Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος;

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον εκβιασμό του λαού με το χρέος. Η στάση του είναι αποπροσανατολισμός και υποκρισία. Γιατί;

Γράφει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική απόφαση της πανελλαδικής του συνδιάσκεψης: «Το δημόσιο χρέος λειτουργεί ως εκβιασμός για τη χωρίς τέλος αναδιανομή εισοδήματος και εξουσίας προς όφελος των κερδών και του μεγάλου κεφαλαίου, μέσα από την πτώχευση της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους (...)». Διαβάζοντας κανείς την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγείται στο συμπέρασμα ότι η κρίση προέκυψε από το χρέος και ότι η κάτω βόλτα για την εργατική τάξη και το λαό στην Ελλάδα ξεκίνησε απ' όταν διαπιστώθηκε (και αξιοποιήθηκε από τους αστούς) το υπέρογκο δημόσιο χρέος. Η «αναδιανομή εισοδήματος και εξουσίας» υπέρ του κεφαλαίου υπήρχε στην Ελλάδα και πριν το 2009, όπως υπάρχει σε όλον τον καπιταλιστικό κόσμο, ανεξάρτητα από το ύψος του χρέους κάθε κράτους. Αν υπάρχει έστω και μια καπιταλιστική χώρα όπου εργάτες και κεφάλαιο μοιράζονται αναλογικά τον πλούτο που παράγουν αποκλειστικά οι πρώτοι, ας τη δείξει και σε εμάς ο ΣΥΡΙΖΑ...

Το χρέος δεν έφερε την κρίση. Αντίθετα, διογκώνεται εξαιτίας της κρίσης και είναι παράγοντας που δυσκολεύει τη διαχείρισή της από τους αστούς. Το χρέος πράγματι χρησιμοποιείται εκβιαστικά από τις αστικές κυβερνήσεις και την ΕΕ για να περάσουν μέτρα που έχει σχεδιάσει εδώ και δεκαετίες το κεφάλαιο και τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του. Για να γίνει όμως αυτό, το κεφάλαιο και τα αστικά επιτελεία φρόντισαν να συσκοτίσουν τις πραγματικές αιτίες της κρίσης, που είναι κλασική κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου και υπερπαραγωγής προϊόντων, παρουσιάζοντας το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα σαν μήτρα της κρίσης. Η προπαγάνδα τους μάλιστα λέει ότι γι' αυτό το χρέος και τα ελλείμματα φταίει ο λαός που ξόδευε αλόγιστα περισσότερα από όσα παρήγαγε και ανάγκαζε το κράτος να κάνει το ίδιο! Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για να σπάσει αυτή η προπαγάνδα και να ακυρώσει τον εκβιασμό σε βάρος του λαού; Απολύτως τίποτα.

Αντίθετα, με τη... χρεολογία και τη συσκότιση των πραγματικών αιτιών της κρίσης, με τις υποσχέσεις για «κάθαρση» του συστήματος από τους κακούς επιχειρηματίες και εξυγίανση του κράτους, με το να επικεντρώνει τη διαχείριση που θέλει να ασκήσει στο χρέος, αναπαράγει τα κυρίαρχα αστικά ιδεολογήματα και συμβάλλει στον αποπροσανατολισμό και αφοπλισμό του λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν άλλωστε αυτός που το Μάρτη του 2011 μιλούσε για το «εθνικό θέμα του δημοσίου χρέους», βάζοντας το λαό να «σκάει» για το πώς θα πετύχει την αποπληρωμή του! Το ίδιο κάνει και σήμερα. Μιλάει για «εκβιασμό» του λαού με όχημα το χρέος, αλλά αρνείται τη μονομερή διαγραφή του. Αντίθετα, υπόσχεται διαπραγμάτευση για νομικό έλεγχο για διαγραφή ενός μέρους του και αποπληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης. Ποιος επομένως θα πληρώσει το χρέος της πλουτοκρατίας, είτε ολόκληρο, είτε κουτσουρεμένο; Ο λαός!.. Εκεί στέλνει το μπιλιετάκι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι αστοί, αναγνωρίζοντας ένα χρέος που είναι αποκλειστικά της πλουτοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ