Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέους εποικισμούς σχεδιάζει η ισραηλινή κυβέρνηση

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Προκαλεί περαιτέρω η ισραηλινή ηγεσία με τους εποικισμούς, εμφανιζόμενη αποφασισμένη να προχωρήσει σε ανέγερση χιλιάδων νέων κατοικιών στους ήδη υπάρχοντες εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Οχθης. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών Εφράτ Ορμπάχ, εντός των επόμενων ημερών, η «επιτροπή σχεδιασμού» του υπουργείου θα εξετάσει την ανέγερση επιπλέον 4.500 σπιτιών στους εποικισμούς Γκιβάτ Χαμάτος και Γκίλο, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 1.500 που ήδη ανακοινώθηκαν για τον εποικισμό Ραμάτ Σχλόμο, τη Δευτέρα.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Σαλάμ Φαγιάντ, κατήγγειλε το Ισραήλ για μονομερείς ενέργειες που φθάνουν να ακυρώνουν την αρχή της λύσης των δύο κρατών. Ανακοίνωση έσπευσε να εκδώσει εκ μέρους της ΕΕ και η Κάθριν Αστον, εκφράζοντας «βαθιά δυσφορία» και «κάθετη αντίθεση» στα ισραηλινά σχέδια. Φυσικά, η ΕΕ όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει σε κανένα μέτρο άσκησης πίεσης προς τις ισραηλινές κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια για να εφαρμόσουν τις ειλημμένες αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά επί της ουσίας με τη στάση της ενισχύει την ισραηλινή κατοχική πολιτική.

Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Μοσέ Γιααλόν, έσπευσε να υποστηρίξει την ανακοίνωση, λέγοντας ότι επρόκειτο για σχεδιασμένη επέκταση των εποικισμών, η οποία είχε «παγώσει» λόγω των προσπαθειών «αναθέρμανσης» του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου. Και επέρριψε την ευθύνη στην παλαιστινιακή πλευρά καθώς, όπως είπε, εφόσον ο Πρόεδρος Αμπάς επέλεξε να προχωρήσει μονομερώς για να εξασφαλίσει την αναβάθμιση από «οντότητα» σε «κράτος - μη μέλος, παρατηρητή» στη Γενική Συνέλευση, «δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος και η ισραηλινή πλευρά να μην προχωρά μονομερώς». Υπενθυμίζεται ότι η παλαιστινιακή πλευρά έχει αρνηθεί να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις, μετά από τόσα χρόνια στασιμότητας, ζητώντας να τεθούν ως προϋποθέσεις το «πάγωμα» των εποικισμών και η έναρξη της συζήτησης από τη συνοριακή γραμμή του 1967, κάτι που το Ισραήλ δε δέχεται και επιμένει να θέτει ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης τη συνοριακή γραμμή.

Η ανακοίνωση για τα σχέδια περαιτέρω επέκτασης υπαρχόντων εποικισμών έρχεται ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ξεκάθαρα θέσει και το ζήτημα της ανέγερσης εποικισμών και εντός της ενδιάμεσης ζώνης Ε1, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στη Δυτική Οχθη (και συγκεκριμένα τον εποικισμό Μάαλε Αντουμίμ) και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί, ουσιαστικά τα δύο τμήματα του παλαιστινιακού κατεχόμενου εδάφους αποκόπτονται εντελώς και απομακρύνεται περαιτέρω η πιθανότητα ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ. Στους εποικισμούς της Δ. Οχθης ζουν περίπου 340.000 έποικοι και σε αυτούς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ άλλοι περίπου 200.000, ενώ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ κατοικούν και 270.000 Παλαιστίνιοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναβάθμιση από «οντότητα» σε «κράτος» στα όρια του '67 (2012-12-02 00:00:00.0)
Η πολιτική ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ αποθρασύνει το Ισραήλ (2012-07-07 00:00:00.0)
Νέα εποικιστική πρόκληση στην ανατολική Ιερουσαλήμ (2010-12-03 00:00:00.0)
Ελιγμοί εντυπώσεων από το Ισραήλ (2009-11-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org