Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Συντελεστές - λαιμητόμος για το λαϊκό εισόδημα

Οποιο σενάριο κι αν επιλέξουν τελικά, οι ρυθμίσεις τους οδηγούν σε ραγδαία φτωχοποίηση μισθωτούς, μικρούς αγρότες και ΕΒΕ

Τα λυσσακά τους με τους νέους ασήκωτους φόρους και τα χαράτσια στα προσωπικά εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών βγάζουν η πλουτοκρατία, η συγκυβέρνηση και τα κόμματά της στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του νέου φορολογικού νόμου.

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη, τάχα προκειμένου να μην καταργήσουν και το αφορολόγητο για τα προστατευόμενα παιδιά των λαϊκών νοικοκυριών, βρίσκουν «ισοδύναμα» στην απογείωση του φορολογικού συντελεστή στα προσωπικά εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι και στο 45%, μέτρο που σχεδιάζουν να εφαρμόσουν για ποσά από 26.000 ευρώ το χρόνο (1.857 ευρώ μεικτά το μήνα), στο ίδιο επίπεδο που ισχύει για μεγαλοεισοδηματίες και άλλα τρωκτικά με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ!

Στην πρόκληση δόθηκε και συνέχεια χτες, με τη διοχέτευση - φτιασιδωμένων, σε κάθε περίπτωση - «ισοδύναμων» αντιλαϊκών σεναρίων, περί επαναφοράς του αρχικού σχεδιασμού, δηλαδή κατάργησης του αφορολόγητου των παιδιών, με κάποιες «βελτιώσεις».

Η «νέα πρόταση» για τη φορολογική κλίμακα που παρουσίασαν χτες έχει ως εξής:

-- Για εισόδημα μέχρι 18.000 ευρώ συντελεστής 21%, που θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.

-- Από 18.000 μέχρι 26.000 ευρώ συντελεστής 26%.

-- Από 26.000 ευρώ και πάνω συντελεστής 45%.

Με βάση την αρχική πρόταση, ο συντελεστής στο κλιμάκιο 26.001 - 47.000 ευρώ διαμορφωνόταν σε 36%, και 45% στα εισοδήματα πάνω από 48.000 ευρώ. Ανεξάρτητα από το τι θα επιλέξουν στο τέλος, και στη μια και στην άλλη περίπτωση ο φόρος ξεκινά με συντελεστή 21% και εφαρμόζεται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, που σημαίνει γονάτισμα και αφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας.

Ενδεικτικά της λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων που ετοιμάζουν, είτε με τη μία είτε με την άλλη εκδοχή των σεναρίων που εξετάζει η συγκυβέρνηση, είναι και τα στοιχεία του σχετικού πίνακα, που αναφέρεται στο πώς θα διαμορφωθεί ο φόρος εισοδήματος. Οι σχετικοί υπολογισμοί, που αφορούν το φόρο εισοδήματος και όχι τους τόσους άλλους φόρους και χαράτσια που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, έχουν γίνει με τους συντελεστές της πρότασης που διέρρευσε χτες η κυβέρνηση, για υψηλούς συντελεστές από πιο χαμηλά εισοδήματα.

Σαρώνουν ΕΒΕ και αγρότες

Τα «ισοδύναμα μέτρα» για τη διαμόρφωση του φορολογικού νομοσχεδίου είναι στην ατζέντα της συζήτησης του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) που αναμένεται να συνεδριάσουν μέσα στη βδομάδα, ενδεχομένως και αύριο, Τετάρτη.

Οι εκπρόσωποι και των τριών κομμάτων έβαλαν στη διαβούλευση «προτάσεις» για αύξηση της επιστροφής φόρου των 1.950 ευρώ κατά 5% για κάθε προστατευόμενο παιδί, επίσης να μην καταργηθεί ολόκληρη η απαλλαγή για τόκους στεγαστικών δανείων α' κατοικίας.

Σε ό,τι αφορά τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, ο προτεινόμενος φορολογικός συντελεστής - πάντα από το πρώτο ευρώ - διαμορφώνεται στο 13% αντί για 26% που θα ισχύσει στις μεγαλύτερες ηλικίες, μέτρο στο οποίο επίσης ομονοούν. Στο προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου γίνεται λόγος για φόρο με συντελεστή 13% που θα μπαίνει από το πρώτο ευρώ καθαρού εισοδήματος.

Για την εφαρμογή του μέτρου η πρόταση των κομμάτων προβλέπει κατώφλι στα 30.000 ευρώ. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι κλιμακώνουν με την κατάργηση του σημερινού καθεστώτος με βάση τα τεκμαρτά εισοδήματα που ισχύουν ανά είδος παραγωγής. Θα αντιμετωπίζουν τους φτωχομεσαίους αγρότες όπως και τους αυτοαπασχολούμενους - επαγγελματίες, προσδιορίζοντας τα «κέρδη» με βάση τα λογιστικά βιβλία, που θα τους υποχρεώνουν να διατηρούν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ