική της Λισαβόνας: ΚΚΕ ΟΧΙ, ΣΥΝ ΝΑΙ/ΟΧΙ

-- Ευρωσύνταγμα: ΚΚΕ ΟΧΙ, ΣΥΝ ΝΑΙ

-- Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ): ΚΚΕ ΟΧΙ, ΣΥΝ ΝΑΙ

-- Σχέδιο Καποδίστριας 1 & 2/Καλλικράτης: ΚΚΕ ΟΧΙ, ΣΥΝ ΝΑΙ

-- Σχέδιο Ανάν για την Κύπρο: ΚΚΕ ΟΧΙ, ΣΥΝ ΝΑΙ

-- Κοινό ψηφοδέλτιο+ΠΑΣΟΚ+ΝΔ/ΓΣΕΕ: ΚΚΕ ΟΧΙ, ΣΥΝ ΝΑΙ

-- Συνεργασία+ΠΑΣΟΚ/τοπ. αυτοδιοίκηση: ΚΚΕ ΟΧΙ, ΣΥΝ ΝΑΙ

-- Διεύρυνση ΕΕ: ΚΚΕ ΟΧΙ, ΣΥΝ ΝΑΙ

-- Ενταξη Τουρκίας στην ΕΕ: ΚΚΕ ΟΧΙ, ΣΥΝ ΝΑΙ

-- Απελευθέρωση «μαλακών», χασίς: ΚΚΕ ΟΧΙ, ΣΥΝ ΝΑΙ

-- Ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας: ΚΚΕ ΟΧΙ, ΣΥΝ ΝΑΙ

-- Ιδιωτικά κολέγια ανώτατες σχολές: ΚΚΕ ΟΧΙ, ΣΥΝ ΝΑΙ

-- Βιβλίο ιστορίας 6ης δημοτικού: ΚΚΕ ΟΧΙ, ΣΥΝ ΝΑΙ

-- Μερική απασχόληση: ΚΚΕ ΟΧΙ, ΣΥΝ ΝΑΙ

-- Λιμάνια Ανώνυμες Εταιρείες: ΚΚΕ ΟΧΙ, ΣΥΝ ΝΑΙ

-- Βιοκαύσιμα: ΚΚΕ ΟΧΙ, ΣΥΝ ΝΑΙ

-- Εκτροπή Αχελώου: ΚΚΕ ΝΑΙ, ΣΥΝ ΟΧΙ

-- Δωρεά πολλών δισ. ευρώ στις τράπεζες: ΚΚΕ ΟΧΙ, ΣΥΝ ΝΑΙ

-- Ανατροπή χρόνου εργασίας (65 ώρες/εβδ.): ΚΚΕ ΟΧΙ, ΣΥΝ ΝΑΙ

-- «Κουκουλοφόροι» επαναστ. λαϊκό κίνημα: ΚΚΕ ΟΧΙ, ΣΥΝ ΝΑΙ

-- Σύγκρουση με την ΕΕ: ΚΚΕ ΝΑΙ, ΣΥΝ ΟΧΙ

-- Μονομερής ολική διαγραφή του χρέους: ΚΚΕ ΝΑΙ, ΣΥΝ ΟΧΙ

-- Ανυπακοή στη συμφωνία Δουβλίνο-2 για τους μετανάστες: ΚΚΕ ΝΑΙ, ΣΥΝ ΟΧΙ

2) Θέση 29 (Πορεία της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ)

Το δυσμενές αποτέλεσμα των εκλογών του 2012 μπορεί ν' αποδοθεί μεταξύ άλλων:

α) Στη λουμπενοποίηση μεγάλου τμήματος της εργατικής τάξης και του λαού γενικότερα απ' τον πανίσχυρο μηχανισμό επηρεασμού της κοινής γνώμης, που διαθέτει το κεφάλαιο,

β) στην έντονη δημαγωγική δραστηριότητα των οπορτουνιστικών και των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων,

γ) στη σχετικά μικρή ανάπτυξη των Λαϊκών Επιτροπών,

δ) σε σχετική ανεπάρκεια της επικοινωνιακής πολιτικής,

ε) στη βαριά ιστορική σκιά της ανατροπής της Σοβιετικής Ενωσης και της αστικοποίησης της ΛΔ της Κίνας.

Είναι ανάγκη να καταπολεμηθεί όποια ενδεχόμενη ηττοπάθεια εκδηλωθεί απ' το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα με σωστή ανάλυση των αιτίων που το προκάλεσαν και με τονισμό της ιστορικής αλήθειας ότι: Οι δίκαιοι αγώνες, ακόμη κι όταν δε φέρνουν άμεσα καλό αποτέλεσμα, τη στιγμή που γίνονται, έχουν μέσα τους τη δικαίωσή τους κι ότι «ο αγώνας τώρα συνεχίζεται...».

3) Θέση 35 (Για τα όργανα και τα στελέχη...)

Η καθοδήγηση μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική, όταν βασίζεται στο προσωπικό παράδειγμα των καθοδηγητών.

4) Θέση 37

Είναι απαραίτητο να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη της Λαϊκής Αυτενέργειας, πάντοτε μέσα στα πλαίσια της επίσημης κομματικής γραμμής, όπως εκφράζεται στα επίσημα έντυπα, «Ριζοσπάστης», ΚΟΜΕΠ, διεθνής ΚΟΜΕΠ κ.λπ.

5) Θέση 45 (Το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα)

Για ν' αντιμετωπισθεί ο αντίκτυπος απ' την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης, είναι απαραίτητο να γίνει λεπτομερής και σε βάθος ανάλυση των συγκεκριμένων στρεβλώσεων κι εκδηλώσεων αστικοποίησης, αποτέλεσμα της αυτονόμησης του πολιτικού εποικοδομήματος απ' τη λαϊκή βάση, που έφεραν την ανατροπή, και καταδίκη τους, παράλληλα κι εξ ίσου έντονα με την προβολή των μεγάλων επιτευγμάτων του σοσιαλισμού, που έγιναν όλα πριν απ' την οπορτουνιστική στροφή του ΚΚΣΕ και την περεστρόικα, τότε που η Σοβιετική Ενωση, με το ειδικό βάρος της κρατικής δομής της, ήταν το στήριγμα των προοδευτικών ανθρώπων όλου του κόσμου.

Συγχρόνως, πρέπει να εξηγηθεί πώς θ' αποτραπεί μια νέα ανατροπή του σοσιαλισμού στο μέλλον.

6) Θέση 63 (Ο χαρακτήρας της Λαϊκής Συμμαχίας)

Η καπιταλιστική κρίση έφερε παραπέρα όξυνση των οικολογικών προβλημάτων. Για να λειτουργήσει σαν πραγματική επιστήμη, η οικολογία οφείλει να βρίσκεται σε αρμονική σχέση με τον επιστημονικό σοσιαλισμό. Κατά συνέπεια, στα πλαίσια της Λαϊκής Συμμαχίας, όσοι έχουν ενδιαφέρον για τα προβλήματα του περιβάλλοντος πρέπει να αισθάνονται φυσικοί σύμμαχοι της εργατικής τάξης, γιατί, σε τελική ανάλυση, τα οικολογικά προβλήματα οφείλονται κυρίως στην ανάγκη μεγιστοποίησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Τώρα, υπάρχουν πολύ ευνοϊκές συνθήκες για ν' αναπτυχθεί ανάμεσα σ' ένα επιστημονικά σωστό οικολογικό κίνημα και τον πολιτικό εκφραστή του επιστημονικού σοσιαλισμού, που είναι το ΚΚΕ, όχι μόνο ένας γόνιμος διάλογος σε μια σχέση αυθόρμητου και συνειδητού, αλλά και μια δραστήρια κι αποτελεσματική σύμπραξη στα πλαίσια της Λαϊκής Συμμαχίας.

7) Θέση 89 (Η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών)

Το σημερινό αστικό κράτος ενδιαφέρεται όλο και λιγότερο να δαπανήσει δημόσια κεφάλαια, τόσο για τη στοιχειώδη, έστω, περίθαλψη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, όσο και για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης. Συγχρόνως, ο χώρος της Υγείας, χάρη στη μεγάλη ανάπτυξη των ιατρικών γνώσεων και της βιοτεχνολογίας, έχει εξελιχθεί σ' ένα εξαιρετικά ελκυστικό χώρο επένδυσης μεγάλου κεφαλαίου.

Ετσι, η κύρια αντίθεση στο χώρο της Υγείας βρίσκεται σήμερα ανάμεσα:

α) Στο Δημόσιο Τομέα Υγείας (ΔΗΤΥ), που πρέπει ν' αντιπροσωπεύει δημόσιες επενδύσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και να στοχεύει στην εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών δωρεάν και

β) στις Ιδιωτικές Επιχειρήσεις Υγείας (ΙΔΕΠΥ), δηλαδή τα μεγάλα διαγνωστικά και θεραπευτικά «Κέντρα», που εκφράζουν μεγάλες κερδοσκοπικές επενδύσεις με εξαιρετικά υψηλή απόδοση, που προέρχονται απ' την άγρια εκμετάλλευση κυρίως των ασθενών, αλλά και των εργαζομένων.

Οι ΙΔΕΠΥ βρίσκονται σ' επιθετικό ανταγωνισμό με τον ΔΗΤΥ στο επίπεδο της εκμετάλλευσης - αξιοποίησης του υπάρχοντος ιατρικού και παραϊατρικού - νοσηλευτικού δυναμικού, της σύγχρονης τεχνολογίας, της προσέλκυσης - εκμετάλλευσης ασθενών - «πελατών», του δημόσιου χρήματος, της νομοθεσίας και της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Η Υγεία της εργατικής τάξης και του λαού γενικότερα πρέπει να είναι για το ΚΚΕ ένα απ' τα κύρια μέτωπα πάλης, ώστε ο λαός, ως τελικός αποδέκτης των υπηρεσιών του ΔΗΤΥ, αλλά και ως τελικό θύμα άγριας εκμετάλλευσης των ΙΔΕΠΥ, ν' απαιτήσει τη δημιουργία ενός σωστού Δημόσιου Τομέα Υγείας.


Αλκης Πάντος


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ