Τετάρτη 9 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
Συλλογική Σύμβαση - καρμανιόλα και στήριξη φαρμακοβιομηχάνων

Ακόμη και θεσμικούς όρους που δεν μπορεί να θίξει μονομερώς η εργοδοσία, θέλουν να καταργήσουν με ΣΣΕ οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση» που κυριαρχούν στη συγκεκριμένη Ομοσπονδία

Σε απροκάλυπτο συμβιβασμό, που οδηγεί σε κατάργηση μιας σειράς δικαιωμάτων και σε καταποντισμό των μισθών στον κλάδο φαρμάκου - καλλυντικού, καλούν τους εργαζόμενους οι δυνάμεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ). Ταυτόχρονα καλούν σε στήριξη των φαρμακοβιομηχάνων και σε μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ (επικουρικό ταμείο) σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, χωρίς κρατική χρηματοδότηση.

Με πρωτοβουλία της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση») συγκροτήθηκε συντονιστική ομάδα με συνδικαλιστές του κλάδου, ώστε να διαπραγματευτούν με τους εργοδότες υπογραφή κοινής κλαδικής ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους σε φάρμακο - καλλυντικό. Μάλιστα, στη συνδιάσκεψη όπου συγκροτήθηκε η συγκεκριμένη ομάδα παραβρέθηκαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ (Μ. Γλέζος, Π. Κουρουμπλής, Αλ. Μητρόπουλος). Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είναι αόριστο, γίνεται λόγος για... «αξιοπρεπή συμβιβασμό» και επιπλέον απουσιάζουν σημαντικοί κατοχυρωμένοι όροι, όπως: Το ωράριο (σήμερα ισχύει 5ήμερο - 40ωρο, από Δευτέρα ως Παρασκευή), τα μισθολογικά κλιμάκια, η κατοχύρωση του κατώτερου μισθού στα 870 ευρώ κ.ά. Να σημειωθεί, πως τους θεσμικούς όρους, όπως είναι το ωράριο, οι εργοδότες δεν μπορούν να τους θίξουν με μονομερείς ατομικές συμβάσεις, γι' αυτό πάγια αξίωση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων είναι να καταργηθεί το 5ήμερο - 40ωρο, κάτι που οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις σπεύδουν να τους το χαρίσουν!

Σε κοινή δράση για την κατακρεούργηση των δικαιωμάτων κάλεσαν προχτές οι δυνάμεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ). Οταν οι ταξικές δυνάμεις, τους πρότειναν να βάλουν σαν κατώτερη βάση διαπραγμάτευσης τη ΣΣΕ, που υπογράφηκε από την ΟΕΦΣΕΕ το 2009, αρνήθηκαν. Αντέταξαν πως χρειάζεται «νέο πνεύμα», μια ενιαία κλαδική ΣΣΕ «με ό,τι μπορούμε». Ακριβώς ό,τι λένε και οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών. «Υπονομεύουν τη μάχη που δίνει η Ομοσπονδία μας για υπογραφή σύμβασης χωρίς καμιά μείωση ή παραχώρηση. Αμφισβητούν την κλαδική μας σύμβαση και παίρνουν τη θέση της εργοδοσίας, αφού οι φαρμακοβιομήχανοι είναι αυτοί που απαιτούν πρώτοι νέα σύμβαση από την αρχή», σχολιάζει η ΟΕΦΣΕΕ σε ανακοίνωσή της προς τους εργαζόμενους και συνδικαλιστές του κλάδου, κοινοποιώντας την επίσης και στην Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών, στην Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοποιών και στο Σωματείο Εργαζομένων Χημικών Φαρμακευτικών Καλλυντικών και Συναφών Επιχειρήσεων Ελλάδας.

Με τους εργαζόμενους ή με τους εργοδότες;

Στην ίδια ανακοίνωση η ΟΕΦΣΕΕ καταγγέλλει: «Μας καλούν να παλέψουμε από κοινού για "εθνική πολιτική φαρμάκου... στήριξη της ελληνικής παραγωγής... ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα...". Μας καλούν, δηλαδή, μαζί με τους εργοδότες, που έχουν κηρύξει πόλεμο στους εργαζόμενους, να στηρίξουμε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Ρωτάμε: Τι συμφέροντα εξυπηρετούν και τι δεσμεύσεις έχουν αναλάβει; Στηρίζουν ξεκάθαρα κομμάτι της εργοδοσίας, των φαρμακοβιομηχάνων έναντι των ανταγωνιστών τους και καλούν τους εργαζόμενους να παλέψουν για ξένα προς αυτούς συμφέροντα, για τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Οποιαδήποτε καπιταλιστική επιχείρηση, ντόπια ή ξένη, για να έχει κέρδος, για να γίνει πιο ανταγωνιστική, απαιτεί ακόμα πιο φτηνούς εργαζόμενους. Κρύβουν ότι η ανάπτυξη για τους φαρμακοβιομήχανους πατάει ακριβώς πάνω στα αντεργατικά μέτρα, στις απολύσεις, στις μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, ότι τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχάνων έρχονται σε αντιπαράθεση με αυτά των εργαζόμενων».

Στον αντίποδα αυτών των αντιλήψεων η ΟΕΦΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους:

  • Να υπερασπιστούμε τη συλλογική μας σύμβαση και με ενιαίο αγώνα να διεκδικήσουμε την υπογραφή της για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.
  • Να υπερασπιστούμε τα στοιχειώδη δικαιώματά μας, τις παροχές και τις συντάξεις του επικουρικού μας ταμείου με κοινή πάλη.
  • Να μην περάσει καμιά απόλυση, καμιά ατομική σύμβαση.
  • Να διεκδικήσουμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς καμιά προϋπόθεση.
  • Για έναν τέτοιο αγώνα χρειάζεται η ενότητα όλων των εργαζόμενων μέσα από γερά και καλά οργανωμένα ταξικά συνδικάτα.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ