Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ
Θέλει το κεφάλι του λαού στο βωμό των «επενδύσεων»

Να καλλιεργήσει κλίμα ανάτασης, που όμως αφορά μόνο τα μονοπώλια, προσπάθησε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

Καθαρό μήνυμα στα εγχώρια και ξένα μονοπώλια ότι η κυβέρνηση εγγυάται τις επενδύσεις τους, παίρνοντας όλα τα μέτρα που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους, αλλά και την «ασφάλειά» τους έναντι του ταξικού κινήματος, έστειλε ο Α. Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Δίνοντας έμπρακτες αποδείξεις σ' αυτήν την κατεύθυνση, ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τους επικεφαλής όλων (!) των μεγάλων πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με στόχο, όπως είπε, να υπάρξουν συμφωνίες για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους και για νέες επενδύσεις.

«Η Ελλάδα έχει μπει σε μια φάση όπου περνάμε στην απο-ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, στο καλωσόρισμα των επενδύσεων για να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη», τόνισε χαρακτηριστικά, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει το κλίμα που η κυβέρνηση καλλιέργησε μετά το Γιούρογκρουπ, για να δώσει νέα ώθηση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που καταργούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και διασφαλίζουν φτηνή εργατική δύναμη, των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης των αγορών που ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας για τα μονοπώλια.

«Δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χαλάρωση. Θα συναντήσω μετά από δω με τον Κ. Χατζηδάκη τον επίτροπο Αλμούνια, για το ΕΣΠΑ και τις επενδύσεις», τόνισε στο ίδιο πνεύμα ο πρωθυπουργός. Στην πραγματικότητα, αξίωσε υποταγή των πάντων στη στρατηγική της πλουτοκρατίας στο όνομα της προσέλκυσης των επενδύσεων, καλλιεργώντας κλίμα ιδεολογικής τρομοκρατίας σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος που αμφισβητεί και αντιπαλεύει την ανάπτυξη που πατάει πάνω στα ερείπια των κατακτήσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων και είναι κόλαση για το λαό.

«Εγώ, ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης λέμε ναι στην ιδιωτική πρωτοβουλία για επενδύσεις. Υπάρχει κανείς που να διαφωνεί;» αναρωτήθηκε προκλητικά, επιχειρώντας να παρουσιάσει ως μονόδρομο τις θυσίες του λαού για χάρη της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Αναφερόμενος στο συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής (βλέπε αναλυτικά στη σελίδα 8), σημείωσε ότι οι αποφάσεις για εποπτεία «θα ανοίξουν το δρόμο για να χωριστούν οι τράπεζες από τα δημοσιονομικά των χωρών» και ότι «αν η Ελλάδα ενταχθεί σε αυτό το μηχανισμό θα μπορέσει να της μειωθεί κι άλλο το χρέος, κατά 50 δισ.».

Ταυτόχρονα, όπως ήταν αναμενόμενο, πλειοδότησε στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, που η κυβέρνηση στηρίζει με κάθε διαθέσιμο μέσο. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να παίξει ρόλο μεσολαβητή για λογαριασμό των εφοπλιστών που δε διστάζουν να κερδοσκοπήσουν από τον πόλεμο, λέγοντας ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του πως περίπου 200 σκάφη ελληνικής ιδιοκτησίας θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μεταφορά των προσφύγων, ζητώντας παράλληλα να δώσουν εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών να ασχοληθούν με το ζήτημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ