Σάββατο 5 Γενάρη 2013 - Κυριακή 6 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών σκοτώνουν δυο φορές

Μόλις πριν από είκοσι μέρες, το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» δημοσίευσε επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε επί ιρακινού εδάφους, για την εμφάνιση καρκίνου, τερατογενέσεων και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας σε νεογέννητα παιδιά, για τα οποία ενοχοποιούνται τα πυρομαχικά του αμερικανικού κατοχικού στρατού (απεμπλουτισμένο ουράνιο και άλλα τοξικά στοιχεία), αρκετά από τα οποία πέρασαν στον υδροφόρο ορίζοντα.

Οπως κατήγγειλαν Ιρακινοί ογκολόγοι, ιδιαίτερα στις περιοχές εκείνες όπου σημειώθηκαν μεγάλες μάχες κατά τη διάρκεια της εισβολής (π.χ. Φαλούτζα και Βασόρα) η εμφάνιση του καρκίνου έχει διπλασιαστεί έως τριπλασιαστεί, υπάρχουν ασθενείς που εμφανίζουν ταυτόχρονα πολλά είδη καρκίνου και πολλές περιπτώσεις που νοσούν από καρκίνο ολόκληρες οικογένειες, που «εκτέθηκαν στην ίδια πηγή μόλυνσης».

Το δημοσίευμα αναφέρει μαρτυρίες Ιρακινών που μιλούν για φριχτά παραμορφωμένα νεογέννητα μωρά - ενωμένα πόδια, ένα μάτι, δύο κεφάλια, κ.ά. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε πριν από δύο μήνες η «Επιθεώρηση Περιβαλλοντικής Μόλυνσης και Τοξικολογίας», περισσότερα από τα μισά μωρά που γεννήθηκαν μεταξύ 2007 - 2010 έχουν κάποιο πρόβλημα δυσπλασίας, μικρό ή μεγάλο. Πριν από την εισβολή, το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε τη μία στις δέκα γεννήσεις. Επίσης, το 45% των εγκύων που συμμετείχαν στη μελέτη απέβαλε το 2006, ενώ το ποσοστό αυτό, σε αντίστοιχες μελέτες πριν από την εισβολή, κυμαινόταν στο 10%. Μεταξύ 2007 - 2010, μία στις έξι εγκυμοσύνες κατέληξε σε αποβολή.

Σε αυτά προστίθεται ο εντοπισμός υψηλών επιπέδων μολύβδου στα νεογιλά δόντια των παιδιών που εμφανίζουν κάποιου είδους δυσπλασία, καθώς και υψηλά ποσοστά μόλυνσης με υδράργυρο, ουσίες και οι δύο εξαιρετικά τοξικές, οι οποίες μπορούν να ανιχνευτούν στα πυρομαχικά που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός. Σύμφωνα με άλλη έρευνα, αυτές οι ουσίες απορροφήθηκαν από το έδαφος και μόλυναν τα νερά του Ευφράτη, μολύνοντας τελικά πολύ ευρύτερες περιοχές από αυτές όπου σημειώθηκαν μάχες.

Τα όπλα του ιμπεριαλισμού σκότωσαν μια φορά τους Ιρακινούς, τους Αφγανούς και πολλούς άλλους λαούς πριν απ' αυτούς κατά τη διάρκεια της εισβολής και τους ξανασκοτώνουν για δεύτερη φορά, στον καιρό της κατοχικής ειρήνης, για πολλά ακόμα χρόνια μετά τη λήξη των εχθροπραξιών.

Από την τύχη αυτή δε γλιτώνει ούτε το «κρέας στα κανόνια» των ιμπεριαλιστών, οι δικοί τους στρατιώτες που τραυματίστηκαν και φέρουν στο σώμα τους κάποιο θραύσμα οβίδας ή βλήμα όπλου. Σε ειδικό στρατιωτικό κέντρο παθολογίας στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, οι γιατροί εκτιμούν τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους βετεράνους του πολέμου, οι οποίοι φέρουν στο σώμα τους τέτοια πολεμικά ενθύμια. Σε πολλές περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους είναι επικίνδυνη, ή τα θραύσματα είναι πολύ μικρά. Και στις δύο περιπτώσεις, τα μεταλλικά κομμάτια διαλύονται πολύ αργά στα υγρά του σώματος, μπαίνοντας στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνοντας μέχρι τα ζωτικά όργανα.

Οι στρατιωτικοί γιατροί των ΗΠΑ ασχολήθηκαν με τα εναπομένοντα στο σώμα των στρατιωτών θραύσματα και βλήματα από τον Πόλεμο του Κόλπου στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες υποψίες ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο από τα πυρομαχικά των τεθωρακισμένων προκαλούσε ζημιά στα νεφρά των στρατιωτών. Το 2008, η αμερικανική κρατική υπηρεσία για τους βετεράνους ξεκίνησε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης των επιπτώσεων από δώδεκα μέταλλα, που ανιχνεύτηκαν στα ούρα άνω των 8.000 στρατιωτών που έφεραν στο σώμα τους θραύσματα ή βλήματα. Αυτοί οι βετεράνοι στρατιώτες θα επανεξετάζονται κάθε 5 χρόνια και στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί αύξηση της συγκέντρωσης των επικίνδυνων μετάλλων στα ούρα τους ή διαπιστωθεί με ακτινογραφίες ότι μειώνεται το μέγεθος των θραυσμάτων, ειδικοί θα τους ενημερώσουν για τους κινδύνους από μια εγχείρηση, ή τη συνέχιση της διάλυσής τους μέσα στο σώμα τους. Με άλλα λόγια, θα τους ρίξουν το μπαλάκι της επιλογής ενός πιθανού γρήγορου θανάτου, ή ενός αργού και επίπονου θανάτου.

Παρεμπιπτόντως, η αμερικανική κυβέρνηση ακόμη αναζητεί τις αιτίες του συνδρόμου του Κόλπου, μιας ασθένειας που πλήττει το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των ιμπεριαλιστικών επιδρομών των τελευταίων δεκαετιών...

Ο ιμπεριαλισμός, ο καπιταλισμός στο τελευταίο στάδιο της ιστορικής του διαδρομής, υπόσχεται μόνο δεινά, τόσο στον πόλεμο, όσο και στην ειρήνη του. Καθώς εντείνεται η διαπάλη των ιμπεριαλιστικών κέντρων και μονοπωλιακών ομίλων για το μοίρασμα και τον έλεγχο αγορών και υποδομών, καθώς μεγαλώνουν οι κίνδυνοι στην ευρύτερη περιοχή για γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο με άμεση εμπλοκή της Ελλάδας, κάθε εργαζόμενος, κάθε λαϊκός άνθρωπος πρέπει να συστρατευτεί με τη Λαϊκή Συμμαχία, που προωθεί τη ρήξη με τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, αντιστρατεύεται τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή σε αυτόν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ