Τρίτη 8 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Διεργασίες με το λαό στο στόχαστρο

ΡΩΜΗ.--

Η διαμόρφωση πολιτικών συμμαχιών, τα ανταλλάγματα και οι υποσχέσεις για τη διαχείριση της κρίσης υπέρ του κεφαλαίου κυριαρχούν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στη γειτονική Ιταλία, με τα λαϊκά στρώματα να βλέπουν την καθημερινή τους διαβίωση να χειροτερεύει.

Χτες, ανακοινώθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι μια εκλογική συμφωνία ανάμεσα στο κόμμα του «Λαό της Ελευθερίας» και τη «Λέγκα του Βορρά». Οπως υποστήριξε ο ίδιος, το όνομα του πρωθυπουργού «θα αποφασιστεί σε περίπτωση που κερδίσουμε», ωστόσο πρόσθεσε πως ο μελλοντικός αρχηγός της ιταλικής κυβέρνησης μπορεί να είναι ο γραμματέας της «Λέγκας του Βορρά», Αντζελίνο Αλφάνο, ενώ για τον ίδιο υποστήριξε πως θα είναι ο υπουργός Οικονομίας. Λίγο αργότερα, πάντως, ο ηγέτης της «Λέγκας», Ρομπέρτο Μαρόνι, ξεκαθάρισε πως η εκλογική συμφωνία προβλέπει πως ο Μπερλουσκόνι δε θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός και πως το κόμμα του επιθυμεί τη θέση αυτή να αναλάβει ο πρώην υπουργός Οικονομικών (των κυβερνήσεων Μπερλουσκόνι) Τζούλιο Τρεμόντι.

Προηγουμένως, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, είχε ανακοινώσει πως θα ηγηθεί ενός συνασπισμού κεντρώων κομμάτων, μιας πολιτικής πλατφόρμας με την ονομασία «Επιλογή των Πολιτών με τον Μόντι για την Ιταλία». Ηδη έχουν προσφέρει τη στήριξή τους σ' αυτή η «Ενωση Κέντρου» (Udc) του Πιερφερντινάντο Καζίνι και το κόμμα «Μέλλον και Ελευθερία» (Fil) του Τζιανφράνκο Φίνι, ενώ έχει τη στήριξη μεγάλης μερίδας επιχειρηματιών.

Στην εκλογική μάχη κατεβαίνει και το λεγόμενο «κεντροαριστερό» Δημοκρατικό Κόμμα του Πιερλουίτζι Μπερσάνι, που με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις του ινστιτούτου «ISPO» εμφανίζεται να διαθέτει άνετο προβάδισμα συγκεντρώνοντας το 38-39% των ψήφων. Η συμμαχία Μόντι λαμβάνει το 14-15%, ενώ ο «Λαός της Ελευθερίας» με τη «Λέγκα» το 28%. Το «Κίνημα Πέντε Αστέρια» του κωμικού Μπέπε Γκρίλο χάνει ποσοστό καθώς φαίνεται να λαμβάνει 13-14% από το 17-19% που είχε πριν από ένα μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ