Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΟΥΛΗ
Αντιλαϊκό κάθε μείγμα διαχείρισης της κρίσης

Από τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Icon

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή
Αναλύοντας τη θέση του Κόμματος στη χτεσινή συζήτηση και ψηφοφορία, ο εισηγητής του Ν. Καραθανασόπουλος, διευκρίνισε ότι συμφωνεί με τη συγκρότηση Εξεταστικής, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν τα εργαλεία για την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Το οφέλη, είπε, από την Εξεταστική θα είναι μικρά και ενδεχομένως ανύπαρκτα, όπως έχει αποδείξει η χρόνια εμπειρία. Πολλές φορές, τόνισε, οι Εξεταστικές Επιτροπές λειτούργησαν ανεξάρτητα από τις προθέσεις αυτών που τις έκαναν και εμφανίστηκαν ως εργαλεία συγκάλυψης. Πάνω από όλα, δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τα σκάνδαλα, τα οποία είναι σύμφυτα με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Αναφερόμενος στο σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ για την συγκρότηση της Εξεταστικής, τόνισε ότι προσπαθεί να συσκοτίσει τη βασική αλήθεια, ότι καμία διαχείριση του συστήματος δεν μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης. Υπογράμμισε ότι το σκεπτικό καλλιεργεί αυταπάτες ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια άλλη μορφή διαχείρισης, στην οποία θα συνυπάρχουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι και ταυτόχρονα θα είναι βελτιωμένη η θέση της εργατικής τάξης.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος πρόσθεσε ότι από το σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ διαχέεται η άποψη ότι το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης είναι το μείγμα της ακολουθούμενης πολιτικής και όχι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Τόνισε ότι υπάρχουν θέματα στη συγκεκριμένη υπόθεση για διερεύνηση, όπως το θέμα των ασφαλίστρων κινδύνου των ελληνικών ομολόγων και το ποιους επιχειρηματικούς ομίλους εξυπηρέτησε η Τράπεζα της Ελλάδας, βάζοντας στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, των πανεπιστημίων και των νοσοκομείων.

Λεηλατούν ξανά τα ταμεία

Στην δική του παρέμβαση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σ. Χαλβατζής τόνισε ότι η συζήτηση για την Εξεταστική Επιτροπή γίνεται σε μια περίοδο όπου μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς έδωσε το σύνθημα για νέα επίθεση κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Πρώτο θύμα για μια ακόμα φορά, είπε, είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, η λεηλασία των οποίων συνεχίζεται.

Με απύθμενο θράσος, συνέχισε, η συγκυβέρνηση καλεί τις διοικήσεις των Ταμείων να επιλέξουν οι ίδιες τη σφαγή τους και την αυτοκτονία τους και υπενθύμισε ότι πριν από χρόνια, όταν το ΚΚΕ έλεγε ότι θα οδηγηθούμε σε συντάξεις των 400 ευρώ, οι αντίπαλοί του έλεγαν ότι κινδυνολογεί. Δε λεηλατούνται, συνέχισε, μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία ως αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ, που συναποφασίζεται με την κυβέρνηση.

Τόνισε ότι είναι εξόχως αποπροσανατολιστική η θέση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων ότι η παρούσα κρίση είναι «κρίση χρέους» και πρόσθεσε ότι μόνο το ΚΚΕ έλεγε από την αρχή ότι πρόκειται για μια βαθιά καπιταλιστική κρίση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η διερεύνηση πρέπει να ξεκινήσει από το ίδιο το έγκλημα(2023-12-15 00:00:00.0)
Μάταιες προσπάθειες να βγουν από το κάδρο των υπεύθυνων για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη(2023-11-10 00:00:00.0)
Συγκάλυψη των ευθυνών και της διαπλοκής(2022-02-11 00:00:00.0)
Αντιστροφή των ρόλων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και στην υπόθεση «Novartis»(2019-10-09 00:00:00.0)
Συνένοχοι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στην καταλήστευση των Ταμείων(2010-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ