Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Υμνοι στην αργεντίνικη συνταγή εξαθλίωσης του λαού

Την αντιπαραβάλει στη διαχείριση που ασκείται στην Ελλάδα και η οποία -κατά τον Αλ. Τσίπρα- δε βοηθάει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας!

Για σύσφιξη των σχέσεων των καπιταλιστικών οικονομιών Ελλάδας και Αργεντινής στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση, δεσμεύτηκε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της λατινοαμερικάνικης χώρας, για την οποία ισχυρίστηκε ότι «πηγαίνει κόντρα στις αγορές»!

Υπενθυμίζεται ότι η Αργεντινή έχει συνάψει δυο συμφωνίες με τους δανειστές της για τη διαχείριση του χρέους, ενώ όσοι δε συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση, ζητάνε τώρα δικαστικά τα λεφτά τους. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής προσπαθεί με τα ίδια μέσα να αποφύγει να τους πληρώσει, σημαίνει για το ΣΥΡΙΖΑ ότι πάει κόντρα στις αγορές.

Σε άλλο σημείο ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε το θαυμασμό του για τη διαχείριση στην Αργεντινή, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου το ντόπιο πολιτικό προσωπικό των αστών «δεν πετυχαίνει κανένα στόχο στο επίπεδο της διαχείρισης του χρέους και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας»! Αρα, στόχος της όποιας διαχείρισης ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν κυβερνήσει, θα είναι να πιαστούν οι στόχοι (προφανώς οι δημοσιονομικοί, αφού μιλάει για το χρέος) και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ο,τι προσπαθεί τώρα και η συγκυβέρνηση, με άλλο όμως μείγμα.

Προσπερνώντας τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται ο λαός της Αργεντινής, σε αντίθεση με τα μονοπώλια της χώρας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξήρε την κυβέρνησή της λέγοντας ότι «θέλουμε να δούμε πώς υπερβαίνετε τη νεοφιλελεύθερη επέλαση που έλαβε χώρα στη χώρα σας».

Ο υπουργός, με τη σειρά του, έδωσε σε αδρές γραμμές τους άξονες του μείγματος αστικής διαχείρισης που εφαρμόζεται στην Αργεντινή. Μίλησε για κρατικές πιστώσεις στην παραγωγή, δανειοδότηση επιχειρήσεων από τις τράπεζες με κρατικές εγγυήσεις, δημόσιες επενδύσεις, δημιουργία μεικτών βιομηχανιών (συμπράξεις). Πρόκειται για στοιχεία της διαχείρισης που προπαγανδίζει στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία συνίσταται σε κρατικό χρήμα και στήριξη στους καπιταλιστές να κάνουν επενδύσεις.

Σε non paper του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται και κάποια συμπεράσματα από τις συναντήσεις της αντιπροσωπείας του με την Εθνική Συνομοσπονδία Συνδικάτων, που επιβεβαιώνουν το χρήσιμο ρόλο που παίζει ο κυβερνητικός συνδικαλισμός στην άμβλυνση των λαϊκών αντιδράσεων και στην ενσωμάτωση του λαού.

Οπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ «στην εποχή των Κίρχνερ» επήλθε διάσπαση στο συνδικαλιστικό κίνημα «ανάμεσα σε αυτούς που αναγνωρίζουν την αλλαγή και σε αυτούς που δεν την αναγνωρίζουν», διαμορφώθηκε δηλαδή ένας νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός στα μέτρα αυτή τη φορά της κυβέρνησης Κίρχνερ.

Αλλα στοιχεία που περιέχει το non paper, διαψεύδουν τις διαπιστώσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί «εναλλακτικού δρόμου» που δήθεν ακολουθεί η Αργεντινή, καθώς στη χώρα δεν υπάρχει καθολικό επίδομα ανεργίας, δεν υπάρχει κοινωνική ασφάλιση και κοινωνική πρόνοια που να καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ