Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Ντελάλης για επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

Διαφήμισε στη βραζιλιάνικη κυβέρνηση τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της

Λειτουργώντας σαν «πλασιέ» συμφερόντων της ντόπιας αστικής τάξης, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα, κατά τις επαφές που είχε με κυβερνητικούς αξιωματούχους της Βραζιλίας, απηύθυνε προσκλητήριο για «μπίζνες» στην Ελλάδα, διαφημίζοντας τα γεωστρατηγικά της πλεονεκτήματα και τη δυνατότητα να αποτελέσει για την καπιταλιστική οικονομία της Βραζιλίας «πύλη» εισόδου στην αγορά της Ευρώπης.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας της Βραζιλίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού επισήμανε ότι η Ελλάδα «παραμένει μια χώρα με ανεξάντλητο γεωπολιτικό δυναμικό συνδυάζοντας τη θέση της στην Ευρωζώνη, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, την κεντρική της θέση στους κεντρικούς ενεργειακούς διαύλους», συμπλήρωσε ότι «δεν έχει αναπτυχθεί όσο θα μπορούσε η οικονομική και εμπορική συνεργασία των δύο χωρών, καθώς η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει μια δεύτερη πύλη για την οικονομία της Βραζιλίας και γενικότερα της Νότιας Αμερικής στην Ευρώπη μετά την Ιβηρική χερσόνησο».

Προσκάλεσε επί της ουσίας τους καπιταλιστές της Λατινικής Αμερικής να αναζητήσουν κέρδη στην Ελλάδα και μέσω αυτής στην Ευρώπη και να διεκδικήσουν μερίδιο του ενεργειακού πλούτου και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας, για τα οποία ήδη εκδηλώνεται έντονος ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός.

Κλείνοντας τα μάτια στους κινδύνους που εγκυμονεί αυτός ο ανταγωνισμός για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής, που ήδη μυρίζει μπαρούτι, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βγάζει στο μεϊντάνι την «πραμάτεια» της χώρας, θέτοντας πάνω απ' όλα τα κέρδη των καπιταλιστών, που εποφθαλμιούν τα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής.

Στο πλαίσιο άλλωστε αυτής της συνάντησης, ο Βραζιλιάνος υπουργός Αμυνας έθεσε το ζήτημα των εξοπλισμών, εκφράζοντας την ευχή αναβάθμισης των σχέσεων με την Ελλάδα «και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας των δυο χωρών», με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να υπερθεματίζει προτείνοντας να «διερευνηθούν οι συνεργασίες» και σ' αυτό το επίπεδο.

Κατά «το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο», από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έλειψαν τα κολακευτικά σχόλια για τη στάση της Βραζιλίας, κοροϊδεύοντας το λαό ότι λόγω της ισχύος της μπορεί να συμβάλει «στην αντιμετώπιση της θανατηφόρας για τους λαούς και την παγκόσμια οικονομία πολιτικής της λιτότητας», την ώρα που ο λαός της βουλιάζει στην εξαθλίωση.

Διαπιστώθηκε ακόμα και ταύτιση απόψεων ως προς την «αναγκαιότητα πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», με τον ΣΥΡΙΖΑ να προβάλλει σαν παράδειγμα προς μίμηση τη στάση της Βραζιλίας, που «απομακρύνθηκε από έναν μονομερή προσανατολισμό προσκόλλησης στις τοπικές υπερδυνάμεις και εφάρμοσε μια πολιτική προσέγγισης των χωρών του αμερικανικού νότου αλλά και την ανάπτυξη σχέσεων με την Αφρική». Το ότι αναζήτησε, δηλαδή, νέα πεδία δράσης για την αστική της τάξη, αυτό είναι το περιεχόμενο της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής».

Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε και με την Πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, όπου διαπιστώθηκε «ταύτιση θέσεων για τις αιτίες της κρίσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ