Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2012 - Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
«Φτάνει πια η κοροϊδία»!

Απάντηση των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά για τον αγροτικό τομέα

MotionTeam

Απάντηση στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ο οποίος, επιδιδόμενος σε επικοινωνιακά παιχνίδια, επιχείρησε να περάσει στην «κοινή γνώμη», την ψεύτικη εντύπωση ότι δήθεν η τρικομματική συγκυβέρνηση στηρίζει το εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων, δίνουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη».

Στην ανακοίνωση αναφέρουν:

«Τα επικοινωνιακά παιχνίδια του πρωθυπουργού της χώρας ότι δήθεν στηρίζει την αγροτική οικονομία και το εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων, δεν «πιάνουν» στους αγρότες που βλέπουν για 5η συνεχόμενη χρονιά την τσέπη τους να αδειάζει, να καλούνται να πληρώσουν διάφορα χαράτσια, να μην μπορούν να επιβιώσουν.

Ψεύδη και εμπαιγμός

Φτάνει πια η κοροϊδία! Πώς αλλιώς να εκλάβουμε παρά μόνο σαν κοροϊδία τον κομπασμό για το 1,1 δισ. ευρώ που πιστώθηκε στους λογαριασμούς των αγροτών από την Ενιαία ενίσχυση που, ούτως ή άλλως, είναι χρήματα που δικαιούνται και θα τα έπαιρναν οι αγρότες και φυσικά δεν τα δίνει καμιά συγκυβέρνηση; Κάθε χρόνο την ίδια εποχή εξοφλείται η ενιαία ενίσχυση, δεν έκανε και κανένα κατόρθωμα η συγκυβέρνηση...

Ψεύδεται όταν λέει ότι δόθηκαν από τον Ιούνιο 3 δισ. στους αγρότες και κτηνοτρόφους από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Τα 2,2 δισ. είναι τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης που δεν τα δίνει η κυβέρνηση, εκ των οποίων το 80% αυτών των χρημάτων το παίρνει το 20% των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών και οι υπόλοιποι αγρότες μοιράζονται τα ψίχουλα. Τα 25 εκατ. του de minimis (σ.σ. ευρωπαϊκός Κανονισμός για το μέγιστο επιτρεπτό ποσό επιχορήγησης) σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν την απώλεια εισοδήματος σε κτηνοτροφία και πτηνοτροφία.


MotionTeam

Είναι κοροϊδία να μιλάει για τα ψίχουλα της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, αφού οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν από την έλλειψη χρημάτων για αγορά μέσων και εφοδίων και με το πετρέλαιο στο 1,5 ευρώ/λίτρο, όταν οι εφοπλιστές, όχι μόνο δεν φορολογούνται, αλλά επιδοτούνται και επιπλέον παίρνουν τράνζιτ πετρέλαιο στα 0,22 λεπτά/λίτρο. Πολύ περισσότερο που ενώ η τιμή του πετρελαίου αυξάνει, η συγκυβέρνηση αποφάσισε μείωση της επιστροφής του ΕΦΚ στους αγρότες. Δηλαδή από τον Ιούνιο η κυβέρνηση έδωσε μόλις 125 εκατ. ευρώ, χρήματα που ούτως ή άλλως θα τα έπαιρναν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Θριαμβολόγησε για τις 300 και παραπάνω μεταποιητικές μονάδες επεξεργασίας τροφίμων που θα ανοίξουν, όμως αυτές θα είναι ιδιωτών και την κερδοφορία τους θα εξυπηρετούν και όχι τους αγρότες και το εισόδημά τους γιατί σημασία έχει η τιμή που θα αγοράζεται το αγροτικό προϊόν. Και όλοι ξέρουμε την αισχροκέρδεια που γίνεται σε βάρος και των παραγωγών και της λαϊκής κατανάλωσης από τους βιομήχανους και τους μεγαλεμπόρους. Ούτε και εξασφαλίζεται ότι αυτές οι μεταποιητικές βιομηχανίες θα επεξεργάζονται ελληνικά προϊόντα, αφού υπάρχουν εισαγόμενα ομοειδή προϊόντα σε χαμηλότερη τιμή για τους βιομηχάνους και με τις παράνομες ελληνοποιήσεις λανσάρονται και πουλιούνται ως ελληνικά.

Υπενθυμίζουμε στον πρωθυπουργό ότι η πώληση δημόσιων εκτάσεων σε ιδιώτες για να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά πάρκα, για την οποία επαίρεται, δε λέγεται ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της οικονομίας για την οποία δήθεν κόπτεται, αλλά πώληση κρατικών φιλέτων για τη μεγαλύτερη κερδοσκοπία του κεφαλαίου σε βάρος του λαού, καθώς πληρώνουμε φουσκωμένα τέλη για τις ΑΠΕ στους υπέρογκους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Οχι μόνο κορόιδεψε τους αγρότες και κτηνοτρόφους όταν υποσχέθηκε να κρατηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΑΤΕ και την ξεπούλησε σε μια νύχτα αλλά μας ανακοίνωσε όλο καμάρι πως η τράπεζα Πειραιώς - ΑΤΕ θα δώσει 600 εκατ. στους αγρότες. Καταλαβαίνουμε τη χαρά του που ο Σάλας και οι άλλοι μέτοχοι της Πειραιώς θα κερδοσκοπήσουν σε βάρος των αγροτών με τα μεγάλα επιτόκια και πανωτόκια, όμως οι αγρότες δε χρειάζονται δάνεια αλλά το δικαίωμα που τους στερούν να δουλεύουν, να παράγουν και να ζουν από τον ιδρώτα τους. Αυτό απαιτεί μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτερες εγγυημένες τιμές, επιστημονική στήριξη από το κράτος. Γι' αυτά έχει κάτι να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός;

Η πραγματική αλήθεια

Μας "καθησύχασε", όμως, πως η κυβέρνηση θα "δώσει μάχη" για την ΚΑΠ 2014-2020. Κρύβει την αλήθεια από τους αγρότες. Κρύβει ότι κάθε αναθεώρηση της ΚΑΠ είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Κρύβει ότι η ΚΑΠ είναι το εργαλείο ξεκληρίσματος των φτωχών αγροτών και της συγκέντρωσης της γης στα χέρια μεγαλοαγροτών. Κρύβει ότι ήδη έχει αποφασιστεί μεγάλο ψαλίδι στις επιδοτήσεις άρα και στο εισόδημα των αγροτών που θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών. Απλά θα συζητήσουν το πόσο μεγάλη θα είναι η μείωση. Κρύβει ότι με την νέα ΚΑΠ θα μπουν νέοι φραγμοί στην παραγωγή προϊόντων, ότι και το βαμβάκι και άλλα προϊόντα θα προστεθούν στον κατάλογο με τα προϊόντα που εξαφανίζονται όπως τα τεύτλα, ο καπνός...

Δεν είπε κουβέντα για τα "επιτεύγματα" της κυβέρνησής του: την τεράστια και άδικη φορολόγηση των αγροτών με το κράτημα λογιστικών βιβλίων, την κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ, τη φορολόγηση με 13% από το πρώτο ευρώ, τις μειώσεις των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, τις νέες αυξήσεις που ετοιμάζουν στη ΔΕΗ, τη φορολόγηση των χωραφιών, τα νέα χαράτσια που θα πληρώνουν όλα τα λαϊκά στρώματα.

Το θράσος της συγκυβέρνησης και του πρωθυπουργού δεν έχει όρια στην κοροϊδία των αγροτών. Εχουν δημιουργήσει ένα καθαρά ανταποδοτικό ΕΛΓΑ που δεν καλύπτει και δεν αποζημιώνει όλες τις ζημιές και λειτουργεί αποκλειστικά με τα χρήματα των αγροτών. Τώρα το μετατρέπουν και σε ιδιωτικό ασφαλιστικό οργανισμό, καθώς για το πράσινο σκουλήκι, που χιλιάδες αγρότες για τρίτη συνεχόμενη χρονιά έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές με ανυπολόγιστο κόστος και δεν θα πάρουν ούτε τη συνδεδεμένη ενίσχυση, καλούνται να πληρώσουν επιπλέον ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ για να τους καλύψει τη ζημιά.

Οι Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει τον ξεπουλημένο ρόλο των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, αλλά και ΠΕΝΑ στο αγροτικό κίνημα. Τους χρηματοδοτούσαν και χρηματοδοτούν για να στηρίζουν την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης και να υπονομεύουν το αγροτικό κίνημα αλλά δεν τα κατάφεραν καλά και δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τους αγώνες της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς. Ημασταν από την αρχή ενάντια στη χρηματοδότησή τους για να παίζουν αυτό το ρόλο. Ομως πάει πολύ ο πρωθυπουργός και το υπουργείο να παρουσιάζουν ως κοινωνική πολιτική το γεγονός ότι τα χρήματα που δίνονταν σε αυτές τις τριτοβάθμιες οργανώσεις θα δοθούν σε 5.000 οικογένειες από 1.000 ευρώ. Πέρα από ότι είναι ψίχουλα, η αλήθεια είναι πως αυτά τα χρήματα οι τριτοβάθμιες οργανώσεις τα παίρνουν από την εισφορά των αγροτών στον ΕΛΓΑ που αντί να δίνονται για αποζημιώσεις δίνονταν εκεί. Είναι όμως χρήματα των αγροτών και όχι της κυβέρνησης για να τα διαθέσει όπως θέλει. Αν θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική, να κάνει με τους πόρους του υπουργείου Εργασίας και όχι με τα χρήματα των αγροτών. Αυτά πρέπει να δοθούν για δίκαιες αποζημιώσεις των ζημιών.

Οι πρωθυπουργικοί στόχοι

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού έχουν φανερό και κρυφό στόχο: Ο φανερός στόχος είναι να προλάβουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Βλέπουν την οργή της φτωχής αγροτιάς, βλέπουν την αγωνιστική διάθεση που υπάρχει, ξέρουν πολύ καλά το τελειωτικό χτύπημα που θα δοθεί με τη φορολογία και τη νέα ΚΑΠ 2014-2020. Φοβούνται τους αγροτικούς αγώνες και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να τους ακυρώσουν.

Ο κρυφός στόχος είναι να στρέψουν τις άλλες κοινωνικές ομάδες ενάντια στους αγρότες και τους αγώνες τους. Είναι χιλιοπαιγμένο το έργο. Ολα τα παραπάνω τα γνωρίζουν οι αγρότες, δεν τα γνωρίζει όμως ο ελληνικός λαός και εκεί στοχεύει η ομιλία του πρωθυπουργού, ώστε μπροστά στους αγροτικούς αγώνες που έχουν ξεκινήσει και θα ενταθούν να στραφεί μέρος της κοινωνίας εναντίον των αγωνιστών αγροτών και κτηνοτρόφων. Να πιστέψουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι ΕΒΕ, ότι οι αγρότες έχουν πάρει πολλά χρήματα, ενώ την ίδια ώρα πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις, κλείνουν καταστήματα και εκατομμύρια άνεργοι ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης...

Δηλώνουμε ότι την ίδια κατάσταση βιώνουν και οι αγρότες με συνεχή μείωση του εισοδήματος, αύξηση του κόστους παραγωγής, μειώσεις συντάξεων.

Συντονισμός, κοινή δράση

Είναι αποφασιστικής σημασίας ο συντονισμός και η κοινή δράση των αγροτών με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τη νεολαία ώστε να μπει φρένο στην άγρια αντιλαϊκή επίθεση που δεχόμαστε, να υπάρξει συνολική ανατροπή και διαφορετική ανάπτυξη προς όφελος των αγροτών και των λαϊκών στρωμάτων.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να δυναμώσουν τους αγροτικούς συλλόγους και τις αγωνιστικές Ομοσπονδίες, να συντονίσουν τους αγώνες τους με τους εργαζόμενους και τους εμπόρους και βιοτέχνες στις πόλεις, να αντισταθούν στα άγρια αντιλαϊκά μέτρα, να στρέψουν την πάλη τους ενάντια στην ΚΑΠ, και τους πραγματικούς ενόχους που είναι η αντιαγροτική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και η ΕΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Τράπεζα της Ελλάδας και τα διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ(2015-03-03 00:00:00.0)
Την Κυριακή η διευρυμένη συνεδρίαση της ΠΑΣΥ(2012-11-22 00:00:00.0)
Δε συμμετέχει στη συνάντηση - παρωδία(2012-09-08 00:00:00.0)
Οταν το αργότερα λέγεται νωρίτερα...(2006-10-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ