Παρασκευή 11 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Σαν σήμερα

532 Ξεσπά στην Κωνσταντινούπολη η Στάση του Νίκα. Ο Ιουστινιανός την πνίγει στο αίμα, με 30.000 νεκρούς.

1910 Γεννιέται στο Νίκολσκι Ουσουρίσκι, επαρχιακή πόλη της περιοχής του Χαρμπίν στη Μαντζουρία, από γονείς Κεφαλονίτες, ο ποιητής και πεζογράφος Νίκος Καββαδίας.

1928 Σε συγκέντρωση στο θέατρο «Αλάμπρα» της Αθήνας, ύστερα από παρουσίαση που κάνει ο Νίκος Καζαντζάκης, μιλάει ο διάσημος Ελληνορουμάνος συγγραφέας Παναΐτ Ιστράτι για τις κατακτήσεις της Σοβιετικής Ενωσης και τις σκευωρίες των ιμπεριαλιστών εναντίον της. Τελικά, στις 24 του Φλεβάρη, η κυβέρνηση απελαύνει τον Ιστράτι από την Ελλάδα.

1945 Υπογράφεται η ανακωχή ανάμεσα στη διοίκηση των βρετανικών δυνάμεων και την ΚΕ του ΕΛΑΣ. Ως ημερομηνία κατάπαυσης του πυρός ορίστηκε η 14η Γενάρη του 1945.

1946 Η Αλβανία ανακηρύσσεται Λαϊκή Δημοκρατία.

1971 Αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της ακροδεξιάς για την ανατροπή του αριστερού προέδρου Τόρες στη Βολιβία. Χιλιάδες εργάτες βγαίνουν στους δρόμους, απαιτώντας την εκτέλεση των στασιαστών.

1976 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει με ψήφους 11-1 την ισότιμη συμμετοχή στον Οργανισμό της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Τη μοναδική αρνητική ψήφο καταθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

1976 Πεθαίνει η Αγκάθα Κρίστι, Αγγλίδα συγγραφέας, που εμπνεύστηκε τον ιδιωτικό αστυνομικό Ηρακλή Πουαρό, ήρωα των περισσότερων μυθιστορημάτων της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ