Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέες διαδηλώσεις κατά του συντάγματος

Αυξάνονται οι καταγγελίες για παρατυπίες κατά την πρώτη φάση του δημοψηφίσματος

ΚΑΪΡΟ.--

Χιλιάδες Αιγύπτιοι κατέκλυσαν εκ νέου τους δρόμους έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και πέριξ της πλατείας Ταχρίρ στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο συντάγματος που βρίσκεται υπό τη διαδικασία δημοψηφίσματος.

Ενώ έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη δεύτερη φάση του δημοψηφίσματος, το ερχόμενο Σάββατο, πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι καταγγελίες για σειρά παρατυπιών στον πρώτο γύρο του δημοψηφίσματος το περασμένο Σάββατο. Παρά το ότι η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή απέρριψε τις καταγγελίες ως αβάσιμες, ο υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε εντολή να διερευνηθούν ενδελεχώς.

Τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα από την ψηφοφορία που διεξήχθη το Σάββατο σε δέκα εκλογικές περιφέρειες δείχνουν ότι υπέρ της έγκρισης του συντάγματος τάχθηκε το 56%, ενώ κατά το 43%, αν και δεν έχουν ανακοινωθεί τα ξεχωριστά αποτελέσματα των περιφερειών. Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα από τις κάλπες που στήθηκαν στο εξωτερικό, η πλειοψηφία των εκπατρισμένων Αιγυπτίων φέρεται να απέρριψε το σύνταγμα, με εξαίρεση όσους κατοικούν σε πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου, ενώ παντού η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, όπως έγινε και εντός Αιγύπτου, ένα ακόμη στοιχείο που χρησιμοποιείται από την αντιπολίτευση ως επιχείρημα για τη μη υιοθέτηση του συντάγματος.

Ταυτόχρονα, εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση και στους κόλπους του δικαστικού σώματος και όλων των σχετικών οργάνων. Χτες, το Συμβούλιο του Κράτους, από όπου προήλθαν οι 1.500 από τους περίπου 7.000 δικαστές που επέβλεψαν τη διαδικασία το πρώτο Σάββατο, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη δεύτερη φάση, διαμαρτυρόμενο για τις παρατυπίες που έγιναν. Επίσης, μεγαλύτερος αριθμός δικαστών έχει ανακοινώσει ότι δεν θα προσέλθει στις κάλπες, σε σχέση με το πρώτο Σάββατο. Η ένταση αποτυπώθηκε περαιτέρω και στην παραίτηση που υπέβαλε ο γενικός εισαγγελέας Ταλάατ Αμπντουλάχ, τον οποίο διόρισε ο πρόεδρος Μούρσι πριν από λιγότερο από ένα μήνα.

Ο Αμπντουλάχ παραιτήθηκε μετά την ασφυκτική πίεση που ασκήθηκε από εισαγγελείς που τον κατηγόρησαν ότι παρενέβη στις έρευνες που διεξάγονται για τα αιματηρά επεισόδια, πριν από δύο εβδομάδες, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να μην αφεθούν ελεύθεροι περίπου 150 συλληφθέντες, που πρόσκεινταν στην αντιπολίτευση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ