Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μέτρα για τη θέρμανση στα σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

«Εύχομαι το 2013 να υπάρχει ζεστασιά στις καρδιές και στα σπίτια των ανθρώπων», είναι η μαθητική ευχή στην ευχετήρια κάρτα στην Καστοριά

Phasma

«Εύχομαι το 2013 να υπάρχει ζεστασιά στις καρδιές και στα σπίτια των ανθρώπων», είναι η μαθητική ευχή στην ευχετήρια κάρτα στην Καστοριά
Να παρθούν μέτρα για την άμεση επίλυση του προβλήματος θέρμανσης στα σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.

Οπως εξηγούν οι βουλευτές στο κείμενο της Ερώτησης: «Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονία, αμέσως μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου, έπειτα από απόφαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας λόγω έκτακτων οικονομικών συνθηκών (Καλλικράτης, Ν. 3852/10, αρθ. 94, παρ. 27).

Αιτία είναι η τεράστια περικοπή της χρηματοδότησης του κράτους στα σχολεία και ιδιαίτερα σε αυτά της Δυτικής Μακεδονίας, όπου οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, με την παράλληλη αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και την εξίσωσή του με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, που επέβαλε η σημερινή συγκυβέρνηση.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από την αρχή της σχολικής χρονιάς μαθητές και εκπαιδευτικοί της περιοχής να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τη θέρμανση και με τις σχολικές επιτροπές να αδυνατούν να καλύψουν τις σχετικές δαπάνες, παρ' όλο που σε σχετική ερώτηση του κόμματός μας (3967/14-11-2012) το Υπουργείο Εσωτερικών απαντούσε ότι "...γίνεται προσπάθεια για επιπλέον επιχορήγηση των σχολείων των ψυχρών περιοχών για την αντιμετώπιση των δαπανών θέρμανσης".

Να σημειωθεί επίσης ότι φορείς της ευρύτερης περιοχής έχουν πραγματοποιήσει πολλές κινητοποιήσεις έως σήμερα, διεκδικώντας αποφορολογημένο πετρέλαιο και για τη θέρμανση των σχολείων».

Οι βουλευτές ζητούν:

  • Αμεση επίλυση του προβλήματος θέρμανσης στα σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να μπορούν να λειτουργούν απρόσκοπτα.
  • Επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών σύμφωνα με τις υπάρχουσες, αυξημένες ανάγκες.
  • Απαλλαγή των σχολείων από τα έξοδα για το νερό, το ρεύμα, το τηλέφωνο, το πετρέλαιο και φυσικό αέριο και το κόστος να μεταφερθεί εξολοκλήρου στον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να γίνει καμιά περικοπή στη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ