Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θεατρική δημιουργία της ΚΝΕ

Η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΝΕ παρουσιάζει την παράσταση «Η πτώση και η άνοδος του κυρίου Γκρόσαπ»

Σκηνή από την παράσταση
Σκηνή από την παράσταση
Το θέατρο «Χώρος Τέχνης Ασωμάτων» (Θησείο) γέμισε ασφυκτικά προχτές από νεολαία που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Τομεακής Οργάνωσης Καλλιτεχνών της ΚΝΕ στη θεατρική παράσταση «Η πτώση και η άνοδος του κυρίου Γκρόσαπ», που βασίζεται στο βιβλίο των Ρίτσαρντ Μπόγιερ - Χέρμπερτ Μορέ «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ».

Πρόκειται για πρωτότυπη καλλιτεχνική ματιά που δραματοποιεί, εμπνευσμένα και ευρηματικά το ιστορικό, αλλά γλαφυρά και συναρπαστικά γραμμένο βιβλίο. Η ομάδα ανέργων, εργαζόμενων και φοιτητών που πολύ καιρό με μεράκι δούλεψαν για τη θεατρική μεταφορά της ουσίας και των διδαγμάτων του βιβλίου, απέδειξε με πολλές παραστάσεις που έχουν ήδη δοθεί, ότι το επιτυχές εγχείρημα θα έχει συνέχεια. Αλλωστε, σπανίζουν οι συμπυκνωμένες απαντήσεις μιας σύντομης παράστασης σε ερωτήματα, όπως: τι σχέση έχει η σημερινή καπιταλιστική κρίση και τα τραγικά αποτελέσματά της στο λαό με τις προηγούμενες κρίσεις (του 1929) ή τι κοινό έχει ο εργάτης που πληρώνεται μόνο για δύο ώρες από τη δουλειά του «φτύνοντας ροκανίδι», με το αφεντικό που του κλέβει τις άλλες οχτώ ώρες «φτύνοντας δολάρια»; Πώς - και γιατί; - το θύμα της κρίσης των αφεντικών, πρέπει να γίνει θύτης του συστήματος εκμετάλλευσης; Και όλα αυτά δοσμένα, με ανθρωπιά, συγκίνηση, αλλά και χιούμορ.

Το κοινό υποδέχθηκε ένας «ηθοποιός» της ομάδας με ένα μονόλογο, συνοδεία πιάνου, σαν «εισαγωγή» σε όσα ακολουθούσαν. Στο τέλος, η ομάδα καταχειροκροτούμενη, έδωσε το σύνθημα «Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» που ακολούθησαν όλοι οι θεατές.

Υπό το «κλίμα της παράστασης, έγινε και η παρουσίαση του ομότιτλου βιβλίου, από την Βιβή Δάγκα (μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ), η οποία σημείωσε ότι η γνώση του παγκόσμιου εργατικού - επαναστατικού κινήματος δίνει σιγουριά και αισιοδοξία. Πρόσθεσε, ότι από το βιβλίο προκύπτουν διαχρονικά συμπεράσματα: Η ανειρήνευτη πάλη εργατών - αφεντικών. Η εργατική τάξη δεν έχει κανένα κοινό με την άρχουσα. «Οπλο» των εργαζομένων είναι η οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς, μέσα από τα σωματεία και η εργατική αλληλεγγύη. Και όλα αυτά τεκμηριωμένα με χαρακτηριστικά παραδείγματα του βιβλίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ