Τρίτη 8 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Καμία διαπραγμάτευση» με τους αντικαθεστωτικούς λέει ο Ασαντ

Οι «Πάτριοτ» έφτασαν στην Τουρκία στο πλαίσιο των απειλών προς την Συρία
Οι «Πάτριοτ» έφτασαν στην Τουρκία στο πλαίσιο των απειλών προς την Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε περαιτέρω κλιμάκωση οδεύουν οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις προς τη συριακή ηγεσία μετά από την άμεση απόρριψη των αντικαθεστωτικών και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που τους στηρίζουν στο «ειρηνευτικό σχέδιο» που παρουσίασε ο Σύρος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του, την Κυριακή, στην αίθουσα της Οπερας της Δαμασκού. Ο Πρόεδρος Ασαντ κάλεσε το συριακό λαό σε «εθνική κινητοποίηση» και πρότεινε, ως σχέδιο, την πραγματοποίηση μιας «συμφιλιωτικής συνόδου» με όσους «δεν έχουν προδώσει τη Συρία», το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, στη συνέχεια, και τη χορήγηση αμνηστίας. Οπως είπε «δεν θα κάνει διάλογο με μια μαριονέτα που κατασκεύασε η Δύση», κατηγορώντας, ιδιαίτερα όσους συμμετέχουν σε μάχες ότι «υποστηρίζονται από ξένες δυνάμεις και διεξάγουν έναν εξωτερικό πόλεμο κατά της Συρίας». Συμπλήρωσε επίσης ότι το πρώτο στάδιο μιας οποιασδήποτε πολιτικής λύσης θα απαιτούσε να τερματιστεί η χρηματοδότηση και ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών από γειτονικές χώρες, να σταματήσουν οι «τρομοκρατικές επιχειρήσεις» και να ελέγχονται τα σύνορα.

Εκπρόσωπος της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συμμαχίας» ισχυρίστηκε ότι ο Ασαντ προσπαθεί απλώς να «υποσκάψει τις προσπάθειες για εξεύρεση διπλωματικής λύσης» καθώς θέτει όρους «που δεν μπορούμε να δεχτούμε». Ολες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις απέρριψαν τις προτάσεις Ασαντ, ενώ εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, εξέφρασε θλίψη γιατί, όπως είπε, η ομιλία Ασαντ απορρίπτει ουσιαστικά τις βασικές αρχές της κοινής διακήρυξης για έναν οδικό χάρτη αποκλιμάκωσης, στις οποίες είχαν συμφωνήσει όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - περιλαμβανομένων Ρωσίας - ΗΠΑ - στις 30 Ιουνίου στη Γενεύη, καθώς αυτές οι αρχές μιλούν για «μεταβατική περίοδο και μεταβατική κυβέρνηση με εκτελεστική εξουσία με τη συμμετοχή όλων». Η Μόσχα δεν είχε σχολιάσει την ομιλία Ασαντ μέχρι χτες βράδυ, ενώ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών εκφράστηκε θετικά.

Στο μεταξύ, και ενώ συνεχίζονταν χτες οι σφοδρές μάχες πέριξ της Δαμασκού, και στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλέπι, έφταναν στην Τουρκία τα πρώτα αεροσκάφη με τμήματα των αντιαεροπορικών συστημάτων «Πάτριοτ» που στέλνουν οι ΗΠΑ καθώς και οι πρώτοι από τους 400 Αμερικανούς στρατιώτες που τα συνοδεύουν. Επίσης, η ισραηλινή κυβέρνηση, από την πλευρά της, ανακοίνωσε τα σχέδια που εδώ και καιρό είχε δρομολογήσει, για ανέγερση διαχωριστικού τείχους και στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ