Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Προς συρρίκνωση τα δημόσια ερευνητικά κέντρα

Την αντίθεσή τους στην προωθούμενη συρρίκνωση των ερευνητικών κέντρων που υπάγονται στο δημόσιο τομέα εξέφρασαν χτες σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι του προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα - Ιδρύματα.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο σχέδιο νόμου «Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα», στα άρθρα 7 και 9, συμπεριλαμβάνονται οι συγχωνεύσεις ερευνητικών κέντρων, του ΕΚΚΕ με το «Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών» και του «Κέντρου Ερευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας» με το «Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης». Είχε προηγηθεί και άλλη συγχώνευση στις αρχές του 2012, 56 Ινστιτούτων σε 31, με το νόμο 4051/2012.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφέρθηκαν στην προσφορά των ερευνητικών κέντρων ενώ βλέπουν παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας και των φορέων της οι οποίοι υφίστανται χρόνια υποχρηματοδότηση. Ειδικά σε ό,τι αφορά το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών κάποιοι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη ύπαρξης εθνικού φορέα που θα μελετά κοινωνικά ζητήματα με μία σχετική ανεξαρτησία, αντί για έρευνες κατά παραγγελία από ιδιώτες και άλλους που θα επικαλούνται στοιχεία στα μέτρα τους για να προωθήσουν τα σχέδια τους. Η επικείμενη συγχώνευση φέρνει ανατροπές και στα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού τους ενώ, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν χτες, δεν προκύπτει σημαντικό όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό από την κατάργησή τους.

Οι διεθνείς θετικές αξιολογήσεις (με τους όρους της κυρίαρχης πολιτικής για την έρευνα) που επικαλούνται οι εργαζόμενοι και οι διοικήσεις τους, δεν «έσωσαν» τα ερευνητικά κέντρα από την πορεία συρρίκνωσής τους ενώ χτες τονίστηκε ότι η πολιτική που ουσιαστικά τα καταργεί, έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ισχύουν διεθνώς καθώς σε όλες τις χώρες υπάρχουν δημόσια ερευνητικά κέντρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητούν οι ερευνητές(21/10/2014)
Σενάρια για άμεσα συμπληρωματικά μέτρα(2/3/2012)
Επιχείρηση απαξίωσης των αγώνων των εργαζομένων(30/6/2009)
Κινητοποιήσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις(18/6/2009)
Κυβερνητική πολιτική συρρίκνωσης(4/6/2009)
Μια έρευνα για τις Ελληνίδες επιστήμονες(10/3/2002)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org