Παρασκευή 11 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Στις 20 Γενάρη βγαίνουν τα τρακτέρ!

Μαζική η συμμετοχή στη χτεσινή σύσκεψη στον Παλαμά

Στις 20 Γενάρη οι αγρότες της Θεσσαλίας βγάζουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών όλων των νομών της περιοχής. Μετά τη συγκέντρωση των τρακτέρ θα αποφασιστεί το επόμενο βήμα της κινητοποίησης, η οποία θα είναι συντονισμένη σε πανθεσσαλικό επίπεδο και θα αποτελεί συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα των Θεσσαλών αγροτών κατά της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της τρικομματικής συγκυβέρνησης και της ΕΕ, που ξεκίνησε στο τέλος της περασμένης χρονιάς, με μαζικά και δυναμικά συλλαλητήρια σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Φάρσαλα.

Αυτό αποφασίστηκε στη χτεσινή πανθεσσαλική σύσκεψη που οργάνωσαν, στον Παλαμά Καρδίτσας, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, στην οποία μαζική ήταν η συμμετοχή εκπροσώπων διοικητικών συμβουλίων αγροτικών συλλόγων και αγωνιστών αγροτών.

Μιλώντας στη σύσκεψη οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών αναφέρθηκαν στην οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, ως αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, αλλά και της σφοδρής επίθεσης που δέχεται στο εισόδημα και στις συνθήκες ζωής του από την τρικομματική συγκυβέρνηση.

Οπως τόνισαν, το εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς συρρικνώνεται λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, των περικοπών στις επιδοτήσεις, της αλματώδους αύξησης του κόστους παραγωγής, των ζημιών στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες.

Αυτό το συρρικνωμένο αγροτικό εισόδημα έβαλε στο μάτι η τρικομματική συγκυβέρνηση, επιβάλλοντας πολλά νέα βάρη, όπως:

  • Οι μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του αγροτικού και ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου αγροτικής χρήσης και θέρμανσης, στα δημοτικά τέλη για το νερό.
  • Οι τεράστιες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και στις εισφορές στον ΟΓΑ για Σύνταξη και Υγεία.
  • Τα χαράτσια για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (σπίτια, αποθήκες) και για την «τακτοποίηση» των «αυθαιρέτων», για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις άδειες γεωτρήσεων, την ηλεκτρονική σήμανση ζώων κ.ά.
  • Η επιβολή 5ευρου για την είσοδο στα νοσοκομεία, 25ευρου για την εισαγωγή και νοσηλεία σε κλινική και η αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στην αγορά φαρμάκων.
  • Η μείωση από 11% στο 6% της επιστροφής ΦΠΑ για τη χρονιά που πέρασε, με άμεση προοπτική την κατάργησή της, όπως και την κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου.
  • Η άγρια φορολόγηση, με κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, την υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων, καθώς και την επιβολή φόρου για τα χωράφια.
  • Οι περικοπές στην πενιχρή αγροτική σύνταξη, με τη μείωση των 30 ευρώ και την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του καλοκαιρινού επιδόματος.
Αγώνας με προοπτική

Ολα αυτά - υπογράμμισαν οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών - και μαζί τα νέα, ακόμα χειρότερα, αντιαγροτικά μέτρα που θα ληφθούν στο πλαίσιο της αναθεωρημένης ΚΑΠ για το 2014 - 2020, θα οδηγήσουν τη φτωχή αγροτιά σε μαζικό ξεκλήρισμα, στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Γι' αυτό - τόνισαν - ο αγώνας μας για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής, δεν είναι απλώς επιβεβλημένος, αλλά όρος αναγκαίος και προϋπόθεση απαραίτητη για την επιβίωσή μας. Για να έχει, όμως, αποτελέσματα ο αγώνας της φτωχής αγροτιάς - κατέληξαν - χρειάζεται να συντονίζεται με τον αγώνα του ταξικού εργατικού κινήματος και την πάλη των άλλων λαϊκών στρωμάτων, στην κατεύθυνση συγκρότησης μιας λαϊκής, αγωνιστικής συμμαχίας.

Στις παρεμβάσεις τους εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων μετέφεραν στη σύσκεψη την οργή και την αγανάκτηση που επικρατούν στον αγροτικό κόσμο της περιοχής, σημειώνοντας ότι η πάλη για την ικανοποίηση των άμεσων διεκδικήσεων - ικανοποιητικές τιμές, μείωση του κόστους παραγωγής, δίκαιες αποζημιώσεις, κατάργηση των χαρατσιών, άτοκα δάνεια και πάγωμα χρεών κ.α. - και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής, πρέπει να συνδέεται με την προοπτική μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα μας, που θα διασφαλίζει ικανοποιητικό αγροτικό εισόδημα, φτηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή του ελληνικού λαού και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ