Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Μέτωπο ενάντια στους επιχειρηματίες της Υγείας

Στις 9 - 13 Δεκέμβρη οι εκλογές του σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας

Από την προχτεσινή συνέλευση
Από την προχτεσινή συνέλευση
Με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων από κλινικές, δομές ψυχικής Υγείας, γηροκομεία και διαγνωστικά κέντρα και με δεκάδες νέες εγγραφές στο σωματείο, έγινε την Πέμπτη η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας. Οι εκλογές για τη νέα διοίκηση ορίστηκαν για 9 - 13 Δεκέμβρη.

Η Γενική Συνέλευση έγινε στο φόντο της απλήρωτης και πολύ εντατικής εργασίας που έχει γίνει καθεστώς τα τελευταία χρόνια στον κλάδο της ιδιωτικής Υγείας. Οπως σημείωσε στην εισήγηση η απερχόμενη πρόεδρος του σωματείου, Αγγελική Σουλτανιά, οι επιχειρηματίες της Υγείας έχουν κυριολεκτικά ξεσαλώσει και εκμεταλλεύονται την κρίση για να μειώσουν την τιμή της εργατικής δύναμης, ενώ παράλληλα η πολιτική που ακολουθείται σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο πολλαπλασιάζει την πελατεία και τα κέρδη τους.

Συμπαραστάτες στην επίθεση προς τους εργαζόμενους της ιδιωτικής Υγείας, οι εργοδότες έχουν τόσο την αντεργατική νομοθεσία, όσο και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, με αποκορύφωμα την προδοτική κλαδική ΣΣΕ που υπέγραψε το προηγούμενο προεδρείο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και την οποία «τρέχουν» όλοι οι εργοδότες να εφαρμόσουν! Κι ενώ - καταγγέλθηκε στη ΓΣ - η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας καθαίρεσε αυτούς τους συνδικαλιστές από το προεδρείο, εκείνοι εξακολουθούν να κρατούν τη σφραγίδα και τα κλειδιά της ΟΣΝΙΕ.

Αξονας πάλης οι ανάγκες ασθενών και εργαζομένων

Η Αγγ. Σουλτανιά τόνισε πως οι εργαζόμενοι του κλάδου πρέπει να απαντήσουν μέσα από την οργάνωσή τους, μέσα από ένα κίνημα, το οποίο: Θα έχει ταξική συνέπεια και θα κατευθύνεται από τις ανάγκες των εργαζομένων και των ασθενών, θα οικοδομεί την ενότητα και τη συμμαχία με άλλους κλάδους και όχι την ταξική συνεργασία με την εργοδοσία, δεν θα αναγνωρίζει ότι το χρέος είναι του λαού, ούτε θα αποθεώνει την ΕΕ και άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Το σύστημα, είπε, και οι εργοδότες τρέμουν την οργάνωση, τη μαζική συμμετοχή «από τα κάτω», το σταμάτημα της παραγωγής, την κλιμάκωση των αγώνων με ταξικό περιεχόμενο, το αίτημα για κοινωνικοποίηση των επιχειρηματικών ομίλων και των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο. Η εκτόνωση και ο εκφυλισμός, αντίθετα, δεν τους φοβίζουν.

Μαζί, ενωμένοι μπορούμε

Στη ΓΣ συμμετείχαν εργαζόμενοι από κλινικές, όπως «ΙΑΣΩ», «Euromedica», «Ερρίκος Ντυνάν», «Βιοϊατρική», «Ιατρικό Αθηνών», «Κυανούς Σταυρός», «Γρηγοριάδη - ΣΩΤΗΡ» κ.ά., από δομές Ψυχικής Υγείας, γηροκομεία και διαγνωστικά κέντρα. Η συζήτηση ανέδειξε ότι οι εργοδότες καταφεύγουν στην τρομοκρατία και την παραπλάνηση, για να εμποδίσουν τους αγώνες των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά είπε μια εργαζόμενη από τον «Λευκό Σταυρό» πως απέλυσαν μια συνάδελφό της, επειδή ρώτησε γιατί αυξάνεται το ωράριό της!

Αλλος εργαζόμενος από την κλινική Γρηγοριάδη - Θεραπευτήριο ΣΩΤΗΡ υπογράμμισε τη δύναμη και τη βοήθεια που τους έδωσε το κλαδικό σωματείο, ώστε να οργανωθούν, να μείνουν όσο το δυνατόν πιο ενωμένοι απέναντι στην εργοδοσία, να αντιμετωπίσουν τις τρομοκρατικές και εκβιαστικές της μεθόδους και να έρθουν σε επαφή με άλλους εργαζόμενους κι άνεργους της περιοχής του Ν. Ηρακλείου που καθημερινά σχεδόν είναι στην κλινική και συμπαραστέκονται σε όσους βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Επίσης, όλοι οι εργοδότες λένε στους απλήρωτους για μήνες και χρόνια εργαζόμενους πως φταίει ο ΕΟΠΥΥ που τους χρωστάει λεφτά. Ωστόσο - υπογράμμισαν οι εργαζόμενοι στη ΓΣ - όλοι τους έσπευσαν να κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και η πελατεία τους έχει διευρυνθεί. Την ίδια ώρα, αυξάνουν τα νοσήλια, αυξάνει η απευθείας συμμετοχή των ασφαλισμένων για εξετάσεις και νοσηλεία στον ιδιωτικό τομέα. Συν όλα αυτά οι εργοδότες κερδίζουν και από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο και με τη νέα ΣΣΕ - τερατούργημα: Μειώσεις μισθών, κατάργηση όλων των επιδομάτων του κλάδου, των ειδικών αδειών, αύξηση του ωραρίου σε εργαζόμενους με επικίνδυνη εργασία (παρασκευαστές - ακτινολόγοι) που οδήγησε σε απολύσεις, μισθός νεοπροσλαμβανόμενου στα 630 ευρώ μεικτά.

Απέναντι στις πρακτικές της εργοδοσίας, όλοι οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν πως χρειάζεται ενότητα, οργάνωση, ο ένας να δίνει κουράγιο στον άλλο και να μη χάνουν στιγμή από τα μάτια τους ποιες είναι οι δικές τους ανάγκες, τι ζωή και τι δουλειά δικαιούνται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ