Παρασκευή 4 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Απαιτούνται αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πλημμύρες

Εικόνα από τις πλημμύρες στον Παλαμά Καρδίτσας
Εικόνα από τις πλημμύρες στον Παλαμά Καρδίτσας
Μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και μέσα σε χωριά και πόλεις, άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες των τελευταίων ημερών στη Θεσσαλία. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, κυρίως με σιτηρά, στους νομούς Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Τρικάλων, «πνίγηκαν» στα νερά της βροχής κι εκείνων που ξεχύθηκαν από τα πλημμυρισμένα ποτάμια. Μεγάλη και εκτεταμένη καταστροφή προκάλεσαν οι πλημμύρες στα παρακάρλια χωριά της Λάρισας και της Μαγνησίας, από τα νερά που «έφυγαν» από τα σπασμένα θυροφράγματα, ενώ τεράστιες είναι οι ζημιές και στην πολύπαθη περιοχή της Φαρκαδόνας Τρικάλων, η οποία, σχεδόν, κάθε χρόνο, πλημμυρίζει, καθώς αποτελεί την κατάληξη της λεκάνης απορροής των νερών που κατεβαίνουν από τον ορεινό όγκο της περιοχής μέσω του Πηνειού ποταμού. Χιλιάδες στρέμματα πλημμύρισαν και στον κάμπο της Καρδίτσας από το ξεχείλισμα του Καλένζη κι άλλων παραποτάμων του Πηνειού.

Από πλημμυρισμένους χειμάρρους προκλήθηκαν ζημιές και μέσα σε χωριά και πόλεις - ο Παλαμάς και χωριά της Καρδίτσας «σκεπάστηκαν» από νερό - με σπίτια κι άλλες εγκαταστάσεις να πλημμυρίζουν, δρόμοι κι άλλες υποδομές να καταστρέφονται - η γέφυρα Αγιοκάμπου, γνωστή ως «γέφυρα Καλατράβα», που κατασκευάστηκε μόλις πριν 3,5 χρόνια και κόστισε 1. 585.000 ευρώ, «τρύπησε» - ενώ ο οικισμός Ρομά, στην περιοχή Μαυρίκα Καρδίτσας, πλημμύρισε και χρειάστηκε οι 600 κάτοικοι να μεταφερθούν, για λόγους ασφαλείας, στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης.

Παρέμβαση για το ζήτημα των καταστροφών από τις πλημμύρες σε πολλές περιοχές της χώρας έκανε το ΚΚΕ που, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας και προβάλλει συγκεκριμένα μέτρα και έργα που χρειάζεται να γίνουν, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τα νερά.

Απαιτούνται έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης

Σε δήλωσή του για τις καταστροφές στη Θεσσαλία ο Β. Μπούτας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, στέλεχος της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), σημειώνει: «Τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές - αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά έργα κ.ά. - καθώς και την ανυπαρξία μέτρων ουσιαστικής αντιπλημμυρικής προστασίας, ανέδειξαν οι πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών στην ύπαιθρο, αλλά και σε υποδομές σε χωριά και πόλεις. Ανέδειξαν, επίσης, τα προβλήματα που υπάρχουν σε κατασκευές έργων - π.χ. γέφυρα Αγιοκάμπου - τα οποία έγιναν με κριτήριο το κέρδος των μεγάλων κατασκευαστικών επιχειρηματικών ομίλων.

Ευθύνες γι' αυτές τις ελλείψεις έχουν οι κυβερνήσεις, αλλά και οι Τοπικές Διοικήσεις που συναινούν και εφαρμόζουν την πολιτική, η οποία αφήνει τη χώρα μας και την περιοχή μας "γυμνή", απροστάτευτη κι αβοήθητη στους κινδύνους των πλημμυρών, όπως και άλλων φυσικών φαινομένων.

Ως "Λαϊκή Συσπείρωση" και ως αγωνιστικό αγροτικό κίνημα θα παλέψουμε για άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πλημμύρες. Ταυτόχρονα, θα απαιτήσουμε μέτρα και έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας, όπως η κατασκευή αντιπλημμυρικών - εγγειοβελτιωτικών έργων, ο καθαρισμός ποταμών και αρδευτικών καναλιών, η δημιουργία στέρεων αναχωμάτων κ.ά.

Επισημαίνουμε ότι το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας πρέπει να εξετάζεται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τα νερά, που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις γης και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων συνολικά στη χώρα και κατά υδατικό διαμέρισμα. Απαιτείται, δε, η δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα, κόντρα στις προβλέψεις του "Καλλικράτη", που θα έχει την ευθύνη για τη λήψη, την υλοποίηση και τον έλεγχο τήρησης των επιβαλλόμενων μέτρων».

Παρέμβαση του ΚΚΕ και στον Ωρωπό

Να λάβει τα αναγκαία μέτρα επειγόντως, χωρίς να υπολογίζει το οικονομικό κόστος, για την ανακούφιση και την προστασία των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες, να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση για πλήρη αποζημίωση των σπιτιών και μαγαζιών, της αγροτικής παραγωγής και των εγκαταστάσεων, καλεί τη δημοτική αρχή του Ωρωπού η ΚΟΒ Ωρωπού του ΚΚΕ.

«Για τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το λαό της περιοχής μας είναι εγκληματικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, των στελεχών τους στην Τοπική Διοίκηση, γιατί άφησαν την περιοχή μας, την αγροτική παραγωγή, χωρίς έργα και μηχανισμούς αντιπλημμυρικής προστασίας, παρά τις προειδοποιήσεις, τις καταγγελίες και διεκδικήσεις οργανώσεων και φορέων της περιοχής», τονίζει σε ανακοίνωσή της.

Εξάλλου, άμεση ήταν η παρέμβαση του ΚΚΕ για τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή του Ωρωπού το περασμένο σαββατοκύριακο. Στελέχη και μέλη του Κόμματος στην περιοχή μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο Μιχάλη Χασιώτη, από την πρώτη κιόλας στιγμή βρέθηκαν δίπλα στους πληγέντες, περιόδευσαν στις περιοχές που υπήρξαν καταστροφές και εξέφρασαν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στους κατοίκους. Η ΚΟΒ Ωρωπού δηλώνει ότι είναι «σε διαρκή κινητοποίηση για να εκφραστεί η λαϊκή αλληλεγγύη ώστε οργανωμένα να απαιτήσουμε τη λήψη άμεσων μέτρων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ