Κυριακή 13 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
Στη σταδιακή έκθεση η θεραπεία;

Περίπου 8% των παιδιών στις λεγόμενες αναπτυγμένες χώρες υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες, ποσοστό που αυξήθηκε 15-20% την τελευταία δεκαετία. Αν και μερικά παιδιά ξεπερνούν τις αλλεργικές αντιδράσεις σε τροφές πριν ενηλικιωθούν, πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται απ' αυτές σε ολόκληρη τη ζωή τους, με συμπτώματα από ελαφριά ενόχληση, κνησμό στο στόμα, μέχρι μερική απόφραξη των αεραγωγών ακόμα και δυνάμει θανατηφόρα πτώση της πίεσης του αίματος.

Ως τώρα, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των τροφικών αλλεργικών αντιδράσεων ήταν η αποφυγή των τροφών που τις προκαλούν, πράγμα δύσκολο στη σημερινή εποχή, καθώς ίχνη ξηρών καρπών, αλευριού και γαλακτοκομικών υπάρχουν σε πολλά προϊόντα. Μια νέα μελέτη προσφέρει τις καλύτερες ενδείξεις ως τώρα ότι το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή η σταδιακή έκθεση των πασχόντων σε όλο και μεγαλύτερες δόσεις κάποιου τροφικού αλλεργιογόνου, μπορεί να βοηθήσει αρκετούς να ξεπεράσουν την ευαισθησία τους σ' αυτά.

Στη μεγαλύτερη επιστημονικά ελεγχόμενη έρευνα του είδους, ο καθηγητής παιδιατρικής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα Γουέσλι Μπερκς και οι συνάδελφοί του έδωσαν σε 40 παιδιά με αλλεργία στα αυγά, σταδιακά αυξανόμενες ποσότητες σκόνης ασπραδιού, ξεκινώντας από ένα δεκάκις χιλιοστό της ποσότητας που υπάρχει σε ένα αυγό. Μετά από 22 μήνες σταδιακής αύξησης της ποσότητας, που ακολουθήθηκε από δίμηνη διακοπή της θεραπείας, διαπιστώθηκε ότι 28% των παιδιών μπορούσαν να φάνε το ισοδύναμο 2,5 αυγών, χωρίς να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση. Ενα έτος μετά την έναρξη της θεραπείας, το 100% αυτών των παιδιών συνέχισαν να τρώνε αυγά χωρίς πρόβλημα. Αυτή η θεραπευτική προσέγγιση, που ονομάζεται στοματική ανοσοθεραπεία, ακολουθεί τις ίδιες αρχές όπως οι ενέσεις για τα αλλεργιογόνα που μεταφέρονται μέσω του αέρα, αν και οι ενέσεις μπορεί να είναι λιγότερο ασφαλείς για τον πάσχοντα, όταν πρόκειται για τροφικές αλλεργίες.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η θεραπεία αυτή, που ελέγχθηκε με επιτυχία και για τις περιπτώσεις αλλεργιών οφειλόμενων σε φιστίκια και σε γάλα, εκπαιδεύει τον οργανισμό να ανέχεται αυτό που κάποτε απέρριπτε. Αναλύσεις αίματος στα παιδιά που ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία δείχνουν μειωμένα επίπεδα του αντισώματος IgE, που πυροδοτεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού, και αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων IgG4, που καταστέλλουν τις φλεγμονές. Οσα παιδιά δεν ανταποκρίθηκαν, ίσως χρειάζονται πιο μακρόχρονη θεραπεία, ή ο οργανισμός τους είναι πολύ ευαίσθητος για να δεχτεί αυτής της μορφής την αντιμετώπιση.

Ενα συνθετικό αντίσωμα ίσως βοηθήσει τους πάσχοντες με τον υπερευαίσθητο οργανισμό, δεσμεύοντας (εξουδετερώνοντας) τα ελεύθερα αντισώματα IgE μέσα στο αίμα. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα έχουν βρει θεραπεία για το θέμα των τροφικών αλλεργιών μέσα στα επόμενα χρόνια.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πίσω από τις αλλεργίες(2012-11-04 00:00:00.0)
Ανακαλούνται δημητριακά της «Kellogg 's»(2011-08-13 00:00:00.0)
Το μολυσμένο περιβάλλον αυξάνει τις αλλεργίες(1999-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ