Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρωτοβουλίες για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας

Το γράμμα του Αϊ - Βασίλη μοίρασε στους μικρούς μαθητές και στους γονείς τους ο Σύλλογος Εξαρχείων - Νεάπολης
Το γράμμα του Αϊ - Βασίλη μοίρασε στους μικρούς μαθητές και στους γονείς τους ο Σύλλογος Εξαρχείων - Νεάπολης
Με μια σειρά πρωτοβουλίες συνδύασε η ΟΓΕ τη δράση για τα προβλήματα που βιώνουν οι λαϊκές οικογένειες με τις μέρες των γιορτών και την αισιοδοξία ότι οι αγώνες των εργαζομένων θα φέρουν καλύτερες μέρες για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Οι σύλλογοι και οι ομάδες σε όλη τη χώρα οργάνωσαν εκδηλώσεις, συνέβαλαν στις σχετικές δραστηριότητες των Λαϊκών Επιτροπών, που έδωσαν μια μικρή ανάσα στους εργαζόμενους και έγιναν έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης προς τις άνεργες, τους άνεργους και τις οικογένειές τους. Αξιοποίησαν στις εκδηλώσεις το υλικό που επεξεργάστηκε η ΟΓΕ προκειμένου με το περιεχόμενό τους να συμβάλουν στη συζήτηση με τα ίδια τα παιδιά για τη σκληρή πραγματικότητα που ζουν, να βοηθήσουν στη διαπαιδαγώγηση με τις αξίες της συλλογικότητας, του αγώνα και της αλληλεγγύης. Από τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες αυτές παρουσιάζουμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Στο πλευρό των εργαζομένων και των οικογενειών τους

Στα πλαίσια της εκδήλωσης αλληλεγγύης προς τους εργαζομένους της «FINTEXPORT», η ΟΓΕ ανέλαβε να διοργανώσει χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά τους. Γονείς και παιδιά αγκάλιασαν την πρωτοβουλία. Στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, έφτιαξαν ζωγραφιές και χειροτεχνίες, δέχθηκαν μικρά δώρα από τον Αϊ - Βασίλη. Με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για έναν περίπου χρόνο, η γιορτή αποτέλεσε μια μικρή ανάπαυλα από το σκληρό αγώνα που δίνουν και χάρισε στιγμές χαράς στα παιδιά που φέτος δεν περιμένουν δώρα.


Στο σύντομο χαιρετισμό της η Χριστίνα Σκαλούμπακα, αντιπρόεδρος της ΟΓΕ, υπογράμμισε πως η ταξική, η λαϊκή αλληλεγγύη αποτελεί σημαντικό όπλο στα χέρια των εργαζομένων και ξεκαθάρισε: «Αυτή η αλληλεγγύη διαφέρει από οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες "φιλανθρωπίας" γιατί δίνεται από ανθρώπους που έχουν κοινά συμφέροντα. Το σύνθημά μας λοιπόν πρέπει να είναι: Ενας για όλους και όλοι για έναν. Και αυτό το μήνυμα στέλνουμε σήμερα εδώ και με τη γιορτή που κάναμε. Το μήνυμα που θέλαμε να περάσουμε και στα παιδιά σήμερα, και με το γράμμα που θα βρείτε μέσα στα δώρα του Αϊ - Βασίλη, είναι κυρίως αυτό: Οτι τα παιδιά πρέπει στο μέλλον, όταν μεγαλώσουν αλλά και από τώρα ακόμα, να παλέψουν, να αγωνιστούν για να φτιάξουν έναν κόσμο χωρίς αδικία και εκμετάλλευση, έναν κόσμο που όλοι και όλες θα δουλεύουν και θα απολαμβάνουν τους καρπούς του μόχθου τους».

Εκτός λοιπόν από ένα δώρο, η ΟΓΕ φρόντισε κάθε παιδί να πάρει και το γράμμα του Αϊ - Βασίλη, στις γραμμές του οποίου διάβασαν: «Ξέρω ότι μερικοί από σας αναρωτιόσασταν αν θα σας επισκεπτόμουν φέτος, αλλά βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσω ότι είμαι πάντα στο πόστο μου και θα προσπαθήσω να σας ικανοποιήσω όσο μπορώ. Να ξέρετε, όμως, ότι δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό και, σας βεβαιώνω, όσο περνάει ο καιρός γίνεται δυσκολότερο! (...)

Από την εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Ιλίου
Από την εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Ιλίου
Πρέπει να ομολογήσω ότι τα έχω χάσει με όσα είδα στον κόσμο σας και δεν διστάζω να παραδεχτώ ότι δεν μου αρέσουν καθόλου... Ενα μόνο θα πω: Μην περιμένετε από μένα να διορθώσω τ' αδιόρθωτα! Ούτε κι από κανέναν άλλο δηλαδή... Κανείς δεν μπορεί να γίνει σωτήρας του αλλουνού. Η αδικία, βλέπετε, έχει συγκεκριμένες αιτίες και πρέπει να παλέψετε όλοι μαζί - όταν θα μεγαλώσετε, αλλά κι από τώρα ακόμα - για να εξαφανίσετε αυτές τις αιτίες. Διαφορετικά, οι λίγοι θα εξακολουθήσουν να εκμεταλλεύονται τους πολλούς κι ύστερα θα λένε ότι έρχονται να τους... "σώσουν"!

Και κάτι άλλο: Μην εμπιστεύεστε τους "φιλάνθρωπους" (αυτούς, δηλαδή, που βαφτίζουν έτσι τον εαυτό τους)... Πραγματικός "φιλάνθρωπος" είναι όποιος αγωνίζεται για ν' αλλάξουν έτσι τα πράγματα, ώστε κανείς να μην τρώει τ' αποφάγια κανενός. Εμπιστευτείτε καλύτερα την αλληλεγγύη, τη βοήθεια δηλαδή που σας προσφέρουν όσοι είναι ίδιοι μ' εσάς. Κι αυτό - να είστε βέβαιοι - δεν το κάνουν γιατί σας λυπούνται, αλλά γιατί ξέρουν ότι είναι ίδιοι μ' εσάς. Ξέρουν ότι, βοηθώντας εσάς, βοηθούν τον εαυτό τους αφού, αν τα καταφέρετε εσείς, τότε θα τα καταφέρουν κι εκείνοι! Τίποτα δεν κερδίζεται από έναν μόνο.

Να είστε λοιπόν σίγουροι ότι το μέλλον σας θα έρθει φωτεινό και χαρούμενο. Θα το έχετε φέρει όλοι εσείς, συνεχίζοντας τους αγώνες που άρχισαν οι μανάδες και οι πατεράδες σας και, πριν από αυτούς, εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι της δουλειάς. Τον βλέπω κιόλας τον κόσμο που οραματίστηκαν. Θα είναι ένας κόσμος αλλιώτικος. Χωρίς αδικία. Ενας κόσμος όπου όλοι θα δουλεύουν κι όλοι θ' απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων τους... Να είστε περήφανοι για ό,τι είστε και γι' αυτό που θα παλέψετε να γίνετε».

Πρωτοβουλίες για γονείς και παιδιά

Το γράμμα αυτό μοίρασε ο Σύλλογος Εξαρχείων - Νεάπολης στα παιδιά δημοτικών σχολείων της πόλης με εξορμήσεις που πραγματοποίησε την τελευταία βδομάδα των σχολείων. Εκτός από τα παιδιά όμως, ο Αϊ - Βασίλης είχε και ένα γράμμα ειδικά για τις μαμάδες, στις οποίες, ανάμεσα σε άλλα, έγραψε:

«Μπείτε από τώρα κιόλας στη μάχη για το μέλλον των παιδιών σας. Τους το έχω άλλωστε υποσχεθεί και δεν είναι σωστό να με διαψεύσετε. Δείξτε τους το δρόμο κι εκείνα θα τον ακολουθήσουν με περηφάνια, για να ζήσουν οδηγημένα με σιγουριά στον καινούριο κόσμο που έρχεται... Μπορώ να τον δω καθαρά αυτόν τον κόσμο, που τον οραματίστηκαν όσοι πάλεψαν για να τον χτίσουν σε όλη τη διαδρομή της ανθρώπινης ιστορίας. Θα είναι ένας κόσμος αλλιώτικος. Χωρίς αδικία και χωρίς εκμετάλλευση. Ενας κόσμος όπου όλοι θα δουλεύουν κι όλοι θ' απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων τους...».

Εκδήλωση για τα παιδιά πραγματοποίησε και ο Σύλλογος Γυναικών Ιλίου. Το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Σύλλογος είναι πως οι γονείς δεν πρέπει να αισθάνονται ενοχή που δυσκολεύονται να προσφέρουν στα παιδιά δώρα και διακοπές, πως μπορούν και με λίγα μέσα να τους δώσουν χαρά. Με αυτό το πνεύμα προετοίμασαν την εκδήλωση και στόλισαν την αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων ώστε να φιλοξενήσει τη γιορτή με ό,τι υπήρχε στο σπίτι της καθεμίας. Η Μαρία Φιλανταράκη, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ και πρόεδρος του Συλλόγου, αναφέρει πως στο κάλεσμα του Συλλόγου ανταποκρίθηκαν νέοι γονείς, άνεργοι και εργαζόμενοι που έχουν έρθει σε επαφή με τη Λαϊκή Επιτροπή και τη δράση της. Υπογραμμίζει πως η εκδήλωση έγινε ακόμα μια αφορμή για να γίνει κατανοητό πως οι πρωτοβουλίες αυτές οργανώνονται από «ίσους απέναντι σε ίσους», από εργαζόμενους που δίνουν ο ένας το χέρι στον άλλο εκφράζοντας την ταξική και λαϊκή αλληλεγγύη, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη αγώνων και διεκδικήσεων για τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας.


Ευτυχία ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org