Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ασήκωτοι οι νέοι φόροι και τα χαράτσια

Σφοδρή κλιμάκωση ενάντια στα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων. Συνθλίβουν αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Ενισχύσεις στα μονοπώλια, καρατόμηση του συντελεστή στα κέρδη, πλήρης φοροαπαλλαγή για τους τραπεζίτες!

Ομοβροντία από ασήκωτους αντιλαϊκούς φόρους και μαζικά χαράτσια στέλνει η συγκυβέρνηση μέσα από τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, που κατέθεσε στη Βουλή, προχτές το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ.

Η βαρβαρότητα του κεφαλαίου διαπερνά το σύνολο των διατάξεων, οι οποίες και αποτελούν κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης σε μισθούς, συντάξεις, εργατικά δικαιώματα, τσακίζουν τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες. Τα νέα μέτρα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ενιαίου στρατηγικού σχεδίου συγκυβέρνησης, ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ) για τη διαμόρφωση φθηνότερης, περισσότερο ευέλικτης εργασίας, τέτοιας που να ανταποκρίνεται στις σημερινές νόρμες ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν με την κατάθεση και νέου νομοσχεδίου για την καθιέρωση του ενιαίου τέλους στη λαϊκή κατοικία και μικρή περιουσία.

Το φορολογικό νομοσχέδιο, οι διατάξεις του οποίου προβλέπεται να συνθλίψουν τα ήδη διαλυμένα λαϊκά εισοδήματα, από το Γενάρη του 2013 φέρνει τα παρακάτω νέα μέτρα:

Καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα για μισθωτούς και συνταξιούχους. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι θα συμπιεστεί μόλις στα 3 φορολογικά κλιμάκια (από 8 σήμερα).

Η νέα φορολογική κλίμακα (αποκλειστικά για μισθωτούς - συνταξιούχους) διαμορφώνεται ως εξής:

  • 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, από το πρώτο ευρώ του ετήσιου εισοδήματος
  • 32% για το εισόδημα 25.000 - 42.000 ευρώ
  • 42% για τα επιπλέον ποσά

Προκλητικά ευνοημένοι βγαίνουν οι διάφοροι μεγαλοεισοδηματίες και άλλα σαπρόφυτα, οι οποίοι, με τη σημερινή κλίμακα, για εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ είχαν συντελεστή στο 45%.

Κατάργηση εκπτώσεων

Καταργείται το αφορολόγητο όριο, αυτό που έχει απομείνει, για τα προστατευόμενα παιδιά των λαϊκών νοικοκυριών. Η πρόσθετη επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 200 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί, στα 400 ευρώ για τα δύο παιδιά, στα 700 ευρώ για τους τρίτεκνους κ.ο.κ., πάντα σε σχέση με τα εισοδήματα της προηγούμενης χρονιάς.

Καταργούνται οι «ελαφρύνσεις» που ίσχυαν για τις στοιχειώδεις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών, όπως για τόκους στεγαστικών δανείων (α' κατοικίας), νοίκια, φροντιστήρια παιδιών κ.ά. Με το συγκεκριμένο, αφαιρούν από κάθε λαϊκό νοικοκυριό πολλές εκατοντάδες ευρώ το χρόνο, σε συνέχεια της διάλυσης με τον ισχύοντα νόμο. Μόνο από την κατάργηση των εκπτώσεων για τα νοίκια και τα φροντιστήρια των παιδιών αρπάζουν 200 ευρώ από κάθε λαϊκό νοικοκυριό, πάντα σε σχέση με τις φετινές (2012) φορολογικές δηλώσεις. Οι απώλειες και μόνο από τις συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών σε σχέση με το 2011 φτάνουν στα 480 ευρώ. Σε πολλές εκατοντάδες ευρώ φτάνει η κλοπή από την κατάργηση των εκπτώσεων για τόκους στεγαστικού δανείου. Διατηρούνται στο σημερινό επίπεδο μόνο οι «απαλλαγές» που αφορούν σε ιατρικά έξοδα και οι... δωρεές προς το Δημόσιο και κοινωφελή ιδρύματα.

Τάχα σε αντικατάσταση του γενικού αφορολόγητου ορίου (σήμερα 5.000 ευρώ), του αφορολόγητου των παιδιών και των «ελαφρύνσεων» τα οποία και καταργούνται, θα δοθεί, υπό προϋπόθεση, μια «σταθερή έκπτωση φόρου» 2.100 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 21.000 ευρώ η «έκπτωση» θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, μέχρι να εξαντληθεί η προβλεπόμενη «επιστροφή» (2.100 ευρώ), δηλαδή μηδενίζεται στα εισοδήματα πάνω από 42.000 ευρώ.

Λεηλασία των αυτοαπασχολούμενων

Αυτοαπασχολούμενοι: Επίσης, καταργείται το αφορολόγητο όριο μαζί και οι άλλες «ελαφρύνσεις», όπως και για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Προβλέπεται «αυτοτελής φορολόγηση» με συντελεστή 26%, που θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ εισοδήματος για εισόδημα μέχρι τα 50.000 ευρώ και με 33% για τα μεγαλύτερα ποσά. Για τα 3 πρώτα χρόνια της δραστηριότητας προβλέπεται συντελεστής στο 13% (από το πρώτο ευρώ) και μόνο για το εισόδημα μέχρι τα 10.000 ευρώ.

Το «τέλος επιτηδεύματος», το χαράτσι που πληρώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι, ανεβαίνει σε νέα εξουθενωτικά επίπεδα και εκτινάσσεται στα 650 ευρώ (από 500 ευρώ στις πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και 400 ευρώ στις άλλες περιοχές). Δηλαδή, διογκώνεται κατά 250 ή 150 ευρώ. Ανάγλυφα προκύπτει η ταξική επιλογή για τη βίαιη έξοδο αυτοαπασχολούμενων και μικροεπιχειρηματιών από το πεδίο της «ανταγωνιστικότητας», για τη συγκέντρωση της πίτας από τα μονοπώλια και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που εξαναγκάζονται να δουλεύουν με το μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών και που εμφανίζονται στην Εφορία ως «ελεύθεροι επαγγελματίες» θα φορολογούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο εξαιρούνται όσοι έχουν «έγγραφη σύμβαση» με τον εργοδότη και που ταυτόχρονα δεν εργάζονται σε περισσότερους από τρεις εργοδότες.

Για τις εταιρείες (νομικά πρόσωπα), το τέλος επιτηδεύματος διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ (από 500 ευρώ) και στα 800 ευρώ στις πόλεις με πληθυσμό κάτω από 200.000 κατοίκους.

Φτωχομεσαίοι αγρότες: Ολα όσα ισχύουν για μισθωτούς και συνταξιούχους - κατάργηση αφορολόγητων ορίων, εκπτώσεων, «ελαφρύνσεων» - θα ισχύσουν και για τους φτωχούς αγρότες από το 2013. Ηδη από τώρα προβλέπουν και τα επόμενα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από το 2014: Στο 13% μπαίνει ο φόρος από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος», όπως αυτό θα προκύπτει μετά την κατάργηση του σημερινού καθεστώτος με βάση τα τεκμήρια που ισχύουν για τα γεωργικά εισοδήματα, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας και στη βάση των λογιστικών βιβλίων που η τήρησή τους θα γίνει υποχρεωτική.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:

-- Καλά κρατεί η ληστεία με το κόλπο των «τεκμηρίων». Το ελάχιστο εισόδημα ξεκινά στα 3.000 ευρώ και φτάνει στα 5.000 ευρώ για τους συζύγους

-- Αυτοτελής φορολόγηση 10%, από το πρώτο ευρώ, προβλέπεται στα εισοδήματα από νοίκια και με 33% για τα μεγαλύτερα ποσά. Ο φόρος στους τόκους καταθέσεων αυξάνεται στο 15% (από 10%).

-- Ο φόρος στους μισθούς για τα πληρώματα του εμπορικού ναυτικού αυξάνεται για τους αξιωματικούς στο 15% και για το υπόλοιπο πλήρωμα στο 10%.

-- Φόρος «υπεραξίας», ανάλογα με την παλαιότητα, μπαίνει στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

-- Η φορολογία των κερδών των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην β' κατηγορίας), αυξάνεται στο 26% (από 20%) στο κλιμάκιο μέχρι τα 50.000 ευρώ και στο 33% για επιπλέον ποσά, όπως ισχύει και για τους αυτοαπασχολούμενους.

Αφορολόγητα και ελαφρύνσεις στα μονοπώλια

Προβλέπεται συρρίκνωση του φορολογικού συντελεστή για τα διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη, μεσοσταθμικά πάνω από 7 εκατοστιαίες μονάδες, με μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 25% στο 10%, κατά 15 εκατοστιαίες μονάδες, και με τη διαμόρφωση του συντελεστή για τα αδιανέμητα κέρδη στο 26% (από 20%). Η διάταξη «φωτογραφίζει» τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου. Ετσι κι αλλιώς, με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση, την ανυπαρξία κερδών ή ακόμη και την εμφανιζόμενη χασούρα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν πρόκειται να πληρώσουν τσακιστή δεκάρα.

Η πρόκληση φτάνει στο απόγειό της με την πλήρη φορολογική ασυλία που δίνεται στους ντόπιους τραπεζίτες, τάχα προκειμένου να συμψηφίσουν τις εμφανιζόμενες απώλειες από το «κούρεμα» των ομολόγων. Σε συνέχεια του πακτωλού με τα διακρατικά πακέτα ενίσχυσης καθιερώνουν τώρα και το λεγόμενο «αναβαλλόμενο φόρο» για περίοδο 30 ετών, μέχρις ότου «ισοφαρίσουν» τη χασούρα. Πρόκειται για φορολογικές απώλειες δεκάδων δισ. ευρώ! Η ίδια απαλλαγή προβλέπεται και για τις εταιρείες (νομικά πρόσωπα) που είχαν κρατικά ομόλογα. Η πρόκληση έχει και συνέχεια, καθώς στη ρύθμιση δεν υπάγονται οι μικρο-ομολογιούχοι, αποταμιευτές που τους καταλήστεψαν με το «κούρεμα». Ειδικές πρόνοιες υπάρχουν για τα «αφορολόγητα αποθεματικά» των καπιταλιστών.

Το «επίδομα» των παιδιών

Απάτη ολκής είναι η κυβερνητική προπαγάνδα για την «ενίσχυση» των λαϊκών νοικοκυριών με παιδιά. Πρόκειται για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων φτώχειας και της εξαθλίωσης που παράγει η εγκληματική πολιτική του κεφαλαίου. Με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο έδωσαν αποφασιστικό χτύπημα, με τη συρρίκνωση των εισοδηματικών κριτηρίων. Ολόκληρο το επίδομα που διαφημίζει η συγκυβέρνηση ισχύει μόνο για οικογενειακά εισοδήματα μέχρι τα 6.000 ευρώ το χρόνο, χαμηλότερα ακόμη και από το επίσημο όριο της φτώχειας. Στο φορολογικό νομοσχέδιο, για τις πολύτεκνες οικογένειες (από 3 παιδιά και πάνω) προβλέπεται ετήσιο επίδομα 500 ευρώ, μόνο για οικογενειακό εισόδημα κάτω από 45.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ