Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Μπαράζ από ασήκωτους φόρους και χαράτσια

Κατάργηση αφορολόγητων ορίων και της γκάμας των ελαφρύνσεων για όλα τα λαϊκά εισοδήματα. Συνθλίβουν αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες. Νέες παροχές στα μονοπώλια, πλήρης η φοροαπαλλαγή για τους τραπεζίτες!

Με τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, κλιμακώνεται η βαρβαρότητα του κεφαλαίου. Από το Γενάρη του 2013 τα λαϊκά στρώματα θα βρεθούν αντιμέτωπα με τα νέας κοπής ασήκωτα χαράτσια και τη βαριά φορολογία, με την κρατική νομοθεσία θωράκισης των καπιταλιστών που διαμορφώνει όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εξάπλωση της σχετικής και απόλυτης φτώχειας σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού.

Από την άλλη μπάντα, προβλέπονται παραπέρα τρανταχτές ελαφρύνσεις για τα μονοπώλια, ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, εφοπλιστές και άλλα σαπρόφυτα, μέχρι και η διά νόμου κατάργηση κάθε φόρου για τους τραπεζίτες. Το φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί έναν ακόμη κρίκο της ολόπλευρης επίθεσης στα ήδη διαλυμένα λαϊκά εισοδήματα. Με επόμενο διαδοχικό νομοσχέδιο ετοιμάζουν το νέο χαράτσι στη λαϊκή κατοικία και μικρή περιουσία με την επέκτασή του σε κάθε σπιθαμή γης. Ούτε σε αυτό ούτε και πουθενά δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δε βρουν απέναντί τους ισχυρό το λαϊκό παράγοντα με σηκωμένο το μπόι, το οργανωμένο κίνημα αντίστασης και λαϊκής ανυπακοής, τέτοιο που να αντιστοιχεί στη σημερινή κατάσταση, με την ικανότητα να απαντά στο μέγεθος των πληγμάτων που επιφέρουν.


Οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπουν τα παρακάτω νέα μέτρα:

Καταργείται το κουτσουρεμένο αφορολόγητο (σήμερα 5.000 ευρώ) και καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα για μισθωτούς και συνταξιούχους. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι θα συμπιεστεί μόλις στα 3 φορολογικά κλιμάκια (από 8 σήμερα). Με το συγκεκριμένο αρπάζουν 500 ευρώ από κάθε μισθωτό και συνταξιούχο σε σχέση με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και 1.200 σε σύγκριση με τις δηλώσεις του 2011.

Η νέα φορολογική κλίμακα (αποκλειστικά για μισθωτούς - συνταξιούχους) διαμορφώνεται ως εξής:

  • 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, από το πρώτο ευρώ του ετήσιου εισοδήματος
  • 32% για το εισόδημα 25.000 - 42.000 ευρώ
  • 42% για τα επιπλέον ποσά.

Προκλητικά ευνοημένοι βγαίνουν οι διάφοροι μεγαλοεισοδηματίες και άλλα σαπρόφυτα, οι οποίοι με τη σημερινή κλίμακα για εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ είχαν συντελεστή στο 45%.

Καταργείται το αφορολόγητο όριο για τα προστατευόμενα παιδιά της λαϊκής οικογένειας. Η πρόσθετη επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 200 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί, στα 400 ευρώ για τα δύο παιδιά, στα 700 ευρώ για τους τρίτεκνους κ.ο.κ., πάντα σε σχέση με τα εισοδήματα της προηγούμενης χρονιάς.


Καταργείται η γκάμα των φοροελαφρύνσεων, που αφορούσε στις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης, όπως για τόκους στεγαστικών δανείων (α' κατοικίας), νοίκια, φροντιστήρια παιδιών κ.ά. Με το συγκεκριμένο, αφαιρούν από κάθε λαϊκό νοικοκυριό πολλές εκατοντάδες ευρώ το χρόνο, σε συνέχεια της διάλυσης με τον ισχύοντα νόμο. Μόνο από την κατάργηση των εκπτώσεων για τα νοίκια και τα φροντιστήρια των παιδιών αρπάζουν 200 ευρώ από κάθε λαϊκό νοικοκυριό, πάντα σε σχέση με τις φετινές (2012) φορολογικές δηλώσεις. Οι απώλειες και μόνο από τις συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών σε σχέση με το 2011 φτάνουν στα 480 ευρώ. Σε πολλές εκατοντάδες ευρώ φτάνει η κλοπή από την κατάργηση των εκπτώσεων για τόκους στεγαστικού δανείου. Η ελάφρυνση για ιατρικές δαπάνες - νοσήλια, που δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, αναγνωρίζεται μόνο για το κομμάτι που ξεπερνά το 5% του ετήσιου εισοδήματος. Δηλαδή, για φορολογούμενο με εισόδημα στα 15.000 ευρώ, αναγνωρίζουν ιατρικές δαπάνες μόνο κατά το μέρος τους που ξεπερνά τα 750 ευρώ. Ετσι, στην περίπτωση που ξόδεψε 800 ευρώ θα υπολογίσουν μόλις 50 ευρώ και αυτά με συντελεστή 10%, με την τελική «έκπτωση φόρου» να... φτάνει στα 5 ευρώ.

Τάχα σε αντικατάσταση του γενικού αφορολόγητου ορίου, του αφορολόγητου των παιδιών και των «ελαφρύνσεων» τα οποία και καταργούνται, θα δοθεί, υπό προϋποθέσεις, «έκπτωση φόρου» 2.100 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 21.000 ευρώ η «έκπτωση» θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, μέχρι να εξαντληθεί η προβλεπόμενη «επιστροφή» (2.100 ευρώ), δηλαδή στο επίπεδο εισοδήματος πάνω από 42.000 ευρώ.

Αυτοαπασχολούμενοι

Διαμορφώνουν συνθήκες στραγγαλισμού, στην κυριολεξία δείχνουν την πόρτα της εξόδου από το πεδίο της «ανταγωνιστικότητας», προσφέροντας την πίτα στις ισχυρές επιχειρήσεις. Ολα όσα θα ισχύσουν για μισθωτούς, συνταξιούχους (κατάργηση αφορολόγητων ορίων, εκπτώσεων κ.ά.) θα εφαρμοστούν και για τους αυτοαπασχολούμενους. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία προβλέπεται «αυτοτελής φορολόγηση» με συντελεστή 26%, που θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ εισοδήματος για εισόδημα μέχρι τα 50.000 ευρώ και με 33% για τα μεγαλύτερα ποσά. Για τα 3 πρώτα χρόνια της δραστηριότητας προβλέπεται συντελεστής στο 13% (από το πρώτο ευρώ) και μόνο για το εισόδημα μέχρι τα 10.000 ευρώ.

Το «τέλος επιτηδεύματος», το χαράτσι που πληρώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι, ανεβαίνει σε νέα εξουθενωτικά επίπεδα και εκτινάσσεται στα 650 ευρώ (από 500 ευρώ στις πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και στα 400 ευρώ στις άλλες περιοχές). Δηλαδή, διογκώνεται κατά 250 και 150 ευρώ, αντίστοιχα. Ανάγλυφα προκύπτει η ταξική επιλογή για τη βίαιη έξοδο αυτοαπασχολούμενων και μικροεπιχειρηματιών από το πεδίο της «ανταγωνιστικότητας», για τη συγκέντρωση της πίτας από τα μονοπώλια και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που εξαναγκάζονται να δουλεύουν με το μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών και που εμφανίζονται στην Εφορία ως «ελεύθεροι επαγγελματίες» θα φορολογούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο εξαιρούνται όσοι έχουν «έγγραφη σύμβαση» με τον εργοδότη και που ταυτόχρονα δεν εργάζονται σε περισσότερους από τρεις εργοδότες.

Για τις εταιρείες (νομικά πρόσωπα) το τέλος επιτηδεύματος διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ (από 500 ευρώ) και στα 800 ευρώ στις πόλεις με πληθυσμό κάτω από 200.000 κατοίκους.

Φτωχομεσαίοι αγρότες: Ολα όσα ισχύουν για μισθωτούς και συνταξιούχους - κατάργηση αφορολόγητων ορίων, εκπτώσεων, «ελαφρύνσεων» - θα ισχύσουν και για τους φτωχούς αγρότες από το 2013. Ηδη από τώρα προβλέπουν και τα επόμενα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από το 2014: Στο 13% μπαίνει ο φόρος από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος», όπως αυτό θα προκύπτει μετά την κατάργηση του σημερινού καθεστώτος με βάση τα τεκμήρια που ισχύουν για τα γεωργικά εισοδήματα, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας και στη βάση των λογιστικών βιβλίων που η τήρησή τους θα γίνει υποχρεωτική.

Σύμφωνα με άλλες διατάξεις:

-- Καλά κρατεί η ληστεία με το κόλπο των «τεκμηρίων». Το ελάχιστο εισόδημα ξεκινά στα 3.000 ευρώ και φτάνει στα 5.000 ευρώ για τους συζύγους.

-- Αυτοτελής φορολόγηση 10%, από το πρώτο ευρώ, προβλέπεται στα εισοδήματα από νοίκια και 33% για τα μεγαλύτερα ποσά. Ο φόρος στους τόκους καταθέσεων αυξάνεται στο 15% (από 10%).

-- Ο φόρος στους μισθούς για τα πληρώματα του εμπορικού ναυτικού αυξάνεται για τους αξιωματικούς στο 15% και για το υπόλοιπο πλήρωμα στο 10%.

-- Φόρος «υπεραξίας», ανάλογα με την παλαιότητα, μπαίνει στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

-- Η φορολογία των κερδών των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιριών, που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην β' κατηγορίας), αυξάνεται στο 26% (από 20%) στο κλιμάκιο μέχρι τα 50.000 ευρώ και στο 33% για επιπλέον ποσά, όπως ισχύει και για τους αυτοαπασχολούμενους.

Τα κέρδη των καπιταλιστών

Προβλέπεται συρρίκνωση του φορολογικού συντελεστή για τα διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη, μεσοσταθμικά πάνω από 7 εκατοστιαίες μονάδες, με μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 25% στο 10%, κατά 15 εκατοστιαίες μονάδες, και με τη διαμόρφωση του συντελεστή για τα αδιανέμητα κέρδη στο 26% (από 20%). Η διάταξη «φωτογραφίζει» τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου. Ετσι κι αλλιώς, με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση, την ανυπαρξία κερδών ή ακόμη και την εμφανιζόμενη χασούρα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν πρόκειται να πληρώσουν τσακιστή δεκάρα.

Η πρόκληση φτάνει στο απόγειό της με την πλήρη φορολογική ασυλία που δίνεται στους ντόπιους τραπεζίτες, τάχα προκειμένου να συμψηφίσουν τις εμφανιζόμενες απώλειες από το «κούρεμα» των ομολόγων. Σε συνέχεια του πακτωλού με τα διακρατικά πακέτα ενίσχυσης καθιερώνουν τώρα και το λεγόμενο «αναβαλλόμενο φόρο» για περίοδο 30 ετών, μέχρις ότου «ισοφαρίσουν» τη χασούρα. Πρόκειται για φορολογικές απώλειες δεκάδων δισ. ευρώ! Η ίδια απαλλαγή προβλέπεται και για τις εταιρείες (νομικά πρόσωπα) που είχαν κρατικά ομόλογα. Η πρόκληση έχει και συνέχεια, καθώς στη ρύθμιση δεν υπάγονται οι μικρο-ομολογιούχοι, αποταμιευτές που τους καταλήστεψαν με το «κούρεμα». Ειδικές πρόνοιες υπάρχουν για τα «αφορολόγητα αποθεματικά» των καπιταλιστών. Απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος και εισφορά το εισόδημα εφοπλιστικών «εταιρειών χαρτοφυλακίου», είτε με ελληνική είτε και με ξένη σημαία, εφόσον είναι συμβεβλημένες με το ΝΑΤ. Το εφοπλιστικό κεφάλαιο απαλλάσσεται και από το φόρο κληρονομιών για τις μεταβιβάσεις πλοίων!

Και το «επίδομα» των παιδιών

Απάτη ολκής είναι η κυβερνητική προπαγάνδα για την «ενίσχυση» των λαϊκών νοικοκυριών με παιδιά. Πρόκειται για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων φτώχειας και της εξαθλίωσης που παράγει η εγκληματική πολιτική του κεφαλαίου. Με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο έδωσαν αποφασιστικό χτύπημα, με τη συρρίκνωση των εισοδηματικών κριτηρίων. Ολόκληρο το επίδομα που διαφημίζει η συγκυβέρνηση ισχύει μόνο για οικογενειακά εισοδήματα μέχρι τα 6.000 ευρώ το χρόνο, χαμηλότερα ακόμη και από το επίσημο όριο της φτώχειας. Οι οικογένειες που έχουν συνολικό εισόδημα 6.000 μέχρι 12.000 ευρώ παίρνουν τα 2/3 του επιδόματος και όσες οικογένειες έχουν εισόδημα 12.000 - 18.000 ευρώ θα παίρνουν το 1/3 του επιδόματος. Κάθε παροχή εξαντλείται στα οικογενειακά εισοδήματα πάνω από 18.000 ευρώ το χρόνο. Στο φορολογικό νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για επίδομα 500 ευρώ το χρόνο για καθένα παιδί από το τρίτο και τα επόμενα, μόνο για οικογενειακά εισοδήματα κάτω από τα 45.000 ευρώ.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org