Τρίτη 8 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Επίσκεψη Καρζάι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η παρουσία των αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, ο αριθμός και οι όροι με τους οποίους, εφόσον, θα παραμείνουν μετά τον υποτιθέμενο τερματισμό της αποστολής ΝΑΤΟικής δύναμης ISAF το 2014, θα είναι το βασικό ζήτημα της ατζέντας των συνομιλιών του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι που έφτασε χτες στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με διάφορα σενάρια αναμένεται να παραμείνουν ως και 20.000 Αμερικανοί στρατιώτες και προβάλλεται το αίτημα να τους δοθεί πλήρης ασυλία. Το παζάρι έχει αρχίσει εδώ και καιρό, ειδικά υπό το πρίσμα της «βεβαιότητας» που υπάρχει, ότι η παραμονή ΝΑΤΟικών δυνάμεων θα διευρύνει τον πόλεμο στις νότιες και ανατολικές περιοχές που συνορεύουν με το Πακιστάν.

Πάντως την πρώτη ημέρα της επίσκεψης Καρζάι επισκίασε η ανακοίνωση εκ μέρους του Λευκού Οίκου των διορισμών του σύμβουλου του Λευκού Οίκου για θέματα αντιτρομοκρατίας Τζον Μπρέναν ως επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), ώστε να διαδεχτεί το στρατηγό Πετρέους, και τον ρεπουμπλικάνο Τσακ Χέιγκελ ως νέο υπουργό Αμυνας στη θέση του Λίον Πανέτα, διορισμός που συνάδει με τα σχέδια των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και την Ασία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org