Τρίτη 1 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Κοινός αγώνας για να μην περάσουν οι αξιώσεις της εργοδοσίας
  • Ανακοίνωση του Κλαδικού Σωματείου για τις εξελίξεις στην ΑΓΝΟ
  • Σε γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι καθορίζουν τη στάση τους μετά την αίτηση της επιχείρησης για υπαγωγή της στο άρθρο 99

MotionTeam

Τη στάση τους απέναντι στην αιφνιδιαστική μεθόδευση της εργοδοσίας να καταθέσει αίτηση για την υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, θα αποφάσιζαν χτες οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ μέσα από γενική συνέλευση.

Το Κλαδικό Σωματείο Τροφίμων Κεντρικής Μακεδονίας με ανακοίνωσή του, που μοιράστηκε στο πλαίσιο πανεξόρμησης σε όλους τους εργαζόμενους της ΑΓΝΟ, τους καλεί να μη συναινέσουν στο άρθρο 99, να απαιτήσουν αγωνιστικά άμεση πληρωμή όλων των καθυστερούμενων δεδουλευμένων 3 μηνών και των διαφορών από τους μισθούς, γιατί η εταιρεία δεν τηρούσε τις ΣΣΕ, να μην αποδεχθούν καμία απόλυση - καμία μείωση μισθού και δικαιωμάτων, και να παλέψουν για διασφάλιση όλων των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις στην επιχείρηση.

Οπως σημειώνει, «στον αγώνα αυτό πρέπει να βρεθούν πλάι - πλάι οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ με τους εργαζόμενους της ΜΕΒΓΑΛ και των άλλων επιχειρήσεων γάλακτος και τροφίμων γενικότερα.

Η ενωμένη δύναμή μας μπορεί να δυσκολέψει τις αρνητικές εξελίξεις, να μη δώσει διαφυγές στους εργοδότες να μας διασπάσουν για να κάνουν τη δουλειά τους. Να συντονιστούμε με τους κτηνοτρόφους - γαλακτοπαραγωγούς που μένουν κι αυτοί απλήρωτοι και κινδυνεύουν από τη μονοπώληση του κλάδου, την ακόμα μεγαλύτερη μείωση τιμών.

Να μπουν στον κοινό αγώνα οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, τα λαϊκά στρώματα, στις περιοχές που είναι τα εργοστάσια και οι γαλακτοκομικές ζώνες. Από τις αρνητικές εξελίξεις θα επηρεαστούν ολόκληρες περιοχές, όχι μόνο οι εργαζόμενοι. Θα πέσει η αγοραστική κίνηση, θα μειωθούν κι άλλο οι τζίροι, θα κλείσουν επιχειρήσεις».

Σώζουν τα κέρδη τους θυσιάζουν τους εργαζόμενους

Αναφερόμενο στις εξελίξεις, το κλαδικό Σωματείο Τροφίμων Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρει: «Είναι κοινό μυστικό ότι ο κοινός εργοδότης των εταιρειών ΑΓΝΟ (Λαγκαδάς) και ΚΟΛΙΟΣ (Πολύκαστρο) σχεδιάζει εδώ και καιρό να "σώσει" το κομμάτι των επιχειρήσεων που άφησε "υγιές"», να σώσει την περιουσία του και να θυσιάσει την υπόλοιπη επιχείρηση, να γλυτώσει από δάνεια, μισθούς και εργαζόμενους. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ενδιαφέρονται για την ΑΓΝΟ (επιχείρηση και γαλακτοκομική ζώνη) τη θέλουν υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεφορτωθεί βάρη όπως δάνεια, χρέη σε εργαζόμενους, παραγωγούς, Ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο. Αυτό σημαίνει απολύσεις, αντικατάσταση παλιών εργαζόμενων με νέους των 300 ευρώ, μείωση και μη πληρωμή μισθών, κατάργηση όλων των δικαιωμάτων».

Προσθέτει ότι «τα ίδια συμβαίνουν και στη ΜΕΒΓΑΛ και σε άλλες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις. Ηδη η ΜΕΒΓΑΛ καθυστερεί 2-3 μισθούς (για πρώτη φορά). Πολλά φημολογούνται ότι και αυτή θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με την ΑΓΝΟ. Το ίδιο ισχύει και για άλλες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις.

Δεν μπορεί να γίνει πιστευτό ότι επιχειρήσεις με εκατομμύρια καταναλωτές, με τεράστιους τζίρους και εισπράξεις δεν μπορούν να πληρώσουν τους εργαζόμενους.

Ολα αυτά είναι προετοιμασία για αναδιατάξεις επιχειρήσεων στον κλάδο του γάλακτος, για συγκέντρωση των επιχειρήσεων σε ακόμα λιγότερα χέρια, για τη δημιουργία ακόμα μεγαλύτερων μονοπωλίων στον κλάδο που:

Θα τσακίζουν τις τιμές για τους γαλακτοπαραγωγούς, θα τους αφήνουν απλήρωτους, θα τους έχουν ομήρους γιατί δεν θα μπορούν πουθενά αλλού να διαθέσουν την παραγωγή τους. Θα εκβιάζουν με εισαγωγές προϊόντων από το εξωτερικό.

Θα τσακίζουν μισθούς και δικαιώματα των εργαζόμενων. Ηδη οι εργαζόμενοι του κλάδου θεωρούνται "πλούσιοι" και οι επιχειρηματίες "φτωχοί". Και το κράτος επιλέγει να στηρίξει αυτούς τους "φτωχούς", να τσακίσει τους "πλούσιους" εργαζόμενους και ανέργους με φόρους, χαράτσια, μειώσεις μισθών, κατάργηση των συμβάσεων.

Θα ελέγχουν απόλυτα ποιότητα και τιμή του τελικού προϊόντος στο "ράφι" των αγορών: Χειρότερη ποιότητα, μεγαλύτερη τιμή για τον καταναλωτή σε μια περίοδο κρίσης που τα φαινόμενα πείνας όλο και πληθαίνουν, γενικεύονται και χειροτερεύουν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ