Τρίτη 1 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Απεργιακή απάντηση στα σχέδια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας

Από τη συγκέντρωση στο «Mall» στον Αγ. Δημήτριο
Από τη συγκέντρωση στο «Mall» στον Αγ. Δημήτριο
Μια δύσκολη απεργιακή μάχη έδωσαν την περασμένη Κυριακή, 30 Δεκέμβρη, τα σωματεία και εργαζόμενοι στο εμπόριο και στις υπηρεσίες και αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, ενάντια στα σχέδια της τρικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και των πολυεθνικών, να καταργήσουν και την αργία της Κυριακής.

Τα σωματεία των εργαζομένων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και οι ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ σε ολόκληρη τη χώρα έδωσαν με αποφασιστικότητα τη μάχη της μαζικής συμμετοχής στην απεργία, κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία -κυρίως στους μεγάλους χώρους δουλειάς- κόντρα στην άθλια κυβερνητική προπαγάνδα περί «τόνωσης» της αγοράς και δήθεν «αύξησης» της απασχόλησης, κλπ. Για ακόμα μια φορά, μέσα από αυτή τη μάχη αναδείχτηκε ο βρώμικος ρόλος της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που επί της ουσίας υπονόμευσε την απεργιακή κινητοποίηση, αφού δεν πήρε το παραμικρό μέτρο για την προετοιμασία της.

Τα σωματεία των εργαζομένων και οι ενώσεις των αυτοαπασχολουμένων ξεκαθάρισαν ότι παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, την εργοδοτική τρομοκρατία, τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα, θα εντείνουν τον κοινό τους αγώνα. Σε αυτή την κατεύθυνση το ραντεβού ανανεώθηκε μέσα στους τόπους δουλειάς και με στόχο την οργάνωση και την πάλη για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης που τσακίζουν κυριολεκτικά τα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Στην Αττική, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τη βροχή να πέφτει ασταμάτητα, από το πρωί απεργοί με σωματεία τους κλαδικά και επιχειρησιακά αλλά και αυτοαπασχολούμενοι με τους συλλόγους τους πραγματοποίησαν απεργιακές συγκεντρώσεις στα εμπορικά κέντρα «Τhe Mall» στο Μαρούσι και στον Αγ. Δημήτριο, καθώς και στο εμπορικό κέντρο «Empoli Outlet» στο Περιστέρι. Με πανό, ντουντούκες και συνθήματα για αρκετή ώρα έξω από το εμπορικά κέντρα οι απεργοί μοίρασαν πλατιά την ανακοίνωσή τους, μίλησαν με τους καταναλωτές, τους ενημέρωσαν για τις άθλιες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και των μονοπωλίων να καταργήσουν την αργία της Κυριακής, μέτρο που θα «ακουμπήσει» πολλούς κλάδους. Σε αυτή την κατεύθυνση τους κάλεσαν να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους, να σταθούν στο πλευρό τους.

Η απεργιακή συγκέντρωση είχε οριστεί στη 1 μ.μ. στο πολυκατάστημα «Αττικα» στο κέντρο της Αθήνας. Στο πλευρό των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, στηρίζοντας τον αγώνα τους, βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ. Λίγο μετά τη 1 και παρά την έντονη βροχόπτωση οι απεργοί ξεκίνησαν την πορεία τους από την οδό Βουκουρεστίου, στη Σταδίου και από εκεί διέσχισαν τον εμπορικό δρόμο της Ερμού. Στην κεφαλή της πορείας ήταν το πανό του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας με το αίτημα: «Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους». «Η Κυριακή ημέρα των εργατών και όχι για τα κέρδη των πολυεθνικών», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας η οποία και ολοκληρώθηκε γύρω στις 2 το μεσημέρι.

Στο τέλος της κινητοποίησης ο Γιάννης Κομνηνός, στέλεχος της Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, ξεκαθάρισε ότι τα σωματεία των εργαζομένων και οι ενώσεις και οι σύλλογοι των αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ θα συνεχίσουν τη μάχη για να μην καταργηθεί η κυριακάτικη αργία


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org