Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Ο πόλεμος θα κρατήσει δεκαετίες!

Στο όνομα της επαναγοράς κρατικού χρέους, προχωρούν σε νέα λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων

Η άμεση προώθηση των αντιδραστικών αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, η ιδιωτικοποίηση κάθε περιουσιακού στοιχείου του Δημοσίου και η ολοκληρωτική ακύρωση κάθε κοινωνικού χαρακτήρα μπορεί να υπάρχει ακόμα σε τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία, αποτελούν πλέον τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως τις περιέγραψε χτες ο υπουργός Οικονομικών παρουσιάζοντας τις πρόσφατες αποφάσεις του Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα. Ο Γ. Στουρνάρας περιέγραψε ένα σχέδιο - εφιάλτη για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας, πρόγραμμα που χρονικά επεκτείνεται για δεκαετίες μπροστά. Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε το νέο έγκλημα που είναι έτοιμη να διαπράξει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, καθώς τα «σπρώχνει» να συμμετάσχουν αυτή τη φορά στην επαναγορά του χρέους, κάτι που θα έχει ως συνέπεια το μηδενισμό, ουσιαστικά, των όποιων αποθεματικών τους έχουν απομείνει. Για μία ακόμη φορά οι συνεισφορές εκατομμυρίων εργαζομένων προσφέρονται βορά στα άγρια κερδοσκοπικά παιγνίδια που εξελίσσονται με επίκεντρο το κρατικό χρέος, με οδυνηρές συνέπειες για ό,τι έχει εναπομείνει από το δημόσιο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τους γενικούς σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης, η πολιτική σκληρής και αδυσώπητης λιτότητας για τον ελληνικό λαό έχει ορίζοντα το... 2040, όταν και θα επιτύχουν, σύμφωνα με τις προβλέψεις, να μειώσουν το κρατικό χρέος στα επίπεδα του 60% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει και η Συνθήκη του Μάαστριχτ! Πρόκειται για σχεδιασμούς αρρωστημένων εγκεφάλων - στοιχείο και αυτό ενός καπιταλισμού που έχει σαπίσει - οι οποίοι πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν, για τόσες δεκαετίες, αγόγγυστα τα μαρτύρια που απαιτούνται για να διασωθεί το κεφάλαιο και η εξουσία του.

Νέα βόμβα στα Ταμεία

Για την επαναγορά χρέους οι παραινέσεις Στουρνάρα κινήθηκαν στα γνωστά μονοπάτια των εκβιαστικών διλημμάτων που έθετε και ο Βενιζέλος, με στόχο να επιτύχει τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο «κούρεμα» του κρατικού χρέους, με τις γνωστές μετέπειτα δραματικές συνέπειες. Στην περίπτωση της επαναγοράς του χρέους, καλούνται οι κάτοχοι «κουρεμένων» κρατικών ομολόγων να τα πουλήσουν στο ελληνικό δημόσιο, περίπου στο 33% της ονομαστικής αξίας που απέκτησαν κατά το «κούρεμα» του προηγούμενου Φλεβάρη. Η μπίζνα, δηλαδή, που αποφασίστηκε στο Γιούρογκρουπ και από την οποία κάποια αρπακτικά των αγορών ομολογιακών τίτλων θα κερδίσουν αρκετά δισ., προβλέπει ότι για το 46,5% των ομολόγων που «γλίτωσαν» από το αρχικό «κούρεμα», θα δοθεί το 30% της αξίας τους. Στην πράξη, αν κάποιο ασφαλιστικό ταμείο διέθετε ομόλογα αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ, από το «κούρεμα» του Φλεβάρη του απέμειναν 46,5 εκατ., τα οποία καλούνται τώρα να συμψηφίσουν με ...13,9 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός επιχείρησε να προσδώσει δραματικούς τόνους, φτάνοντας στο σημείο να επικαλεστεί μέχρι και το... πατριωτικό καθήκον! Προφανώς το άγριο κερδοσκοπικό παιγνίδι που εξελίσσεται τους τελευταίους 3 μήνες με επίκεντρο τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από τα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια, κατά τον υπουργό Οικονομικών, έχει πατριωτικά κίνητρα. Ο εκβιαστικός χαρακτήρας, τον οποίο προσδίδει η συγκυβέρνηση στη δεύτερη κατά σειρά υφαρπαγή των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, προκύπτει και από τις συνεχείς αναφορές του υπουργού Οικονομικών. «Είναι πατριωτικό καθήκον να πετύχει», ανέφερε στην αρχή της συνέντευξης. Για να προσθέσει στη συνέχεια: «Είναι καθαρά θέμα αξιοπιστίας της χώρας να πετύχει. Εχει ζητηθεί από τη χώρα εδώ και πολύ καιρό»! Και αλλού: «Επαφίεται στο πατριωτικό καθήκον του καθενός. Το buy back (η επαναγορά χρέους) πρέπει να πετύχει».

Αν και όπως ισχυρίστηκε η συμμετοχή στην επαναγορά του χρέους έχει εθελοντικό χαρακτήρα, με την έννοια «όποιος θέλει προσέρχεται, δεν υποχρεώνουμε κανένα ασφαλιστικό ταμείο να έρθει», στη συνέχεια υποστήριξε ότι είναι σχεδόν ανώδυνη η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων σ' αυτή, δεδομένου ότι «τα ασφαλιστικά ταμεία είναι μια ειδική περίπτωση, διότι είναι μέρος της Γενικής Κυβέρνησης»! Ο υπουργός, πάντως, προκαλώντας εκατομμύρια συνταξιούχους που βλέπουν τις συντάξεις τους να μειώνονται, προσπάθησε να πείσει ότι το κράτος ...εγγυάται για τις συντάξεις. «Μη φανταστείτε - ανέφερε συγκεκριμένα - ότι οι συντάξεις πληρώνονται από τα ομόλογα που έχουν, από τα κέρδη των ομολόγων. Οι συντάξεις εξασφαλίζονται, διότι υπάρχει η οιονεί εγγύηση του κράτους για τις συντάξεις και όταν τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ελλείμματα, το έλλειμμα καλύπτεται από μεταφορά από τον προϋπολογισμό. Επομένως δεν τίθεται θέμα συντάξεων».

Και ενώ ετοιμάζονται να ξεπουπουλιάσουν για μια ακόμη φορά τα ασφαλιστικά ταμεία, τα κοράκια των διεθνών αγορών έχουν στήσει πάρτι με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Εχοντας προφανώς εσωτερική πληροφόρηση για την επικείμενη επαναγορά χρέους, από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη προχώρησαν σε μαζικές αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά σε πραγματικά «σκοτωμένες» τιμές, π.χ., αν η ονομαστική τιμή του ομολόγου ήταν 100, αυτό διαπραγματευόταν σε τιμή 14 και 15, ενώ σήμερα, αν πουλήσουν με τιμές γύρω από το 33, θα έχουν υπερδιπλασιάσει τα κέρδη τους.

Οπως επίσης προκύπτει από τις δηλώσεις Στουρνάρα, η συγκυβέρνηση έχει αναλάβει ισχυρές δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα για εφαρμογή εξοντωτικού προγράμματος λιτότητας, σε βάθος... τριακονταετίας, στο όνομα της απομείωσης του κρατικού χρέους. Σύμφωνα με το σενάριο που παρουσίασε, το κρατικό χρέος θα πρέπει να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020, στο 110% το 2022 και στο 88,3% το 2030. Σύμφωνα, δε, με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, για να καταστεί το κρατικό χρέος βιώσιμο, θα πρέπει να απομειωθεί στο 60% του ΑΕΠ...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ