Κυριακή 13 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
... εκεί που το «εγώ» γίνεται «εμείς»

Οι KollektivA επιστρέφουν στη γνώριμή τους σκηνή στο club του Σταυρού του Νότου για δύο μόνο βραδιές: Τις Τρίτες 15 και 22 Ιανουαρίου. Από το 2010 που παρουσίασαν τον πρώτο τους δίσκο, οι KollektivA συνεχίζουν να αποτελούν μια ιδέα που εξαπλώνεται και παρασύρει. Εχουν στο ανανεωμένο μουσικό τους οπλοστάσιο, όχι μόνο τραγούδια που ακούστηκαν τα προηγούμενα δύο χρόνια αλλά και το νέο τους digital single «Σκάρτη Εποχή» που ήδη ακούγεται στα ραδιόφωνα της Αθήνας, καθώς επίσης και νέες, εντυπωσιακές διασκευές σε αγαπημένα τραγούδια από την εγχώρια και ξένη σκηνή. Δε λείπουν, ασφαλώς, καινούρια, ακυκλοφόρητα τραγούδια από τον επερχόμενο δίσκο τους «Στρατιώτης του Κόσμου», ο οποίος θα είναι στα πρότυπα μιας rock όπερας και αναμένεται να κυκλοφορήσει την άνοιξη.

Οι KollektivA στις συναυλίες τους υπόσχονται ένταση, ρυθμό, ανεβασμένη διάθεση, μελωδίες και συγκινήσεις. Είναι εκεί που το «εγώ» γίνεται «εμείς», εκεί που τα τραγούδια μάς θυμώνουν, μας αγκαλιάζουν, μας ξεσηκώνουν και ενστικτωδώς αποφασίζουμε ότι δεν πειράζει να τραγουδήσουμε παρέα με τον διπλανό μας, να ιδρώσουμε λίγο παραπάνω, να πάμε στη δουλειά με λίγες ώρες ύπνου.

Την οπτικοποίηση των μουσικών συνειρμών αναλαμβάνουν οι συνήθεις ύποπτοι «EyellusionTeam» με οπτικά εφέ και βιντεοπροβολές σε πραγματικό χρόνο που καθηλώνουν. Με την τραχιά ορμή ενός γρήγορα ανερχόμενου ροκ γκρουπ, σε συνδυασμό με την ωριμότητα καλλιτεχνών που σέβονται τους ακροατές τους, οι KollektivA μετατρέπουν τα σύγχρονα αδιέξοδα σε εκρηκτικές μουσικές νύχτες και συλλογικές αμφισβητήσεις του καθωσπρεπισμού. Μας παρακινούν να διοχετεύσουμε δημιουργικά την ενέργεια που κρύβουμε και μας προτείνουν τη δική τους, γεμάτη αισιοδοξία στάση ζωής. Δεν έχουμε παρά να τους ακολουθήσουμε!

Θανάσης Χουλιαράς: Τραγούδι. Φάνης Μαργαρώνης: Κιθάρες, φωνές. Γιώργος Θεοφάνους: Κιθάρες, πλήκτρα. Μάκης Κρέτσης: Κρουστά, φωνές. Πέτρος Κρεμυζάκης: Μπάσο, φωνές. Δημήτρης Μποσινάκος: Τύμπανα. Γιώργος Καλτσούνης: Τρομπέτα.

Και μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία

Η μουσική ομάδα «KollektivA» και η γνωστή ραδιοφωνική παραγωγή «Ελληνοφρένεια» παίρνουν πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας συλλογής σύγχρονου αντιφασιστικού τραγουδιού. Σημειώνουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους: «Μπορεί η απάντηση στο φασισμό να είναι το τραγούδι; ΝΑΙ. Μπορεί. Ισως, η πρώτη, η εύκολη, η πιο ανώδυνη, η τελευταία. Πάντως, είναι απάντηση». Ετσι επιδιώκουν να συγκεντρώσουν τραγούδια με στόχευση, περιεχόμενο, τραγούδια θέσης.

Οπως αναφέρουν: «Αυτή την απάντηση θέλουμε πολύ να τη δώσουμε. Και ας μη μας ρώτησε κανείς. Αλλωστε ο φασισμός ποτέ δε ρωτάει. Εισβάλλει βίαια, χτυπάει βίαια, επιβάλλεται βίαια. Σε αυτήν την ερώτηση που ποτέ δεν έγινε εμείς θα απαντήσουμε. Επειδή μας αρέσουν οι απαντήσεις, επειδή θέλουμε να προλάβουμε την ερώτηση, επειδή δεν έχουμε μάθει να αφήνουμε τις απαντήσεις στους άλλους. Επειδή έχουμε απάντηση» και συνεχίζουν: «Καλούν λοιπόν κάθε καλλιτέχνη να μη μείνει παρατηρητής της φασιστικής απειλής, που ξεδιπλώνεται δίπλα μας. Να δώσει μια απάντηση καθαρή «κατά της ανοχής σε φαινόμενα εκφασισμού που φωλιάζουν στα μυαλά απογοητευμένων ανθρώπων, κατά της ήττας και του εφησυχασμού που μας οδηγούν οι σύγχρονες συνθήκες φυλακής των μνημονίων, κατά της παθητικότητας και της παραίτησης, που συστηματικά καλλιεργείται. Κατά των διαχωρισμών, του τρόμου και της βίας. Κατά των αυταπατών για εύκολες και ανώδυνες λύσεις. Κατά της υποκρισίας όσων με τις πρακτικές τους ενίσχυαν το φασισμό και τώρα δήθεν εκπλήσσονται και σπεύδουν να αντιταχθούν στην κοινωνική βία. Θεωρούμε το φασισμό απειλή, απάνθρωπο, ύπουλο, καταστροφικό. Φαινόμενο και προέκταση ενός συστήματος αδικίας, ανισότητας, διαχωρισμού. Ενός ανήθικου συστήματος εκμετάλλευσης ανθρώπων, ιδεών, προθέσεων. Ενός συστήματος εξαθλίωσης, εξαγοράς των πάντων. Συστήματος - έμπορα της δημιουργικότητας, της αξίας και του ταλέντου του καθενός. Συστήματος εξόντωσης ονείρων και ελπίδων. Θεωρούμε το φασισμό αδίστακτο και άξεστο δεσμοφύλακα αυτού του συστήματος, του καπιταλισμού».

Και καταλήγουν: «Καλούμε κάθε δημιουργό που θέλει να γίνει φωνή, στίχος και μουσική της απόφασης, της αντίδρασης, της αντίστασής μας, να επιστρατεύσει την έμπνευση, το πάθος και τη διάθεσή του, για να αποκτήσουν οι σκέψεις μας φωνή. Καλούμε κάθε δημιουργό να γίνει κρίκος της πιο ισχυρής, δυνατής, συλλογικής αλυσίδας, για να ανατρέψουμε τη μοιρολατρία και να αλλάξουμε την ιστορία. Στους ανθρώπους με τα μαύρα ρούχα και τα μαύρα μυαλά, απαντάμε, καταρχήν, με ρυθμούς, μελωδίες και φωνές. Για να μην ξαναζήσουμε τη φρίκη των διώξεων και των εξοντώσεων. Γιατί δεν έχουμε περιθώρια αφέλειας. Γιατί δεν έχουμε δικαίωμα λήθης. Γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Γιατί ο φασισμός είναι θάνατος και η μουσική ζωή. Γιατί ο φασισμός δεν έρχεται μόνος και δε φεύγει μόνος».

Το τραγούδι των «KollektivA», «Ο Δρόμος Που Τραβάω» είναι προπομπός αυτής της συλλογής και ακούγεται από το επίσημο site της «Ελληνοφρένειας» (http://www.ellinofreneia.net/video.php?id=5114). Στείλτε τραγούδια με περιεχόμενο, στίχο, μουσική κατά του φασισμού (κατά προτίμηση σε mp3 καλής ανάλυσης) μέχρι τέλος Φλεβάρη στο kollektiva2010@gmail.com.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ