Τρίτη 8 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Προκλητικότητα δίχως όρια
  • Σε ...σωτήρες των ασφαλιστικών ταμείων αυτοανακηρύσσονται τα στελέχη της κυβέρνησης που πρωτοστατούν στη λεηλασία των εργαζομένων και των συνταξιούχων
  • ΠΑΜΕ: Να δώσουμε ταξική απάντηση παντού

Σε μια παρέμβαση - μνημείο προκλητικότητας προχώρησε το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Βρούτσης, φτάνοντας στο σημείο να κομπορρημονεί για την αντεργατική πολιτική που τσακίζει τους εργάτες.

Μιλώντας σε ειδησεογραφική πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση διασφάλισε τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, την ίδια στιγμή που από την 1/1/2013 οι περικοπές των συντάξεων που επιβλήθηκαν κυμαίνονται από 5% έως 20% και μάλιστα στο άθροισμα συντάξεων που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, ενώ περιέκοψε απ' όλες τις συντάξεις - ακόμα και τις αγροτικές των 360 ευρώ - τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας (13η και 14η σύνταξη). Μιλάνε για βιωσιμότητα των Ταμείων αυτοί, που με τις πολιτικές τους αποφάσεις λεηλάτησαν τα αποθεματικά τους, οδηγώντας τα στη χρεοκοπία και στην παντελή έλλειψη πόρων. Αυτοί που με χαριστικές ρυθμίσεις και τις πλάτες που κάνουν στην εισφοροαποφυγή και εισφοροδιαφυγή ενισχύουν τα κέρδη των επιχειρήσεων ενώ ετοιμάζονται για νέες μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών.

Να γιατί όταν η κυβέρνηση επικαλείται τη «βιωσιμότητα των Ταμείων» οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι πρέπει να κουμπώνονται και δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση των συντάξεων στους συνταξιούχους που λαμβάνουν δύο συντάξεις και το άθροισμά τους ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, και μάλιστα όλα αυτά στο όνομα «της δικαιοσύνης», ενώ για τους υπόλοιπους συνταξιούχους απέφυγε επανειλημμένως να απαντήσει.

Το ίδιο ανοιχτή άφησε την εκ νέου μείωση των εφάπαξ - με νέο τρόπο υπολογισμού τους - πέραν των μειώσεων που ήδη επιβλήθηκαν οι οποίες ξεκινούν από το 2% και φτάνουν μέχρι και το 83% σε κάποια Ταμεία.

Μόνιμη η μείωση των μισθών

Κάνοντας το μαύρο άσπρο έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «δεν υπάρχουν μισθοί των 300 ευρώ», όταν η μη καταβολή δεδουλευμένων, η απλήρωτη εργασία, η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία, ακόμα και για μία μέρα, σπάνε κόκαλα σε επιχειρήσεις και κλάδους.

Σχετικά με τα εργασιακά, δήλωσε πως μέχρι το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, δηλαδή το 2016, θα ισχύσει ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ μεικτά, τον οποίο μάλιστα επιχείρησε να παρουσιάσει ως επιτυχία της κυβέρνησης. Πρέπει δηλαδή να τους δώσουμε και εύσημα γιατί η τρικομματική κυβέρνηση με νόμο κατάργησε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και υπονόμευσε όλες τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Ο Γ. Βρούτσης επανέλαβε πως το Μάρτη η συγκυβέρνηση θα διαμορφώσει το νέο μηχανισμό υπολογισμού του κατώτατου μισθού, που θα ισχύσει από 1/1/2017 με κριτήρια την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας αλλά και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, δηλαδή επί της ουσίας ομολογούν ότι η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η διαμόρφωση του κατώτερου μισθού από την κυβέρνηση δεν τελειώνουν με το μεσοπρόθεσμο αλλά θα συνεχιστούν και μετά το 2016, γεγονός που προδιαγράφει ότι η αντεργατική πολιτική δε θα έχει τέλος και ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται προϋποθέτει το διαχρονικό τσάκισμα των μισθών και όλων των εργασιακών δικαιωμάτων.

Οσον αφορά στην ανεργία, ανακοίνωσε πως την Πέμπτη θα δοθεί στη δημοσιότητα πρόγραμμα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στους νέους έως 29 ετών, πρόγραμμα που και πάλι προβλέπει ζεστό χρήμα για τους εργοδότες και τσακισμένα δικαιώματα για τους εργαζόμενους.

Το ΠΑΜΕ

Αντιδρώντας στις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, το ΠΑΜΕ με χτεσινή ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, με τη συνέντευξη που έδωσε την Παρασκευή 4 Γενάρη στην εκπομπή "Σ/Κ στη ΝΕΤ", αντέστρεψε την πραγματικότητα λέγοντας προκλητικά πως "δεν υπάρχει μισθός 300 ευρώ σήμερα στη χώρα".

Με βάση την παραπάνω δήλωση να μας ενημερώσει ο κ. Βρούτσης για το ύψος του μισθού σήμερα ενός εργαζόμενου που θέλει να δουλέψει πλήρες ωράριο αλλά αναγκάζεται να εργαστεί κάτω από οποιεσδήποτε ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Να μας αναφέρει τον μισθό που παίρνει ένας νέος εργάτης ο οποίος δουλεύει με μερική απασχόληση στον κλάδο του εμπορίου, στον επισιτισμό κ.ο.κ., να μας μιλήσει για το ύψος του μισθού ενός σπουδαστή ο οποίος εργάζεται με σύμβαση μαθητείας, ενός εργάτη που είναι σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας ή να μας αναφέρει τι εισόδημα φέρνει στο σπίτι ένας εργάτης που κυνηγά το μεροκάματο "από δω και από κει". Να μας πει ο κ. Βρούτσης τι μισθό παίρνει αυτός που δεν πληρώνεται για μήνες στους εκατοντάδες εργασιακούς χώρους σε συνθήκες μαζικής απληρωσιάς.

Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε επίσης ένα ακόμα πρόγραμμα εργασίας για ανέργους, ηλικίας έως 29 ετών. Πρόκειται στην ουσία για άλλο ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης της ανεργίας και μοιράσματος της φτώχειας, με δουλειά χωρίς δικαιώματα, με φτηνό εργατικό δυναμικό που θα χαριστεί σχεδόν τζάμπα στους επιχειρηματίες.

Η τωρινή εμπειρία από τα 5μηνα προγράμματα στους Δήμους και τις Περιφέρειες μέσω των ΜΚΟ, όπου οι άνεργοι παραμένουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι ενώ ήδη εργάζονται κανονικά και σε πολλούς από αυτούς λήγει η σύμβαση, δείχνει με τον πιο τρανταχτό τρόπο "τι μέλλον προδιαγράφεται" αν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Το ΠΑΜΕ καλεί κάθε νέο εργαζόμενο και άνεργο να δώσει την απάντηση στους εργοδότες και στο πολιτικό προσωπικό τους με οργάνωση στα συνδικάτα.

Κανένας νέος εργάτης ο οποίος θα μπει από ανάγκη στα νέα προγράμματα εργασίας για ανέργους, να μη μείνει ανοργάνωτος. Να δεθεί με τους εργαζόμενους του κλάδου, να οργανωθεί στο σωματείο του, να μη θεωρήσει την κατάσταση προσωρινή. Να παλέψουμε για την υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων με βάση τις ανάγκες της τάξης μας. Να δυναμώσει η ταξική απάντηση παντού, σε κάθε κλάδο, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε σχολή, σε κάθε γειτονιά. Για να πάρει απάντηση η πολιτική που τσακίζει τη ζωή μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ