Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
Απαιτούν άμεση επίλυση των προβλημάτων στα σχολεία

Συγκέντρωση γονέων και εκπαιδευτικών έγινε προχτές στην Κυψέλη. Κινητοποιήσεις χτες για σχολεία της Κρήτης και του Πειραιά

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις στα σχολεία του Πειραιά
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις στα σχολεία του Πειραιά
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς την πλατεία Κυψέλης πραγματοποίησαν προχτές η Ενωση Συλλόγων Γονέων 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, οι Σύλλογοι Γονέων του 30ού και 39ου Γυμνασίου & Λυκείου, του 72ου Γυμνασίου, καθώς και δεκάδες μαθητές διεκδικώντας άμεσα την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παραπάνω σχολεία, απαιτώντας αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας.

Διεκδικώντας το αυτονόητο, δηλαδή να υπάρχουν καθηγητές στα σχολεία, γονείς και μαθητές, κατήγγειλαν ότι: Στο 72ο Γυμνάσιο Αθηνών υπάρχουν την εβδομάδα 29 ώρες κενό στη Φυσική και 8 ώρες στα Μαθηματικά. Στο 39ο Γυμνάσιο 10 ώρες στα Αγγλικά και 6 ώρες στην Οικιακή Οικονομία. Στα 30ό και 39ο Λύκεια 12 ώρες κενό στα Οικονομικά. Ενώ μέχρι και την προηγούμενη βδομάδα δεν υπήρχαν καθηγητές σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

Την ίδια ώρα τα 30ό και 39ο Γυμνάσια και Λύκεια λειτουργούν σε διπλοβάρδια, σε κτίρια επικίνδυνα που χρονολογούνται από το 1970 και προορίζονταν να στεγάσουν 2 κι όχι 4 σχολεία (περίπου 1.000 μαθητές) όπως συμβαίνει σήμερα. Για να χωρέσουν όλοι, έχουν χωριστεί αίθουσες με αποτέλεσμα να είναι ασφυκτικές για μαθητές και εκπαιδευτικούς, να χρησιμοποιούνται σαν αίθουσες ακόμα και υπόγεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα είχε παρουσιαστεί πριν μερικά χρόνια κρούσμα φυματίωσης, αλλά και κρούσματα μηνιγγίτιδας. Εδώ και 40 χρόνια δεν έχουν γίνει επισκευές συντήρησής τους, οποιαδήποτε φθορά συμβαίνει (σοβάδες, τοίχοι που πέφτουν) καλούνται οι γονείς να την επισκευάσουν, ενώ παραμένει ανικανοποίητο το αίτημα χρόνων για ανέγερση σχολικού κτιρίου για το 39ο ΓΕΛ στο ήδη χαρακτηρισμένο οικόπεδο που βρίσκεται επί της οδού Αγ. Γλυκερίας.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί διεκδικούν να καλυφθούν όλα τα κενά με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, να μονιμοποιηθούν όλοι οι ελαστικά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί και το βοηθητικό προσωπικό των σχολείων. Να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση για τα ξενόγλωσσα βιβλία που αναγκάζονται να αγοράζουν και απαίτησαν να βγουν έξω οι ΜΚΟ, οι χορηγοί και οι επιχειρήσεις από τα σχολεία.

Συνεχίζουν ενάντια στις συμπτύξεις

Με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας μαθητών, της Ομοσπονδίας, Ενώσεων και Συλλόγων Γονέων και της ΕΛΜΕ Πειραιά στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις ενάντια στις συμπτύξεις τμημάτων. Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον αναπληρωτή περιφερειακό διευθυντή ο οποίος δήλωσε ότι θα γίνουν συμπτύξεις εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις και μετά από απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

Οι παραπάνω φορείς των γονιών και οι μαθητές προγραμματίζουν τώρα καταλήψεις στα γραφεία των σχολείων όπου σχεδιάζονται οι συμπτύξεις προκειμένου να μην αποσταλούν τα στοιχεία στα οποία αυτές θα βασιστούν και καλούν σε συνέχιση και μαζικοποίηση του αγώνα.

Στην Κρήτη

Με κινητοποιήσεις απάντησαν χτες το πρωί μαθητές και γονείς σε σχολεία του Ηρακλείου Κρήτης διαμαρτυρόμενοι για τις σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και υποδομές. Συγκεκριμένα γονείς και μαθητές του Δημοτικού σχολείου Γουβών προχώρησαν σε δίωρη κατάληψη του κτιρίου με αφορμή σοβαρές ελλείψεις σε δασκάλους. Επίσης σε κινητοποίηση προχώρησαν γονείς και μαθητές στο Δημοτικό σχολείο στο Κοκκίνη Χάνι λόγω του κτιριακού προβλήματος (το σχολείο στεγάζεται σε τρία διαφορετικά κτίρια).

Κινητοποίηση έκαναν και οι μαθητές και γονείς του Καλλιτεχνικού και Μουσικού σχολείου για τις σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς που έχει ως αποτέλεσμα τα σχολεία να υπολειτουργούν. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι στο Μουσικό Λύκειο λείπουν 27 καθηγητές ειδικότητας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ