Δεν έχει τέλος ο κατάλογος των ανθρώπων της «αγοράς» που συμμετέχουν ως εξωτερικά μέλη στα Συμβούλια Διοίκησης των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Στο Πολυτεχνείο Κρήτης ανάμεσα στα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου είναι και ο Γ. Οικονόμου, ο οποίος είναι γενικός διευθυντής παραγωγής εργοστασίων ΜΕΤΚΑ ΑΕ (όμιλος Μυτιληναίου).
Η ΜΕΤΚΑ είναι μια μεγάλη επιχείρηση του ομίλου Μυτιληναίου που δραστηριοποιείται στους τομείς της Ενέργειας, των Υποδομών και της Αμυνας. Πρόκειται για μια κερδοφόρα επιχείρηση, μέσα στην κρίση. Πρόκειται για επιχείρηση ...πρότυπο στην εργοδοτική τρομοκρατία και αποκαλύπτει πού μπορούν να φτάσουν οι καπιταλιστές για να απαλλαγούν από κάθε ταξική αντίδραση.
Η εργοδοσία είχε αντιδράσει στο να δημιουργηθεί ταξική συνδικαλιστική παράταξη. Παρά την επιχείρηση η προσπάθεια πέτυχε με τη συγκρότηση συνδικαλιστικού σχήματος που στηρίχθηκε από το ΠΑΜΕ. Τον Οκτώβρη του 2009, κατάφερε να πάρει δυο έδρες στο 7μελές ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, και οι εργοδότες ξεκίνησαν έναν ανηλεή πόλεμο σε βάρος των στελεχών και μελών του ταξικού συνδυασμού. Σε αυτό το πλαίσιο το Φλεβάρη και τον Ιούλη του 2010, προχώρησαν στην απόλυση 4 συνδικαλιστών, τους οποίους, όμως, αναγκάστηκαν να επαναπροσλάβουν, κάτω από την πίεση ενός πρωτοφανούς κινήματος αλληλεγγύης υπέρ των απολυμένων κι ενώ είχαν εκδοθεί σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Η εργοδοσία δεν έμεινε εκεί και προχώρησε στο μέτρο της «εκτόπισης» των 4 επαναπροσληφθέντων. Τους απομάκρυνε από το χώρο παραγωγής, αρνούμενη να τους αναθέσει έργο απασχόλησης και απαγόρευσε κάθε επαφή και επικοινωνία τους με τους άλλους εργαζόμενους.
Τέτοιου είδους συμμετοχές στα Συμβούλια των ιδρυμάτων αποκαλύπτουν ότι οι επιλογές των πανεπιστημίων ΑΕ θα καθορίζονται ...απευθείας από ανθρώπους της «αγοράς». Με λίγα λόγια, τα πανεπιστήμια θα λειτουργούν απροκάλυπτα στην υπηρεσία των επιχειρήσεων, που θα ...διδάσκουν ότι τα κέρδη των εταιρειών είναι πάνω απ' όλα, αλλά και θα παραδίδουν μαθήματα εργοδοτικής τρομοκρατίας στους αυριανούς εργαζόμενους.