Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μικρό το μπόι τους

Ο τρόπος, με τον οποίο η πλειοψηφία των αστικών ΜΜΕ αντιμετώπισε τη δημοσιοποίηση ότι ο «Ριζοσπάστης» προχωράει σε αναγκαστική μείωση του προσωπικού του, για να μπορεί να συνεχίσει την έκδοσή του, δεν μας ξάφνιασε. Αντίθετα, επιβεβαίωσε τα όσα γράφαμε την Τετάρτη για τη στάση των αστικών ΜΜΕ απέναντι στο Κόμμα και τα αντίπαλα ταξικά συμφέροντα που υπαγορεύουν αυτήν την επίθεση, ανεξάρτητα από το τι παίρνουν κάθε φορά σαν αφορμή. Αν διαβάσει κανείς τα χτεσινά «ρεπορτάζ» των κατ' επάγγελμα και νεόκοπων πολέμιων του Κόμματος - ακόμα και εκείνων που καμώνονται ύπουλα πως «κατανοούν» την αναγκαιότητα των απολύσεων, αλλά καταλήγουν να «συστήνουν» στο ΚΚΕ «να ψαχτεί» για την πολιτική του -, όπως για παράδειγμα η «Αυγή», σε συγχορδία με την αστική προπαγάνδα εφημερίδων όπως «Η Ελλάδα αύριο», με τον αντιΚΚΕ εργολάβο Γ. Πενταράκη, «Τα Νέα» και άλλες, εύκολα καταλαβαίνει ότι δε χρειαζόταν η μείωση του προσωπικού στο «Ριζοσπάστη» για να γράψουν όσα έγραψαν. Θα αρκούσε οποιαδήποτε άλλη αφορμή (ή και καμιά αφορμή), για να συκοφαντήσουν την πολιτική του ΚΚΕ, το ίδιο το ΚΚΕ, συνεχίζοντας την επίθεση από τη σκοπιά που βολεύει το σύστημα και ας μιλάνε στο όνομα του λαού.

Δεν είναι τυχαίο ότι επαναφέρουν αυτό που αποτελεί μόνιμη επωδό στην προπαγάνδα τους για το Κόμμα εδώ και μερικά χρόνια: Η πολιτική του ΚΚΕ δεν τραβάει, είναι λάθος, άρα πρέπει να την αλλάξει. Τι αναμασούν; Ουσιαστικά τα περί «σεχταριστικής πολιτικής του ΚΚΕ», ότι «το ΚΚΕ δε συνεργάζεται με άλλες αριστερές δυνάμεις», άρα η πολιτική του δεν απαντά στο σήμερα των προβλημάτων. Συνεργασία για ποιο σκοπό; Για «αριστερή κυβέρνηση», δηλαδή για την αναπαραγωγή του καπιταλιστικού συστήματος, τη συμβολή του ΚΚΕ, σ' αυτό και στη χειραγώγηση των εργαζομένων απ' το σύστημα. Εκεί καταλήγουν όλοι, ακόμα κι αν ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες. Καρμπόν ήταν τα ρεπορτάζ από τις ίδιες πάνω κάτω γραφίδες και πριν από δέκα περίπου μέρες, όταν δημοσιοποιήθηκαν οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος. Τα ίδια έγραφαν και μετά τη διπλή εκλογική μάχη, τον περασμένο Μάη και Ιούνη, για να θυμηθούμε μερικά μόνο από τα «επεισόδια» του αντιΚΚΕ ρεπερτορίου τους, είτε το κάνουν χυδαία, είτε το προσπαθούν με εκλεπτυσμένο τρόπο.

Ολοι αυτοί που, από τις αστικές εφημερίδες και τα κανάλια, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για εκείνους τους εργαζόμενους που θα μείνουν χωρίς δουλειά, θέλουν το ΚΚΕ να γίνει κόμμα του συστήματος που υπερασπίζονται οι εργοδότες τους και το οποίο παράγει και θεριεύει την ανεργία. Αδυνατούν να αντιπαρατεθούν πολιτικά στο ΚΚΕ και καταφεύγουν στη συκοφαντία. Ξέρουν ότι στα Μέσα που εργάζονται οργιάζουν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι περικοπές στους μισθούς, οι εκβιασμοί και οι «υπαγορεύσεις». Ξέρουν ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι στους οποίους ανήκουν τα Μέσα αυτά, αξιοποιούν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Με τα ΜΜΕ που έχουν στην ιδιοκτησία τους, οι μεγαλοεπιχειρηματίες προσπαθούν να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση του λαού τα μέτρα που παίρνονται σε βάρος του. Ασκούν πιέσεις για να τα διευρύνουν, επιδιώκουν να συντρίψουν ή να αποπροσανατολίσουν κάθε αγωνιστικό σκίρτημα του λαού. Ξέρουν ότι ο καπιταλισμός δεν έχει άλλη διέξοδο από το να τσακίζει μισθούς και δικαιώματα, να οξύνει τις ταξικές αντιθέσεις, προκειμένου να αναπαράγονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ξέρουν ότι μόνος αντίπαλος σ' αυτά, με όρους αντιπαράθεσης στη στρατηγική και όχι στη διαχείριση, είναι το ΚΚΕ. Γι' αυτό προσπαθούν να το χτυπήσουν, να το κάνουν κόμμα του χεριού τους.

Εκεί αρχίζει και τελειώνει το «ενδιαφέρον» των αστικών ΜΜΕ για το ΚΚΕ, την πολιτική του επιρροή και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του Κόμματος, τις οποίες προσπαθούν να τις παρουσιάσουν σαν καπιταλιστικές, ενώ δεν είναι. Ούτε ο «Ριζοσπάστης», ούτε ο «902», ούτε η «Τυποεκδοτική» λειτουργούν με στόχο το κέρδος. Είναι μέσα προπαγάνδας του Κόμματος, για τη διάδοση των θέσεων και της πολιτικής του. Ταυτόχρονα, όμως, λειτουργούν μέσα στον καπιταλισμό και υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, οι οποίες έχουν αντανάκλαση στα οικονομικά του ΚΚΕ. Ξέρουν ότι το ΚΚΕ έχει μιλήσει ανοιχτά για την επίδραση της κρίσης στα οικονομικά και των δικών του δραστηριοτήτων («902», «Τυποεκδοτική», «Ριζοσπάστης»). Ξέρουν, επίσης, ότι η ανεργία δεν είναι παρέκκλιση στο σύστημα, σ' αυτό βρίσκονται οι αιτίες της, και ότι το ΚΚΕ, η πολιτική του, είναι ασυμβίβαστα με το σύστημα. Το οποίο στηρίζουν αυτά τα ΜΜΕ, γι'αυτό και η επίθεση. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που παλεύει για την ανατροπή του καπιταλισμού, πολεμάει τη λογική της διαχείρισης. Δίνει, ταυτόχρονα, τη μάχη για να εμποδιστούν τα βάρβαρα μέτρα και με αντιμονοπωλιακά αιτήματα να πολλαπλασιάζονται οι δυνάμεις που θα κατευθύνουν την πάλη τους στη συντριβή της αστικής εξουσίας. Γι' αυτό το ΚΚΕ είναι καρφί στο μάτι τους. Γι' αυτό προσπαθούν να το απαξιώσουν στο λαό, να το παρουσιάσουν σαν «μία από τα ίδια», να το φέρουν στα μέτρα τους. Είναι μικρό το μπόι τους, κι ας νομίζουν το αντίθετο, κοιτάζοντας τη σκιά τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ