Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»
Οι διαρροές εμπλέκουν πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ

Τρία ονόματα που δεν υπήρχαν στην αρχική εκδοχή της λίστας, συνδέουν με την υπόθεση τον Γ. Παπακωνσταντίνου

Διαφοροποίηση προκύπτει μεταξύ της νέας και της παλιάς εκδοχής της λεγόμενης «λίστας Λαγκάρντ», καθώς πληροφορίες και διαρροές από το ΣΔΟΕ, τους οικονομικούς εισαγγελείς και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κάνουν λόγο για τρία επιπλέον άτομα, που δεν υπήρχαν στην αρχική εκδοχή της λίστας.

Από την ανάλυση των φορολογικών προφίλ των τριών προσώπων και τη διασταύρωση των στοιχείων του taxisnet, προκύπτει η σχέση τους και με τέταρτο άτομο, συγγενικό πρόσωπο πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, που δε διετέλεσε ποτέ πρωθυπουργός, ούτε αρχηγός κόμματος, ενώ αυτή την περίοδο πολιτικά είναι ανενεργός. Το συγκεκριμένο προφίλ ερμηνεύονταν χτες ότι παραπέμπει στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν δύο λογαριασμοί, εκ των οποίων ο πρώτος παρουσιάζει κατάθεση 1.022.000 δολαρίων, ενώ ο δεύτερος είναι «κλειστός» και δεν μπορεί να εξακριβωθεί το ποσό που περιέχει. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η όποια αλλοίωση της πρώτης λίστας έγινε εντός της ελληνικής επικράτειας, καθώς υπήρξε από τις γαλλικές αρχές ρητή διαβεβαίωση πως το δεύτερο αρχείο που εστάλη πρόσφατα, είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο που είχε σταλεί πριν από δύο χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την παραλαβή της λίστας, υπάλληλος του γαλλικού υπουργείου οικονομικών τοποθέτησε το δίσκο σε laptop και έδειξε τα αρχεία στην ελληνική αντιπροσωπεία που είχε μεταβεί εκεί για να την παραλάβει. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα που παραδόθηκε στον Ε. Βενιζέλο ήταν «πειραγμένη», ενώ η λίστα που δόθηκε πριν μια βδομάδα από τους Γάλλους, είναι η ίδια με εκείνη που είχε δοθεί και πριν δύο χρόνια περίπου στον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο φάκελος με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, που από προχτές βρισκόταν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, πήρε το δρόμο για τη Βουλή, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης. Είχε προηγηθεί σύσκεψη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να εξεταστούν τα συμπεράσματα της ειδικής έρευνας που διενήργησαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ υπό την εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων.

Δηλώσεις από τους άμεσα εμπλεκόμενους

Αντιδρώντας στις διαρροές που εμπλέκουν το όνομά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου διένειμε δήλωση, στην οποία έκανε λόγο για «άθλια διαδικασία διαρροών και περιγραφών ονομάτων».

Οπως λέει, «καμία απολύτως σχέση δεν είχα και δεν έχω με οποιονδήποτε λογαριασμό στη λίστα. Καμία απολύτως παρέμβαση στα στοιχεία που εγώ ζήτησα και έλαβα από τις Γαλλικές αρχές δεν έχω κάνει - παρέδωσα στους αρμόδιους τα πλήρη στοιχεία που μου παραδόθηκαν».

Για τα νέα ονόματα που εμφανίζονται στη λίστα, δηλώνει ότι «αν υπάρχουν λογαριασμοί στη λίστα που αφορούν σε πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος, είναι κάτι το οποίο δεν εγνώριζα μέχρι σήμερα» και πως «είναι αυτονόητο ότι όλοι αυτοί οι λογαριασμοί θα ελεγχθούν πλήρως για να φανεί η αλήθεια».

Καταλήγει, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να αποδεχθώ την κατασκευή ενοχής εκεί που δεν υπάρχει ούτε να γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση» και ζητάει «να έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως - ονομαστικά και άμεσα - και να γίνει πλήρης διερεύνηση».

Χτες, με απόφαση του Ε. Βενιζέλου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τέθηκε εκτός ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να μη χρεωθεί η σημερινή ηγεσία και το κόμμα το πολιτικό κόστος της υπόθεσης. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σημειώνεται:

«Είναι λυπηρό ότι σύμφωνα με την έρευνα της εισαγγελίας προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ότι υπήρξε αλλοίωση της λίστας, όσον αφορά συγγενικά πρόσωπα του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Προκύπτει συνεπώς προφανές και τεράστιο ζήτημα ευθύνης του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς ήταν αυτός που χειρίστηκε το θέμα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και επιπλέον μετά από δυο χρόνια δήλωσε ότι έχασε το πρωτότυπο CD. Είναι σαφές ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ανήκει πλέον στο ΠΑΣΟΚ».

Προκαλώντας τη νοημοσύνη του λαού, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει: «Μετά τις εξελίξεις αυτές είναι εμφανές ότι όχι μόνο πέφτει στο κενό η επιχείρηση συκοφάντησης και στοχοποίησης του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και ότι οι εμπνευστές και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του»!

Καυγάς ενάντια στην ουσία

Παρά το υπαρκτό γεγονός, τα κόμματα της αστικής διαχείρισης αξιοποίησαν και χτες τη λίστα για να επιδοθούν σ' έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό για το ποιος είναι ο ικανότερος να καθαρίσει το σάπιο σύστημα, χωρίς να πειράξει τα ιερά και τα όσια, που είναι η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και η εγχώρια νομοθεσία για τη διακίνηση του χρήματος που αποθησαυρίζουν οι καπιταλιστές.

Την «απόδοση ευθυνών» σε όσους παρενέβησαν για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ ζήτησε η ηγεσία της ΝΔ, επισημαίνοντας με νόημα σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου ότι «τα αποκρυβέντα ονόματα είναι συγγενείς πολιτικού προσώπου που παρέλαβε και διαχειρίστηκε τη λίστα αυτή». Συμπληρωματικά, ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Μαρκογιαννάκης, μιλώντας στον «Σκάι», έκανε λόγο για «καραμπινάτη πλαστογραφία» και πρόσθεσε ότι «πλέον ανοίγει ο δρόμος για εξεταστική και προανακριτική επιτροπή».

Σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον πρώην υπουργών της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου προχώρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λ. Γρηγοράκος, σε μια προσπάθεια να βγάλει από το κάδρο τη σημερινή ηγεσία του κόμματος και να παρουσιάσει το κόμμα του σαν θιασώτη της κάθαρσης.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM», έκανε λόγο για παραλείψεις που βαρύνουν συγκεκριμένα άτομα και ανέφερε: «Μιλάω για την παρέα Ραγκούση, Παπακωνσταντίνου και όλους αυτούς που είχαν τη λίστα στα χέρια τους και δεν έκαναν τίποτα (...) Δεν μπορεί να έρχεται αυτή η παρέα (...) και να ζητάει και τα ρέστα από το Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ (...) οι τυχόν εμπλεκόμενοι έπρεπε να έχουν φύγει ήδη από το ΠΑΣΟΚ».

Αμεση ήταν η αντίδραση του Γ. Ραγκούση, ο οποίος χαρακτήρισε «γελοία και φαιδρά» όσα είπε ο Λ. Γρηγοράκος, τον οποίο χαρακτηρίζει «στενότατο συνεργάτη του Ακη Τσοχατζόπουλου και του Βαγγέλη Βενιζέλου».

Τεραστίων διαστάσεων πολιτικές ευθύνες σε όσους «αλλοίωσαν, απέκρυψαν και προσπάθησαν να υποβαθμίσουν» τη λίστα Λαγκάρντ, βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνει ότι θα αξιοποιήσει «όλες τις νομικές δυνατότητες που παρέχονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για την απόδοση και τον καταλογισμό ευθυνών».

Την πλήρη δημοσιοποίηση της λίστας ζήτησε η ΔΗΜΑΡ, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της ότι «πρέπει άμεσα να αποδοθούν τόσο οι ποινικές, όσο και οι πολιτικές ευθύνες στους υπαιτίους». Τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής θα ζητήσουν οι ΑΝΕΛ, σύμφωνα με τον βουλευτή τους Ν. Μαριά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ