Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο Μάνος Χαριτάτος

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Σάββατο, στις 11 το πρωί, από το Α' Νεκροταφείο

Eurokinissi

Την Πέμπτη το απόγευμα έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 68 ετών - ύστερα από δύσκολη μάχη με την επάρατο νόσο - ο Μάνος Χαριτάτος, ιδρυτής του Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ), ενός εκ των σημαντικότερων ιδρυμάτων διάσωσης της ελληνικής ιστορίας, σε όλες τις εκφάνσεις της.

Ο Μάνος Χαριτάτος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1944, και ήρθε στην Ελλάδα το 1953. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του στο Κολέγιο Αθηνών και στη συνέχεια φοίτησε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών. Διετέλεσε διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών (1980-1989).

Το 1965, με τον ιστορικό και φίλο του Δημήτρη Πόρτολο, ίδρυσε ένα πολιτιστικό σωματείο, το ΕΛΙΑ. Σταθερή ενασχόληση, πάθος και μεράκι του Μάνου Χαριτάτου ήταν από την αρχή όχι μόνο η συλλογή εκδόσεων και αρχείων, αλλά και στη συνέχεια η διάσωσή τους με την αξιοποίηση των μέσων που παρέχει η τεχνολογία. Υπήρξε ως το τέλος στυλοβάτης του ΕΛΙΑ.

Καλλιεργημένος, λόγιος, χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις, αλλά και προικισμένος με εξαίρετες διοικητικές ικανότητες. Ποτέ δεν αρνιόταν τη βοήθειά του σε όποιον του το ζητούσε και είχε καταστήσει το ΕΛΙΑ ένα χώρο ανοικτό και ελεύθερο για τους ερευνητές και τους απλούς πολίτες, μια θάλασσα γνώσης για όποιον ήθελε να κολυμπήσει στα νερά της, χωρίς όρους και προαπαιτούμενα. Ισως κάποια στιγμή για το έργο του να αναγνωριστεί ως ο «Βλαχογιάννης της σύγχρονης Ιστορίας μας».

Ο Μάνος Χαριτάτος είχε στενή συνεργασία με το ΚΚΕ στο ζήτημα της αξιοποίησης των αρχείων Τύπου της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου, ενώ είχε παραδώσει στο Κόμμα το υλικό της έκδοσης του «Ριζοσπάστη» της Κατοχής και του Δεκέμβρη του 1944. Ο ίδιος, εκφραζόταν πάντοτε με σεβασμό και εκτίμηση για το ΚΚΕ και την Ιστορία του και ήταν ανά πάσα στιγμή έτοιμος να συμβάλει στη διάσωση και την προβολή των τεκμηρίων της.

Η κηδεία του Μάνου Χαριτάτου θα γίνει σήμερα Σάββατο στις 11 το πρωί από το Α' Νεκροταφείο. Η οικογένειά του παρακαλεί αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν σε ευαγή ιδρύματα.

Καλό ταξίδι Μάνο!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ