Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ
Αξιοποίηση προς όφελος του λαού

Παρέμβαση του Σπ. Χαλβατζή για το σχέδιο «ελληνικός χρυσός»

Την καταστροφική πολιτική που παραδίδει στα επιχειρηματικά συμφέροντα τη δημόσια περιουσία κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, στην παρέμβασή του στη συζήτηση Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική, στο Κιλκίς και τη Θράκη.

Υπάρχει, είπε, συσσωρευμένη εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις όπως τα ορυχεία Μποδοσάκη, η TVX, η ΠΕΣΙΝΕ, η Πτολεμαΐδα κ.ά. και οι εργαζόμενοι και ο λαός γνωρίζουν πολύ καλά τις καταστροφικές συνέπειες της επιχειρηματικής δραστηριότητας για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων και των εργαζόμενων σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Ο Σπ. Χαλβατζής εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στο συγκεκριμένο σχέδιο «ελληνικός χρυσός» που προωθεί η συγκυβέρνηση και τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει ο απαρχαιωμένος μεταλλευτικός κώδικας, ο οποίος υπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους και είναι βλαπτικός για τη χώρα.

Το ΚΚΕ, είπε, θέλει την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου προς όφελος όμως του ελληνικού λαού και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό λαϊκό έλεγχο και όχι με μια πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη του κεφαλαίου.

Κατά τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Μιταράκη η συγκεκριμένη επένδυση χρυσού είναι εναρμονισμένη με τους περιβαλλοντικούς κανόνες της ΕΕ και όσοι αντιδρούν «έχουν στόχο να κρατήσουν πίσω την Ελλάδα».

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας έκανε λόγο για καραμπινάτη διαπλοκή και ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι υπό απόλυση και δεν μπορεί να την σώσει η διαπλοκή. Είπε ότι σήμερα μεγαλοτραπεζίτες και καναλάρχες κλαίνε με μαύρο δάκρυ, αφού έστησαν την παγίδα του μνημονίου αλλά έπεσαν μέσα οι ίδιοι.

Αναφορά έκανε και στη γνωστή ανακοίνωση της ΝΔ κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, λέγοντας ότι πρόκειται για μια «μισαλλόδοξη και μετεμφυλιακή ανακοίνωση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ