Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Πλησιάζει το πρώτο «ηλεκτροσόκ»

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις αντιλαϊκές, άδικες και υπέρογκες ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Μέσα σε ένα περιβάλλον όπου τα σενάρια περί της «κατάρρευσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επανήλθαν με μεγαλύτερη ένταση και για ευνόητους λόγους, συνεδρίασε χτες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προκειμένου να καθορίσει τη γνωμοδότησή της προς το ΥΠΕΚΑ σχετικά με το ύψος των αυξήσεων στα τιμολόγια για το 2013. Η Αρχή καλείται να αξιολογήσει τα κοστολογικά στοιχεία που της παρουσίασε η ΔΕΗ, τα οποία συνόδευσε με προτάσεις για ανατιμήσεις σε 3 δόσεις (Γενάρης, Μάης, Ιούλης) και μέχρι 48,7% για τα οικιακά τιμολόγια!!!

Σύμφωνα με πληροφορίες και διαρροές, θα υπάρξει μια προσπάθεια συμβιβασμού, τόσο των αξιώσεων της ΔΕΗ, όσο και των υποτιθέμενων διαφορετικών απόψεων που σχετίζονται με τις αντοχές, από τη μία, της αγοράς και, από την άλλη, των καταναλωτών. Πίσω από αυτόν τον «κουρνιαχτό», τα πράγματα είναι πολύ απλά. Κυβέρνηση, επιχειρηματίες, ΡΑΕ, τρόικα συμφωνούν και «επαυξάνουν» ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και όλων των άλλων χρεώσεων που τη συμπληρώνουν, πρέπει να αυξηθεί δραματικά μέσα στο 2013 για να ικανοποιηθεί η απαίτηση περί περιθωρίων κέρδους, του ενεργειακού κεφαλαίου.

Σχετικά με το ποσοστό αυξήσεων, αν και η τελευταία λέξη προς το παρόν ανήκει στη κυβέρνηση, κυκλοφορεί ευρέως το ενδεχόμενο η ΡΑΕ να ασχοληθεί μόνο με την πρώτη αύξηση του Γενάρη (10,8% ζητά η ΔΕΗ) και όχι με το συνολικό «πακέτο» που ζητείται. Εξάλλου, υπάρχουν και τα ζητήματα των δομικών αλλαγών, που θα οδηγήσουν σε αυτόματους μηχανισμούς ανατιμήσεων από τον Ιούλη και έπειτα, που μπορούν επίσης να ικανοποιήσουν τις αξιώσεις των επιχειρηματιών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ