Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Και στη Γερμανία ο λαός υποφέρει

Η πρόσφατη στοχευμένη διαρροή της γερμανικής κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο περιοδικό «Σπίγκελ» ότι προετοιμάζονται για μέτρα σκληρής λιτότητας, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι σε κάθε καπιταλιστική χώρα το κεφάλαιο κλιμακώνει την επίθεση στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα προκειμένου να βγει το ίδιο με λιγότερες απώλειες από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση. Το γερμανικό κεφάλαιο, η «ατμομηχανή» της ΕΕ εδώ και μια δεκαετία, έχει πάρει τα μέτρα του γι' αυτό. Ηδη η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις με το «πακέτο μεταρρυθμίσεων του νόμου Χαρτζ 4», που έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότερες θέσεις εργασίας να ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλόμισθων ή πολύ χαμηλόμισθων, 7,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι να υποαπασχολούνται στα mini jobs με 400 ευρώ το μήνα, ενώ σε εκατοντάδες χιλιάδες φτάνουν οι «ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι» που δεν έχουν, φυσικά, πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Και με επίσημα στοιχεία, στη Γερμανία που επωφελείται ως τώρα από την καπιταλιστική κρίση, δηλαδή οι καπιταλιστές (αν και τα πρώτα «σημάδια κόπωσης» κάνουν την εμφάνισή τους), το 20% των κατοίκων των μεγαλουπόλεων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Επιπρόσθετα, περίπου 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 9,3% του πληθυσμού εξαρτιόνται από τα κρατικά επιδόματα για την επιβίωσή τους.

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν για τις προτάσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προβλέπονται: Αύξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 7% στο 19%, μείωση κατά 10 δισ. ευρώ στις φαρμακευτικές δαπάνες καθώς και η ενδεχόμενη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης ακόμα και πέρα από τα 67 έτη. Ακόμα, προβλέπεται μείωση των κοινωνικών παροχών σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως χήρες και ανύπαντρες μητέρες, καθώς και στις δημόσιες δαπάνες για έργα υποδομών. Δηλαδή, αυτό που προδιαγράφεται είναι περαιτέρω χτύπημα στις συνθήκες ζωής των λαϊκών στρωμάτων.

Επομένως, στην «ισχυρή» Γερμανία - του Σρέντερ πριν και τώρα της Μέρκελ και όχι μόνο στο νότο της ΕΕ, όπως αρέσκονται να «πλασάρουν» οι διάφοροι οπορτουνιστές διαχειριστές τύπου ΣΥΡΙΖΑ - οι καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό τσακίζουν εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Ανεξάρτητα από το αν οι χώρες βρίσκονται σε φάση «ανάπτυξης» ή κρίσης ή το ύψος του χρέους τους, τα χαμηλά ή υψηλά επιτόκια δανεισμού, τα βάρη πέφτουν στις πλάτες των εργατών και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Η αιτία των βασάνων του λαού στη Γερμανία, στην Ελλάδα και σε κάθε καπιταλιστική χώρα είναι ο ίδιος ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, που τον πλούτο που παράγουν οι πολλοί καρπώνεται μια χούφτα εκμεταλλευτών. Και επειδή οι καπιταλιστές θέλουν να καρπώνονται ολοένα και περισσότερο απ' αυτό τον πλούτο, παίρνουν αυτά τα μέτρα. Επομένως, ο κάθε λαός έχει συμφέρον να απαλλαγεί από τα παράσιτα που τον «αρμέγουν», οικοδομώντας τη δική του εργατική - λαϊκή εξουσία, που με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο θα βάλει την οικονομία να δουλεύει για τις δικές του ανάγκες. Αυτό προϋποθέτει σύγκρουση με την καπιταλιστική εξουσία μέχρι την ανατροπή της.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και στη Γερμανία ο λαός υποφέρει(2012-12-29 00:00:00.0)
Το πραγματικό δίλημμα(2010-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ