Τρίτη 8 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για το «Θεαγένειο»

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Τα προβλήματα που προκαλούν στη λειτουργία του αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό καταγγέλλει το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή. Στην Ερώτηση, η οποία υπογράφεται από τους βουλευτές του Κόμματος Θεοδόση Κωνσταντινίδη και Ελένη Γερασιμίδου, και η οποία απευθύνεται προς τον υπουργό Υγείας, τονίζεται:

«Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει μόνο ένα ογκολογικό νοσοκομείο, το "Θεαγένειο", στην πόλη της Θεσσαλονίκης, που λόγω των τεράστιων προβλημάτων σε προσωπικό, κτίρια και υποδομές αδυνατεί να ανταποκριθεί σε έναν τέτοιο ρόλο, ενώ ουσιαστικά καλύπτει τις ανάγκες ασθενών από τον Εβρο μέχρι τη Θεσσαλία.

Στο προσωπικό υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις, που τις έχει παραδεχθεί και το υπουργείο Υγείας απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του Κόμματός μας 4211/13-1-2010, χαρακτηριστική δε είναι αυτή των φαρμακοποιών και των βοηθών φαρμακείων.

Σημειώνεται η έλλειψη Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Φαρμάκων, όπως ορίζει η νομοθεσία. Σήμερα καλύπτεται μόνο η διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων και εκείνο το κομμάτι είναι ημιτελές βάζοντας τους νοσηλευτές σε αλλότρια καθήκοντα να διαλύουν τα διάφορα φάρμακα για τις χημειοθεραπείες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των εργαζομένων αλλά και των επισκεπτών λόγω της τοξικότητας αυτών των φαρμάκων.

Επίσης, στο νοσοκομείο υπάρχει έντονο πρόβλημα στενότητας χώρων που δεν επιτρέπει την όποια ανάπτυξή του προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες παροχής περίθαλψης.

Είναι τέτοια η εντατικοποίηση της δουλειάς του προσωπικού που ενώ υπάρχει έλλειψη τουλάχιστον 100 νοσηλευτών με βάση τον ισχύοντα ανεπαρκέστατο οργανισμό η κάλυψη της δυναμικότητας του νοσοκομείου φτάνει το 120% λόγω της τεράστιας πίεσης που η ίδια η ανάγκη της έγκαιρης αντιμετώπισης των ογκολογικών ασθενών επιβάλλει.

Να σημειωθεί επίσης ότι παρόλο που:

  • με τις αρ. Γ1/2060/9.2.2009 και αρ. Γ1/28003/14.10.2009 αποφάσεις του τότε νομάρχη Θεσσαλονίκης χορηγήθηκε στο νοσοκομείο αντίστοιχα άδεια σκοπιμότητας PET-CT και προέγκριση κατασκευής εργαστηρίου Ραδιοϊσοτόπων κατηγ. (Α-3) για εγκατάσταση συστήματος PET-CT
  • με την αρ. Υ4β/ΓΠ 12116/13-10-10 Υπουργική Απόφαση εγκρίθηκε η προμήθεια και εγκατάσταση PET-CT στο νοσοκομείο,

το νοσοκομείο εξακολουθεί να στερείται του συστήματος PET-CT. Το συγκεκριμένο μηχάνημα κρίνεται άκρως απαραίτητο σε ασθενείς με κακοήθη νοσήματα ως επί το πλείστον με μεταστατικούς καρκίνους, με αποτέλεσμα γι' αυτή και μόνο την εξέταση να μεταφέρονται οι ασθενείς στην Αθήνα στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" που διαθέτει το μοναδικό μηχάνημα σε δημόσιο νοσοκομείο σε όλη την Ελλάδα.

Ο καθένας καταλαβαίνει τι σημαίνει μία τέτοια μεταφορά γι' αυτούς τους επιβαρυμένους ασθενείς και τις οικογένειές τους τόσο σε ταλαιπωρία όσο και οικονομικά ιδιαίτερα στις συγκεκριμένες συνθήκες που βιώνουν σήμερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Τη στιγμή που το "Θεαγένειο" Νοσοκομείο αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα και έχει αυτές τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και όχι μόνο, με αποτέλεσμα την αδυναμία του να παρέχει τις αναγκαίες αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς την ευαίσθητη ομάδα των ογκολογικών ασθενών, προκαλεί η εμφάνιση για λόγους εντυπώσεων "κοινωνικού ιατρείου" για ογκολογικούς ασθενείς απέναντι από το νοσοκομείο και μάλιστα σε χώρο ιδιοκτησίας του νοσοκομείου.

Γιατί οι ογκολογικοί ασθενείς και μάλιστα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων έχουν ανάγκη και πρέπει να μην πληρώνουν για τα αναγκαία φάρμακα, θεραπείες ή ακόμη και για την παραμονή τους όταν αναγκάζονται να μετακομίζουν μακριά από το σπίτι τους πολλές φορές και με μέλος της οικογένειάς τους ως απαραίτητου συνοδού για να νοσηλευτούν ή να κάνουν εξειδικευμένες μακροχρόνιες στις περισσότερες των περιπτώσεων θεραπείες.

Γιατί ένας γιατρός χωρίς τα αναγκαία μέσα και χωρίς τη δυνατότητα συνταγογράφησης μάλλον στο ρόλο του παρηγορητή θα είναι χρήσιμος παρά στην ανάγκη θεραπευτικής στήριξης των ασθενών.

Τα παραπάνω προβλήματα στο "Θεαγένειο" Νοσοκομείο είναι δεικτικά των επιπτώσεων της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης και στον τομέα της Υγείας. Πολιτική που είναι συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων που κινήθηκαν με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για την εμπορευματοποίηση της Υγείας και για τη στήριξη γενικότερα της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να στελεχωθεί άμεσα το νοσοκομείο με όλο το αναγκαίο προσωπικό, με σχέση εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (γιατροί, νοσηλευτές, τεχνολόγοι, διοικητικοί κ.λπ.).
  • Να αγοραστεί όλος ο αναγκαίος ιατρομηχανολογικός εξοπλισμός και ιδιαίτερα το σύστημα PET-CT.
  • Να παρέχονται όλες οι υπηρεσίες, αναβαθμισμένες, δωρεάν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέσα από το ίδιο το νοσοκομείο.
  • Να σταματήσουν οι ασθενείς να πληρώνουν με οιονδήποτε τρόπο για τα αναγκαία φάρμακα, θεραπείες και επεμβάσεις είτε είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι Ελληνες ή μετανάστες.
  • Να καλύπτονται 100% από το κράτος τα έξοδα των ασθενών και των συνοδών τους όταν αναγκάζονται να μετακομίσουν σε άλλη πόλη για αναγκαίες θεραπείες ή ακόμα και εξετάσεις όπως αυτών που χρειάζεται να κατέβουν στην Αθήνα για τη συγκεκριμένη εξειδικευμένη εξέταση».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ