Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΒΣΑ
Στον αγώνα με επιμονή και υπομονή

Με σαφή σχέδιο και στόχους η Ομοσπονδία συνεχίζει στον αγωνιστικό, αντιμονοπωλιακό δρόμο

Με ένταση των αγωνιστικών πρωτοβουλιών, της συσπείρωσης και του συντονισμού της πάλης με την ΠΑΣΕΒΕ, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ για την ενδυνάμωση της συμμαχίας που έχει επιτευχθεί με όλα τα «απρόθυμα» θύματα της ασκούμενης πολιτικής, απαντά η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) στην όξυνση των προβλημάτων, της επίθεσης σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων, μικρών ΕΒΕ και στα εμπόδια που ορθώνει η κρίση στην ενεργοποίηση και την πάλη. Στη Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, δόθηκε έμφαση και στο περιεχόμενο της πάλης, αλλά και στην οργάνωσή της, ενώ επισημάνθηκε ότι η αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση του αγώνα εμποδίζεται και από την πλειοψηφία στη ΓΣΕΒΕΕ που λειτουργεί ως μοχλός στήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η εισήγηση, από τον πρόεδρο Π. Γαλανόπουλο, έδωσε το έναυσμα για μια «πλούσια» συζήτηση, όπου ξεδιπλώθηκαν: Εμπειρία από την οργάνωση του αγώνα σε σωματεία και Ενώσεις ΕΒΕ. Τα προβλήματα και ο τρόπος που τα βιώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι. Εκτιμήσεις, ιδέες, σκέψεις, προβληματισμοί για την επίθεση που δέχονται οι ΕΒΕ, τις αντιθέσεις τους, τη στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών στη ΓΣΕΒΕΕ, αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες μαζικοποίησης των αγώνων, που έχουν να αντιπαλέψουν την απογοήτευση, τον αποπροσανατολισμό και την έλλειψη ενημέρωσης. Η Γενική Συνέλευση κάλεσε, επίσης, σε στήριξη τον αγώνα ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, ενώ έθεσε οργανωτικές προτεραιότητες και πλαίσιο διεκδικήσεων για το σύνολο των ζητημάτων.

Σχετικά με την κατεύθυνση της πάλης της Ομοσπονδίας, η εισήγηση επεσήμανε: «Απαιτείται να αμφισβητηθεί από το λαϊκό κίνημα αυτό το μοντέλο ανάπτυξης. Κάθε παραλλαγή του θεωρεί τους ΕΒΕ παράπλευρη απώλεια. Ετσι ή αλλιώς μας οδηγούν στην καταστροφή. Εφτασε η στιγμή να συμφωνήσουμε, πως η κατάσταση δεν πάει άλλο. Να συμμαχήσουμε με όλους όσοι πλήττονται από αυτήν την πολιτική. Ο δρόμος της Λαϊκής Συμμαχίας, της σύγκρουσης με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα κόμματά τους, είναι για εμάς μονόδρομος. Να απαιτήσουμε να μην πληρωθεί το χρέος, να το διαγράψουμε μονομερώς. Να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία μας, για να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ταυτίζεται με το ΙΚΕΑ, τα μεγάλα πολυκαταστήματα, τους τραπεζίτες. Δεν εξυπηρετεί τα δικά μας συμφέροντα, ούτε των άλλων λαϊκών στρωμάτων γι' αυτό χρειάζεται αποδέσμευση».

Χαιρετισμό απηύθυνε από τη Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ ο Δ. Θεοδωρόπουλος, όπου, μεταξύ άλλων, σχετικά με το «τι πρέπει να γίνει» έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της φυσικής παρουσίας και της οργάνωσης σε κάθε γειτονιά, δίπλα στις Λαϊκές Επιτροπές, αλλά και στη συζήτηση με περισσότερους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες. Η ενίσχυση της συμμαχίας με τους εργαζόμενους και τις άλλες δυνάμεις εντάχθηκε από τον ομιλητή στα καθήκοντα της ΠΑΣΕΒΕ, που περιλαμβάνουν και τη συμπαράσταση στους συναδέλφους, οι οποίοι πλήττονται από την ασκούμενη πολιτική. Ασκησε, επίσης, σκληρή κριτική στο ρόλο των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα, τονίζοντας ότι πρέπει να αναδειχτεί περισσότερο. Σημαντικά ήταν και τα μηνύματα συμπαράστασης από τους συνταξιούχους. Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ε. Ποταμιανός, τόνισε ότι «είμαστε συνταξιούχοι, αλλά είμαστε και μαχητές και θα είμαστε μαζί σας, με την προϋπόθεση ότι οι αγώνες σας δεν θα είναι "κούφιοι", αλλά "ζωντανοί" από τη συμμετοχή σας», για να καταλήξει: «Αγώνας και μόνο αγώνας, γιατί αλλιώς δεν γίνεται». Ο Ν. Αυρηλιώνης από την Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών τόνισε ότι «τα προβλήματα δεν πλήττουν τους λίγους, αλλά όλους κι αν δεν παλέψουμε ενωμένοι, λύση δε θα υπάρξει».

Στο ζήτημα της δουλειάς στα σωματεία, δόθηκε ιδιαίτερη έκταση εισηγητικά. «Η δύναμη της Ομοσπονδίας είναι τα ίδια τα σωματεία και η δράση τους», τονίστηκε και μπήκαν ζητήματα καθημερινής επαφής, τακτικής συνεδρίασης των διοικήσεων, αύξησης των εγγραφών, καλύτερης επικοινωνίας με τα μέλη, πρωτοβουλιών και δράσεων για τα καθημερινά προβλήματα.

Ζητήματα πάλης

Το επόμενο διάστημα, η Ομοσπονδία θα δώσει έμφαση:

  • Στο Ασφαλιστικό, με ένταση της πάλης για θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας όσων χρωστούν, για επαρκή χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Ατο Φορολογικό, που αποτελεί «βόμβα» για τους ΕΒΕ, αλλά και τις λαϊκές οικογένειες. Το ζήτημα απασχόλησε πολύ τη Συνέλευση και δόθηκε κατεύθυνση να συζητηθεί στις διοικήσεις των σωματείων.
  • Στα χρέη, με δράσεις προστασίας από κατασχέσεις, με αλληλοστήριξη και αλληλεγγύη.
  • Ειδικά το θέμα της αλληλεγγύης αναδείχθηκε σε εξαιρετικά σημαντικό και θα επιδιωχθεί τόσο η έμπρακτη παρέμβαση σε περιπτώσεις όπως οι προσπάθειες διακοπής ηλεκτροδότησης για χρέη στη ΔΕΗ, αλλά και η δημιουργία επιτροπών στα σωματεία και η καταγραφή των προβλημάτων ανά περίπτωση.
  • Στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων, με την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και συντονισμό δράσης με όσους πλήττονται.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ